Aνοδικά κινούνται οι τιμές των ομολόγων και αποκλιμακώνονται οι αποδόσεις τους εν όψει πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s. Αύριο επίσης αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι βασικές γραμμές που θα ακολουθήσει το Ελληνικό Δημόσιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του 2022 με την κατάθεση του Προυπολογισμού.

O οίκος αξιολόγησης αναμένεται να ανακοινώσει αύριο το αποτέλεσμα της τακτικής αξιολόγησης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας. Στο μεταξύ, οι οικονομολόγοι της Αlpha Bank, εκτιμούν ότι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι οι μόνες από τις επιλεγμένες χώρες που έχουν λάβει από μία θετική αξιολόγηση των προοπτικών της οικονομίας, γεγονός που συνεπάγεται αυξημένες πιθανότητες αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας.

Όπως αναφέρεται στο Οικονομικό Δελτίο της τραπέζης, οι καταλύτες που αναμένεται να συμβάλλουν κατά το επόμενο χρονικό διάστημα, στην ταχύτερη επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, είναι:

  •  Πρώτον, η διαφαινόμενη επίτευξη υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ τα επόμενα δύο έτη.
  • Δεύτερον, η περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσίου χρέους, μέσω της χρήσης του ταμειακού διαθεσίμου ασφαλείας (cash buffer) για την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχουν επίσημοι φορείς.
  • Τρίτον, η εμπροσθοβαρής υλοποίηση έργων που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας την κατατάσσει δύο διαβαθμίσεις μακριά από την επενδυτική βαθμίδα, σύμφωνα με την Standard & Poors και την Fitch (BB), με θετικές και σταθερές προοπτικές αντίστοιχα, ενώ, σύμφωνα με τη Moody’s, η ελληνική οικονομία απέχει τρεις διαβαθμίσεις μέχρι την επενδυτική βαθμίδα, με σταθερές προοπτικές.

Στην εγχώρια δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,17% από 1,21%, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινήθηκε πτωτικά στο 0,33% από 0,36%, ενώ του 15ετούς υποχώρησε στο 1,24% από το 1,27%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 94 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,20% από 1,22% έναντι -0,28% του αντίστοιχου γερμανικού, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,48%.

Στην αγορά συναλλάγματος, θετικά αντέδρασε το ευρωπαϊκό νόμισμα, το οποίο βρέθηκε μία «ανάσα» από το ψυχολογικό όριο του 1,20 δολ., και διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1362 δολ. από το 1,1318 δολ. όπου βρισκόταν όταν άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρω/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1345 δολ.

Διαβάστε επίσης

Moody’s: Η μεγαλύτερη μείωση χρέους στην Ελλάδα το 2022