ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εν μέσω πανηγυρισμών και τυμπανοκρουσιών η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2019. Η τροπολογία που ψήφισε η Βουλή προβλέπει μια μικρή μείωση κατά μερικές δεκάδες ευρώ στους μικροϊδιοκτήτες, ενώ για όσους κατέχουν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δεν προβλέπεται καμία απολύτως φοροελάφρυνση. Συγκεκριμένα το «τεράστιο» αυτό ποσό της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ισοδυναμεί, για κάθε μικροϊδιοκτήτη, με μηνιαία φοροελάφρυνση ύψους 4,58 ευρώ.
Συγκεκριμένα περίπου 3,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους πολύ μικρή ακίνητη περιουσία η οποία δεν υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ θα δουν μείωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ κατά μόλις… 55 ευρώ κατά μέσον όρο.
Ακόμα χειρότερα είναι τα νέα για 750.000 φορολογουμένους που έχουν στην κατοχή τους μεσαία ακίνητη περιουσία και πληρώνουν σήμερα το 48% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που μπαίνει στα κρατικά ταμεία. Οι συγκεκριμένοι που διαθέτουν ακίνητα αξίας άνω των 150.000 ευρώ δεν θα πρέπει να προσδοκούν ελάφρυνση του φόρου αφού ουσιαστικά οι μειώσεις δεν τους αγγίζουν.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% αφορά το 2019. Την έκπτωση 30% κερδίζουν μόνο όσα φυσικά πρόσωπα έχουν συνολική ακίνητη περιουσία αξίας έως 60.000 ευρώ.
Φορείς της κτηματαγοράς χαρακτηρίζουν τη μείωση κατά 260 εκατ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ το 2019, ως «ημίμετρο» ενώ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, σχολιάζοντας το παράδειγμα του πρωθυπουργού περί μείωσης του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτη ακινήτου στο Κερατσίνι, επεσήμανε πως «ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο η φτωχολογιά αλλά και εκείνοι που επένδυσαν τις αποταμιεύσεις τους με αυτόν τον τρόπο», κάνοντας λόγο για «πολιτική διάκριση για μια κατηγορία πολιτών που δεν σε νοιάζει και αν ψοφήσουν, για να το πω λαϊκά».
Την ίδια ώρα όπως αποκαλύπτουν τα κείμενα που κατέθεσε στη Βουλή, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ ισχύει μόνον για ένα χρόνο («ειδικά για το 2019») ενώ και η μείωση φόρων στις επιχειρήσεις «τελεί υπό την προϋπόθεση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων», δηλαδή δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστεί.
Με την ίδια τροπολογία, ο συμπληρωματικός φόρος παραμένει αμετάβλητος καθώς τα αγροτεμάχια γλιτώνουν για μία ακόμα χρονιά από τον υπολογισμό του, ενώ για το 2020 οι εξαγγελίες περαιτέρω μειώσεων δεν περιλαμβάνονται στο κείμενο της τροπολογίας.
Εκτός των παραπάνω η μείωση Τσίπρα κρύβει όμως και άλλες παγίδες για τους ιδιοκτήτες ακινήτων όπως:
- Η μονιμοποίηση του ΕΝΦΙΑ καθώς δεν καταργείται τα επόμενα χρόνια
- Η μείωση που ψηφίστηκε αφορά μόνον στο 2019 και μόνον στον κύριο φόρο και όχι τον συμπληρωματικό φόρο
- Άγνωστο παραμένει τι μέλει γενέσθαι με τον συμπληρωματικό φόρο για ακίνητα με αξία άνω των 250.000 ευρώ. Αν δηλαδή το όριο αυτό θα μειωθεί ή και εάν θα αυξηθούν οι συντελεστές.
- Οι νέες αλλαγές που επίκεινται στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων το 2019 και το 2020, σηματοδοτεί ανατροπές στον διαχωρισμό «κερδισμένοι και χαμένοι» ή και συνολική αύξηση της βεβαίωσης φόρου στον ΕΝΦΙΑ όπως θα γινόταν και εφέτος.
- Επίσης η η κυβέρνηση ανέβαλε και για το 2019 (αλλά δεν κατάργησε) την ανεφάρμοστη ως τώρα διάταξη που επέβαλε το 2015, προκειμένου να ενταχθούν στον συμπληρωματικό φόρο και τα αγροτεμάχια.
- Τέλος εκτός από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως δηλώσει πως σχεδιάζει αλλαγές για να επαναφέρει τον ΦΜΑΠ, αλλά και Φόρο στο σύνολο κινητής και ακίνητης Περιουσίας (μέσω του Περιουσιολογίου το 2020).
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν είναι δίκαιη, γιατί θα έπρεπε να αφορά όχι μόνον αυτούς για τους οποίους θεσπίζεται, αλλά όλους τους φορολογουμένους τού ΕΝΦΙΑ, και συγκεκριμένα δεν θα έπρεπε να εξαιρούνται εκείνοι που σήκωσαν και εξακολουθούν να σηκώνουν το τεράστιο φορολογικό βάρος του ΕΝΦΙΑ.
Ακόμη, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων υποστηρίζει πως δεν είναι αναπτυξιακή, γιατί αν στόχος ήταν η ανάπτυξη θα έπρεπε να προσανατολιστεί στη μείωση, αν όχι στην κατάργηση, του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ, αλλά κυρίως δεν είναι πραγματική, καθώς θα «εξαερωθεί» από τις επικείμενες και προγραμματισμένες δύο αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων το 2019 και το 2020.