ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εμπλοκή υπήρξε στις διαπραγματεύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, καθώς, στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, οι επικεφαλής των θεσμών απέρριψαν την πρόταση για παράταση της προστασίας.
Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης, που διήρκησε μέχρι αργά χθες το βράδυ, θα συνεχιστεί ίσως σήμερα και, σύμφωνα με πληροφορίες σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, με τις τελευταίες πληροφορίες να κάνουν λόγο για νέα πρόταση, που θα προστατεύει ειδικά όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση που προκαλεί η πανδημία.
Στη βάση αυτή, το σημερινό καθεστώς για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που τυπικά λήγει σήμερα, θα εκπνεύσει χωρίς παράταση και η όποια νέα ρύθμιση θα αφορά ειδικά σε όσους πλήττονται από την παρούσα οικονομική κρίση και μόνον.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, αίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας τους μπορούν να κάνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018 και πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Αφορά, δηλαδή, σε όσους το δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» πολύ πριν από τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία.
Κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε σχετική επέκταση του μέτρου της προστασίας υπήρξε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, ενώ σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσαν και οι άλλοι εκπρόσωποι των θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την άποψη που διατυπώθηκε, η παράταση θα πρέπει να δοθεί μόνο για όσους είχαν ενταχθεί ήδη στην πλατφόρμα και, λόγω της κρίσης, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση για την προστασία της πρώτης τους κατοικίας.
Αντίθετα η κυβερνητική πρόταση προέβλεπε την ένταξη σε καθεστώς προστασίας όλων όσων πλήττονται από την κρίση, με βάση τα ΑΦΜ πολιτών, των οποίων έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και επιχειρηματιών που έχουν στεγαστικό δάνειο και ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Δυνητικά, πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια ΑΦΜ, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές πόσοι από αυτούς διαθέτουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία και πόσοι από αυτούς πληρούν τα υπόλοιπα κριτήρια της προστασίας, δηλαδή έχουν οφειλή από στεγαστικό δάνειο έως 130.000 ευρώ, πρώτη κατοικία αξίας 250.000 ευρώ και περιουσία που δεν ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.
Τα κριτήρια αυτά ισχύουν σήμερα, προκειμένου κάποιος να ενταχθεί στην πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους και να προστατεύσει την πρώτη του κατοικία.
Έτσι, δεν είναι δυνατόν ακόμη να προσδιοριστεί πόσοι, με βάση τα ΑΦΜ των πολιτών που επηρεάζονται από την κρίση, συγκεντρώνουν συνδυαστικά όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, προκειμένου να καθοριστεί πόσοι τελικώς μπορούν να επωφεληθούν από την επέκταση της προστασίας.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπριντ 9 μηνών για νέες αναβαθμίσεις – Αγωνία για τη δυστοκία της Moody’s – Οι 10 ημερομηνίες κλειδιά
- Τρομακτική υπόθεση εξαφάνισης δημοσιογράφου: Βρέθηκε σε δεξαμενή λυμάτων
- Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος: Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του – Τον επισκέφτηκε ο Πρωθυπουργός (upd)
- Γερμανία: Χάος στα αεροδρόμια λόγω της κακοκαιρία