Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Real Estate

Σπίτια από… χρυσάφι: Έως 94% η αύξηση στην τιμή των διαμερισμάτων από το 2015

Αύξηση που φτάνει σχεδόν στο 25% καταγράφουν τα νεόδμητα διαμερίσματα στην Αττική, σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν, ενώ σε βάθος δεκαετίας, η μέση αύξηση της αξίας κάθε τύπου διαμερίσματος μετρήθηκε κοντά στο 80%, οδεύοντας προς τον διπλασιασμό της τιμής.

Αυτά είναι τα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα της Geoaxis, η οποία καταγράφει επίσης πολύ μεγάλη και στα παλαιά διαμερίσματα, καθώς διαμορφώνεται σε 7,81% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και 22,68% σε σχέση με δύο χρόνια πριν. Η έρευνα μελετά τις τιμές διαμερισμάτων σε Αμπελόκηπους, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό.

Την τελευταία δεκαετία, τυπικά διαμερίσματα μέσου ορόφου και δίχως θέα ή άλλα ιδιαίτερα γνωρίσματα ακρίβυναν έως και 85%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό έφτασε στο 78% για τα παλαιότερα διαμερίσματα, σε σχέση με τις αξίες του 2015. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα νεόδμητα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σε βάθος δεκαετίας καταγράφηκαν στο Μαρούσι, αφού από 1.857 ευρώ/τ.μ. το 2015 η μέση τιμή ανήλθε σε 3.600 το 2024, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 94%. Στο Παλαιό Φάληρο, το 2015 μία κατοικία πωλούταν αντί 2.024 ευρώ/τ.μ. και πλέον η τιμή έχει φτάσει τα 3.715 ευρώ (αυξημένη κατά 84%), ενώ παρόμοια είναι η αύξηση των νεόδμητων διαμερισμάτων στους Αμπελοκήπους: έφτασε το 86%, αφού η τιμή του τετραγωνικού αυξήθηκε από 1.654 ευρώ σε 3.080 ευρώ. Πάντως, οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Χολαργό (4.048 ευρώ/τ.μ., με ετήσια άνοδο 5,41%)

Το ίδιο ισχύει και για τα διαμερίσματα μεγαλύτερης παλαιότητας (ηλικίας 44 ετών), μέσης επιφάνειας 106 τ.μ, 2ου ορόφου. Στο Χολαργό η αύξηση φτάνει το 85% σε σχέση με το 2015 και το 8,8% σε σχέση με το 2023. Ακολουθεί το Μαρούσι (2.000 ευρώ/τ.μ.), το Παλαιό Φάληρο (1.893 ευρώ/τ.μ.), το Περιστέρι (1.588 ευρώ/τ.μ.) και οι Αμπελόκηποι (1.562 ευρώ). Ακριβότερα κατά 87% είναι τα παλαιά διαμερίσματα στο Μαρούσι, ενώ το Περιστέρι καταγράφει αυξήσεις της τάξης του 78% σε βάθος δεκαετίας.

Στο 2% η αύξηση μισθών, στο 49% η αύξηση των τιμών διαμερισμάτων σε βάθος δεκαετίας

Οι αυξήσεις αυτές, καθώς το διαχρονικό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ αύξησης βασικού μισθού και αξίας ακινήτων, είναι που στρέφουν τους Έλληνες στην ενοικίαση. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του βασικού μισθού μεταξύ Ιανουαρίου 2013 και Ιανουαρίου 2023 ήταν 2%, όταν σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Geoaxis, η μέση αύξηση των αξιών παλαιότερων και νεόδμητων διαμερισμάτων στις πέντε παραπάνω περιοχές είναι 49%. Σημειωτέον ότι τα ποσοστά αυτά αφορούν τυπικές κατοικίες, καθώς τα διαμερίσματα με ανεμπόδιστη θέα, σε κατασκευές από διάσημους αρχιτέκτονες και με πολύ ακριβά υλικά καταγράφουν αξίες πάνω από 25% των τυπικών διαμερισμάτων.

Τα στοιχεία φανερώνουν επίσης πως δύσκολα οι τιμές των διαμερισμάτων θα πάρουν την κατιούσα, αφού οι μελετητές εκτιμούν ότι «σε καμία περίπτωση η αγορά δεν βιώνει συνθήκες φούσκας καθώς το επίπεδο της προσφοράς – ιδιαίτερα νεόδμητων διαμερισμάτων – εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένο, σε σχέση με την ζήτηση», ενώ «η ζήτηση από εγχώριους επενδυτές (θεσμικούς και μη) φαίνεται να διατηρείται καθώς υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια παρά τα υψηλά επιτόκια». Το rebound των αξιών βορείων προαστίων (πάνω από το Μαρούσι) παραμένει βέβαιο, αν και θα περιμένει μερικά εξάμηνα ακόμη.