ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), γνωστή και ως Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, πρόκειται να μπει εγγυητής στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για το δάνειο των 86 δισ. ευρώ που πήρε η ελληνική κυβέρνηση το 2015.
Η δανειακή σύμβαση του 2015 ή «Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Financial Assistance Facility Agreement), έχει υπογραφεί από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και τον τότε Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΧΣ Άρη Ξενόφος.
Με το άρθρο 109 δίνονται οι σχετικές εξουσιοδοτήσεις στον Υπουργό Οικονομικών, το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, το Διευθύνοντα και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και το Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας να υπογράψουν τη σχετική σύμβαση προσχώρησης και τροποποίησης της Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της 19.8.2015, και κυρώνεται το σχέδιο της τροποποιητικής σύμβασης.
Με τη σχετική διάταξη τροποποιείται η δανειακή σύμβαση του 2015 ώστε να καταστεί συμβαλλόμενο μέρος το Υπερταμείο και εξειδικεύει τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που αυτό αναλαμβάνει έναντι του ESM, συμπεριλαμβανομένων των ρυθμίσεων σχετικά με τις επιστροφές που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα σε ποσά ισοδύναμα με τα μερίσματα που θα λαμβάνει το Ελληνικό Δημόσιο ως μέτοχος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, όποτε αυτό συμβαίνει, για τη μείωση του χρέους.
Στη βάση αυτών των αλλαγών προβλέπεται πως το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων «αμετάκλητα και άνευ όρων»:
-Θα εγγυάται στον ESM την έγκαιρη εκπλήρωση από το δικαιούχο κράτος μέλος των υποχρεώσεων του δικαιούχου κράτους μέλους βάσει της σύμβασης.
-Θα υπόσχεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή σε σχέση με τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά βάσει αυτής της εγγύησης δεν θα υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ. και
-Θα συμφωνεί με τον ESM ότι εάν οποιαδήποτε εγγύηση που εγγυάται είναι ή καθίσταται μη εκτελεστή, άκυρη ή παράνομη, ανεξάρτητα ως αρχική υποχρέωση, αποζημιώνει τον ESM αμέσως μετά από αίτημά του έναντι οποιουδήποτε κόστους, απώλειας ή υποχρέωσης ευθύνης που προκύπτει από το γεγονός ότι το δικαιούχο κράτος μέλος δεν καταβάλλει κανένα ποσό το οποίο θα καταβαλλόταν στο πλαίσιο της σύμβασης, αλλά λόγω μη εκτελεστότητας, ακυρότητας ή παρανομίας δεν καταβάλλεται την ημερομηνία κατά την οποία θα έπρεπε να καταβληθεί.
Το ποσό που καταβάλλει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας βάσει αυτής της αποζημίωσης δεν θα υπερβαίνει το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει σύμφωνα με την εν λόγω ρήτρα 14 εάν το ζητούμενο ποσό ήταν ανακτήσιμο βάσει εγγύησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μεσοπρόθεσμο: Στα 5,1 δισ. ευρώ τα έσοδα από μέιωση συντάξεων και αφορολόγητο
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Όλες οι φορολογικές διατάξεις από το πολυνομοσχέδιο
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πολυνομοσχέδιο για ΔΕΗ: Τέλος στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και στις χρεώσεις των προμηθευτών για τις ΑΠΕ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία