ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη θεσμοθέτηση Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Ασθένειας για το σύνολο των ασφαλισμένων από τον e-ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου με στόχο να εφαρμοστούν ενιαίες παροχές υγείας σε είδος για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Ειδικότερα το υπουργείο Εργασίας συστήνει ομάδα εργασίας η οποία θα παραδώσει πόρισμα μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου του 2021 στον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Π. Τσακλόγλου για τις ενιαίες παροχές για όλους τους ασφαλισμένους από όλα τα ταμεία. Αυτό συμβαίνει γιατί χιλιάδες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι των πρώην ευγενών ταμείων (ΔΕΚΟ), του Δημοσίου και αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες τυγχάνουν πλούσιων παροχών σε χρήμα, για επιδόματα ασθένειας ή έξοδα κηδείας σε αντίθεση με τους ασφαλισμένους άλλων ταμείων (ΙΚΑ-ΟΓΑ κλπ) όπου οι παροχές είναι περιορισμένες.
Ειδικότερα υπάρχουν οι ασφαλισμένοι για παράδειγμα στον κλάδο των τραπεζών (εκτός από την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδας που διατηρούν δικά τους ταμεία υγείας και πρόνοιας) οι οποίοι λαμβάνουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ , για επίδομα συμπαράστασης , δηλαδή για αμοιβή βοηθού σε περίπτωση σοβαρής ασθένειας έως 550 ευρώ μηνιαίως ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλεται το 100% των ημερομισθίων .
Επίσης το πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ καταβάλλει στους ασφαλισμένους και στους συνταξιούχους έως 1570 ευρώ ως έξοδα κηδείας, 450 ευρώ ως επίδομα κατασκήνωσης και έως 1000 ευρώ ως παροχή ασθένειας. Το πρώην ΤΣΜΕΔΕ καταβάλει επίδομα μητρότητας ύψους 800€ και έξοδα κηδείας 1.713,16€
Την ίδια ώρα το πρώην ΙΚΑ καταβάλλει 800 ευρώ ως έξοδα κηδείας δηλαδή σχεδόν το ένα τρίτο σε σχέση με την παροχή των ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων ενώ ως παροχή ασθένειας καταβάλλει το 60% των ημερομισθίων.
Το πόρισμα θα επικεντρώνεται στις παροχές σε χρήμα, ήτοι:
- Επίδομα ασθένειας.
- Επίδομα εργατικού ατυχήματος.
- Επίδομα μητρότητας.
- Έξοδα κηδείας.
- Παροχές κατασκηνώσεων.
- Λοιπές παροχές.
Όλα τα ανωτέρω πεδία οφείλουν να προσεγγισθούν ως προς:
- Τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην ασφάλιση για παροχές σε χρήμα.
- Την έκταση κάλυψης.
- Το ύψος των παροχών.
- Το εύρος των δικαιούχων.
- Τη διαδικασία χορήγησης των παροχών.
- Κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα.
Το πόρισμα θα πρέπει να συμβάλλει ουσιαστικά και αποτελεσματικά στην κατάρτιση του Ενιαίου Κανονισμού Ασθενείας και Λοιπών Παροχών του e-ΕΦΚΑ. Ως εκ τούτου οφείλει να εξετάσει διεξοδικά την υφιστάμενη κατάσταση ανά ενταγμένο στον e-ΕΦΚΑ Φορέα. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί παλαιότερο πόρισμα Ομάδας Εργασίας που είχε συγκροτηθεί με την υπό στοιχεία 38125/Δ9.11605/16-08-2017 (ΑΔΑ:Ω5ΤΒ465Θ1Ω-597) απόφαση και είχε παραδοθεί τον Ιούλιο 2019.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση