ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα ερωτήματα για υποτιμητική κερδοσκοπία σε Πειραιώς και Εθνική, η δυνατή ΔΕΗ, τα ανέκδοτα με τις πρόωρες εκλογές, ο Σαμαράς και το μήνυμα Μητσοτάκη, οι οργισμένοι βιομήχανοι και ο παραλογισμός με το σπίτι του γιατρού στη Φιλοθέη
Το κριτήριο ενεργοποίησης των μειωτικών συντελεστών θα είναι ένα: η αξία των ακινήτων που έχει ο καθένας στην κατοχή του. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ένα ή περισσότερα δικαιώματα επί ακινήτων. Δεν έχει καν σημασία αν το ακίνητο βρίσκεται σε κάποια ακριβή περιοχή ή όχι. Το σύστημα θα εντοπίζει αν η περιουσία του καθενός δεν ξεπερνά τα 60.000 ευρώ και θα κάνει έκπτωση 30%, αν εντοπίζει περιουσία 100.000 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα συμβιβάζεται με έκπτωση 20% ενώ για περιουσίες άνω των 150.000 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία απολύτως έκπτωση.
Μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το αν υπάρχει ή όχι ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος κατά το επόμενο έτος -ούτως ή άλλως η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μπροστά στη λίστα με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης- θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τα εξής:
1. Θεσπίζεται νέα κλίμακα υπολογισμού του τελικού ΕΝΦΙΑ. Η κλίμακα αυτή θα έχει μειωτικούς συντελεστές, οι οποίοι θα εφαρμόζονται επί του τελικού ποσού της βεβαίωσης από τον κύριο φόρο.
2. Η κλίμακα θα προβλέπει τρεις μειωτικούς συντελεστές. Με ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αλλαγές μέχρι το τέλος του χρόνου οπότε και θα κατατεθεί η διάταξη στη Βουλή, οι συντελεστές αυτοί θα είναι 30%, 20% και 10%. Μέσα στις επόμενες ημέρες -και μέχρι να έρθει η διάταξη στη Βουλή- το υπουργείο Οικονομικών θα «τρέξει» και άλλα σενάρια συντελεστών, ώστε να διευρύνει τον κατάλογο των ωφελούμενων, πάντοτε βέβαια στο πλαίσιο που ορίζει ο διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος.
3. Βάση εφαρμογής αυτών των συντελεστών θα είναι η αξία της ατομικής περιουσίας του κάθε ιδιοκτήτη. Έτσι, ιδιοκτήτης με ατομική περιουσία έως 60.000 ευρώ θα έχει έκπτωση στο τελικό ποσό της βεβαίωσης 30%. Ιδιοκτήτης με περιουσία από 60.000 έως 100.000 ευρώ θα δικαιούται έκπτωση 20%, ενώ για τις περιουσίες από τις 100.000 έως τις 150.000 ευρώ το ποσοστό της έκπτωσης θα περιορίζεται στο 10%. Για περιουσίες άνω των 150.000 ευρώ δεν θα προβλέπεται κανένα ποσοστό έκπτωσης.
Τόσο ο ΕΝΦΙΑ όσο και ο συμπληρωματικός φόρος των ακινήτων θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που υπολογίζονται και σήμερα. Δηλαδή, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα υπολογίζει τον φόρο που αναλογεί με βάση τα τετραγωνικά του ακινήτου, το ποσοστό ιδιοκτησίας, την παλαιότητα, και φυσικά τον φόρο ανά τετραγωνικό μέτρο, ο οποίος εξαρτάται από την αντικειμενική αξία του ακινήτου. Έτσι, θα προκύπτει και ο φόρος που αναλογεί στον ιδιοκτήτη αλλά και το τελικό ποσό του ΕΝΦΙΑ. Αν προκύπτει ότι η ατομική περιουσία είναι χαμηλότερη των 60.000 ευρώ, αυτομάτως θα γίνεται έκπτωση 30% επί του τελικού ποσού της βεβαίωσης. Αν η αξία φτάνει στα 80.000 ευρώ, το ποσοστό της έκπτωσης θα πέφτει στο 20% κ.ο.κ.
Εκτός από τη νέα κλίμακα του ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση προγραμματίζει δύο ακόμη αλλαγές, οι οποίες σχετίζονται με τη φορολόγηση των ακινήτων κατά το επόμενο έτος:
1. Την εκ νέου αλλαγή των αντικειμενικών αξιών ώστε να φτάσουν τις εμπορικές αξίες. Αυτή η αλλαγή θα αφορά συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες καταγράφονται οι μεγαλύτερες αποκλίσεις και φυσικά θα επηρεάσει και το τελικό ποσό βεβαίωσης του ΕΝΦΙΑ του 2019, αλλά και το ύψος του συμπληρωματικού φόρου, όπως επίσης και το σύνολο των φόρων μεταβίβασης ακινήτων.
2. Το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα για ακόμη ένα έτος. Το θέμα θα συζητηθεί με τους εκπροσώπους των θεσμών, αλλά το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι ότι αφενός ο μηχανισμός είναι ανέτοιμος, αφετέρου η δημοσιονομική απόδοση του μέτρου θα είναι ελάχιστη, τη στιγμή μάλιστα που επιχειρείται η τόνωση της κτηματαγοράς.