Η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού κατέθεσε (στις 07.01.2025) Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά της Απόφασης 510/2024 του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε την έντονη αντίδρασή της στην πρόσφατη απόφαση του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και της Δημοτικής Επιτροπής να επιβάλει στον ξενοδοχειακό κόσμο ένα «τέλος» με την επωνυμία «Ειδικό Ανταποδοτικό Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης», του οποίου τα έσοδα όπως επισημαίνεται, προορίζονται για τη δημιουργία ενός «βιώσιμου αστικού περιβάλλοντος».

1

Σύμφωνα με αυτό, τα Ξενοδοχεία καλούνται να πληρώνουν 12,6 ευρώ/τ.μ., οι (τουριστικές), κατοικίες 0,45 ευρώ/τ.μ, οι Επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης 8 ευρώ/τ.μ., οι Εμπορικές επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. 8 ευρώ/τ.μ., και οι Εμπορικές επιχειρήσεις κάτω των 100 τ.μ. 1,10 ευρώ/τ.μ.

Στην ανακοίνωση της η Ένωση σημειώνει ότι κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν επίσης και μεμονωμένες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Δήμου Βάρης-Βούλας- Βουλιαγμένης, ενώ αναμένεται πως στο συγκεκριμένο «κύμα διαμαρτυρίας» θα προστεθούν και άλλες.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού κ. Ευγένιος Βασιλικός, επεσήμανε πως «μια κίνηση όπως αυτή μιας Προσφυγής, γίνεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Ένωσης και σημειολογικά στρέφεται όχι μόνο προς την συγκεκριμένη απόφαση αλλά και προς όλες τις ‘ασύμμετρες’ αποφάσεις αυτού του είδους, οι οποίες γεννούν συνεχώς νέες υποχρεώσεις και κυρίως άδικες επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία. Το “Τέλος Τοπικής Βιώσιμης Ανάπτυξης” αποτελεί ένα καινούργιο τέλος που έρχεται να προστεθεί στα γνωστά δημοτικά τέλη “Διαμονής Παρεπιδημούντων” και “Ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή”, τα οποία στο πλαίσιο της ‘ανταποδοτικότητας’ τους προς τις τοπικές κοινωνίες αναφέρονται σε έργα αναβάθμισης που ‘θα’ δρομολογηθούν, ωστόσο, μέχρι στιγμής δείχνει να έχει χαρακτήρα περισσότερο ‘εισπρακτικό’, προσθέτοντας επιπλέον φορτία σε υπερφορολογημένες επιχειρήσεις -όπως παρουσίασε η πρόσφατη σχετική μελέτη του ΙΤΕΠ».

Από την πλευρά της η Ένωση υπογράμμισε ότι σαφώς και είναι αναγκαία η δρομολόγηση «έργων υποδομής, περιβαλλοντικής αναβάθμισης και κοινωνικών υπηρεσιών που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και την ανταγωνιστικότητα της περιοχής», ωστόσο, η χρηματοδότησή τους, δεν γίνεται να στρέφεται διαχρονικά κυρίως προς τα ξενοδοχεία.

Ειδικά, δε στα θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, ο κλάδος της ξενοδοχίας διακρίνεται για την πρωτοπορία του και μπορεί να συμβάλλει στο κοινό όραμα, σε συνεργασία με τους Δήμους όπου δραστηριοποιούνται ξενοδοχεία, με διάλογο, διαφάνεια και διαβούλευση – και όχι μέσα από διαδικασίες επιβολής «κεφαλικών» τελών και πρακτικές «αποφασίζομεν και διατάσσομεν».

Διαβάστε επίσης:

Ντου των ράμπο της εφορίας στα Airbnb – Βαριά πρόστιμα σε όσους δεν τηρούν τα νέα αυστηρά κριτήρια

Μπελέρης για Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο: Είναι ο πνευματικός μου πατέρας

Όλγα Κεφαλογιάννη: Για πρώτη φορά πλαίσιο λειτουργίας των ακινήτων Airbnb