Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Έως 500 ευρώ ένα φοιτητικό διαμέρισμα 50 ετών στην Αθήνα – Υπερδιπλάσια η αύξηση στη δεκαετία

Έως και 500 ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει μία οικογένεια για την ενοικίαση ενός φοιτητικού διαμερίσματος στην Αθήνα, με τις τιμές να έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στις μεγάλες πόλεις καθόλη τη διάρκεια της δεκαετίας.

Αυτό το στοιχείο προκύπτει από τα δεδομένα έρευνας της εκτιμητικής εταιρείας Geoaxis για τα φοιτητικά διαμερίσματα, η οποία καταγράφει ανισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης η οποία φαίνεται να διευρύνεται και να οδηγεί σε εντυπωσιακή αύξηση των τιμών ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων στις έξι μεγαλύτερες φοιτητουπόλεις, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο και την Κομοτηνή.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί μεσοσταθμικά κατά 15,1% φέτος σε σχέση με το 2023, ενώ η αύξηση σε σύγκριση με 10 χρόνια πριν προσδιορίζεται στο 91,5%, με την Αθήνα να καταγράφει εντυπωσιακή αύξηση κατά 115,73%.

Ενδεικτικά, στην Αθήνα η τιμή διαμορφώνεται σε 10,70 ευρώ/τ.μ. από 4,96 ευρώ το 2014. Αντίστοιχη είναι και η αύξηση των ενοικίων στη Θεσσαλονίκη, που φτάνουν τα 9,50 ευρώ ανά τετραγωνικό, 93,5% ακριβότερα.

Παρομοίως, στην Πάτρα τα ενοίκια των φοιτητικών διαμερισμάτων αυξήθηκαν την τελευταία δεκαετία κατά 112,55% στα 9,99 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Ηράκλειο, το Βόλο και την Κομοτηνή η αύξηση έχει αγγίξει το 86,19%, το 85,23% και το 55,97%, με τα διαμερίσματα να ενοικιάζονται αντί 9,03 ευρώ, 8,28 ευρώ και 7,97 ευρώ ανά τετραγωνικό, αντίστοιχα.

Για να γίνει σαφές το ποσό του ενοικίου που πρέπει να διαθέσει μία οικογένεια, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μιλάμε για κατοικίες επιφάνειες 40 έως 50 τετραγωνικών μέτρων. Τα μεγαλύτερα σε επιφάνεια φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στην Αθήνα με διάμεση επιφάνεια τα 52 τ.μ. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με 48 τ.μ, ο Βόλος με 47 τ.μ., το Ηράκλειο Κρήτης με 45 τ.μ. και η Κομοτηνή με 42 τ.μ.. Οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων καταγράφθηκαν στην Πάτρα με 41 τετραγωνικά μέτρα.

Αξιοσημείωτη είναι η παλαιότητα των διαμερισμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που μεσοσταθμικά στις δύο πόλεις φτάνει τον… μισό αιώνα. Τα παλαιότερα φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο) με διάμεση ηλικία τα 53 έτη. Ακολουθεί η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 47 έτη, ο Βόλος με 39 έτη, η Πάτρα με 36 έτη και το Ηράκλειο Κρήτης με 29 έτη, ενώ τη μικρότερη διάμεση ηλικία καταγράφει η Κομοτηνή με 21 έτη. Η πλειοψηφία επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται αύξηση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν για να επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σταδιακά χαμηλότερο ρίσκο διάθεσης.

Την προσφορά έχει μειώσει η τάση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, αφού το 15-20% των ακινήτων έχει εισέλθει οριστικά σε αυτή την αγορά, μειώνοντας το απόθεμα σε σύγκριση με το 2015. Η Geoaxis αναμένει, μάλιστα, να μειωθεί ακόμα περισσότερο η προσφορά εξαιτίας της ανόδου του τουρισμού. Για παράδειγμα, στο Γουδή και στου Ζωγράφου, που ήταν παραδοσιακές φοιτητικές γειτονιές, τα ακίνητα τύπου Airbnb αυξήθηκαν κατά 11,04% και 11,3% σε σύγκριση με το 2023.

Η είσοδος ιδιωτών

Η μειωμένη προσφορά είναι επίσης που επέτρεψε στους ιδιώτες να επενδύσουν σε συγκροτήματα επιπλωμένων διαμερισμάτων. Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate, μεταξύ των οποίων και οι ΑΕΕΑΠ, να δημιουργήσουν κατοικίες στα πρότυπα ιδιωτικών φοιτητικών εστιών, καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικότερα έσοδα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τη δημιουργία νέων ή την ολική ανακαίνιση υφιστάμενων φοιτητικών κατοικιών μέσω ΣΔΙΤ, ωστόσο δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το πότε θα τεθούν σε τροχιά υλοποίησης και στη συνέχεια λειτουργίας, εξαιτίας της γραφειοκρατείας, της αδυναμίας των πανεπιστημίων να τις υποστηρίξουν, μη διαθέτοντας τεχνικές υπηρεσίες και της αύξησης των κατασκευαστικών υλικών και του ενεργειακού κόστους. Ενδεικτικά, τα Πανεπιστήμια τα οποία έχουν μπει στη διαδικασία διαγωνισμού ή είναι σε πολύ αρχικό στάδιο είναι, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη, Φλώρινα, Καστοριά, Πτολεμαΐδα), το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Ρέθυμνο και Ηράκλειο), το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ξάνθη), το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Βόλος και Λαμία) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, που ανακαινίζει το κτίριο της πρώην φοιτητικής εστίας.

Διαβάστε επίσης

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο τα «μαύρα ενοίκια» και τα αδήλωτα τετραγωνικά – Πώς θα γίνεται ο έλεγχος

Spitogatos: Συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές ενοικίων των φοιτητικών κατοικιών – Πώς διαμορφώνονται οι μέσες ζητούμενες τιμές ανά την Ελλάδα

Κωστής Χατζηδάκης στο mononews: Ποιους φόρους θα μειώσουμε – Το σχέδιο για ελεύθερους επαγγελματίες και Airbnb