Την επόμενη Παρασκευή 3 Μαρτίου αναμένεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να ανακοινώσει το ύψος του κατώτατου μισθού, μετά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, κατά την διάρκεια του οποίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκης θα εισηγηθεί το ύψος της αύξησής του, παίρνοντας ως γνώμονα το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής του ΚΕΠΕ.

Για την εφαρμογή του νέου μισθού δε χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση, αρκεί η πράξη υπουργικού συμβουλίου. Ο νέος κατώτατος μισθός θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Απριλίου και θα πρέπει τα λογιστήρια των επιχειρήσεων να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Ο υπουργός Εργασίας ο κ. Χατζηδάκης είπε στην ΕΡΤ ότι για το τελικό ύψος της αύξησης: «Πρέπει να δει κανείς την παραγωγικότητα. Πρέπει να ισορροπήσουμε στην απόφαση αυτή ανάμεσα στις δυνατότητες των επιχειρήσεων» κάνοντας όμως λόγο και για αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων, λόγω του πληθωρισμού.

«Πρέπει να τα λάβει κανείς αυτά υπόψη και να καταλήξει σε μια δίκαιη απόφαση που πάντως θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας αναφέροντας ότι στις 3 Μαρτίου θα κάνει την εισήγησή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πόρισμα του ΚΕΠΕ θα προτείνεται αύξηση από 5% (εκτιμώμενος πληθωρισμός για το 2023) έως 7,75%, το ποσοστό αύξησης των συντάξεων.

Τα τρία σενάρια αύξησης του κατώτατου μισθού που θα βρεθούν στο τραπέζι των επιστημονικών φορέων και των κοινωνικών εταίρων είναι τα εξής :

1. Αύξηση κατά 5,5%, ώστε ο κατώτατος να φθάσει στα προμνημονιακά επίπεδα του 751 ευρώ.
2. Αύξηση κατά 6%, ώστε ο βασικός μισθός να οδηγηθεί στο επίπεδο των 756 ευρώ.
3. Αύξηση κατά 7% – 8%. Σε αυτή την περίπτωση ο μισθός θα αυξηθεί κατά 50 – 57 ευρώ και θα φτάσει τα 763 – 770 ευρώ.

Τονίζεται ότι οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς αφορούν 1 στους 4 μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή αφορούν 650.000-700.000 εργαζομένους που απασχολούνται με πλήρη ή μερική απασχόληση. Βέβαια, και παρά τις τελευταίες αυξήσεις, σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα παραμένει σταθερά σε χαμηλά επίπεδα.

Τα 713 ευρώ μεικτά (832 ευρώ αν γίνει αναλογία επί των 12 μισθών ετησίως) φέρνουν την Ελλάδα στην τρίτη ομάδα χωρών της Ε.Ε. με μισθούς κάτω από 1.000 και από 1.500 ευρώ.

Τι προτείνουν οι κοινωνικοί εταίροι

Στα υπομνήματα τους οι εργοδοτικοί φορείς πρότειναν αυξήσεις από 4% έως 10%, ενώ 15% (826 ευρώ) πρότεινε η ΓΣΕΕ. Αύξηση 3%-5% εισηγήθηκε η ΤτΕ και 3%-4% το ΚΕΠΕ επισημαίνοντάς ότι οποιαδήποτε αύξηση του κατώτατου μισθού πάνω από αυτό το ποσοστό θα αυξήσει το μοναδιαίο κόστος εργασίας και θα παγιδεύσει στο δόκανο της εφορίας μισθωτούς που μέχρι σήμερα ήταν εντός του αφορολόγητου ορίου.

Η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού δεν αποκλείεται να συνδυαστεί με την εξαγγελία για περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ακόμα και αν το μέτρο εφαρμοστεί αργότερα, μετά τις εκλογές, αλλά εντός του 2023. Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση κλειδώνει μέσα στο προσεχές διάστημα μια νέα μείωση κατά 0,60% των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2023, ενώ σε βάθος τετραετίας θα εξεταστεί και περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών φορέων και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι ζητούν περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους σε συνδυασμό με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε επίσης:

Χατζηδάκης: Στις 3 Μαρτίου η εισήγηση για τον κατώτατο μισθό