Η πρώτη ομαδική αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου από 1.100 και πλέον δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο θα κατατεθεί τον Μάιο.

Κατά μέσο όρο ζητούν αποζημίωση 100.000 ευρώ έκαστος για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα.

1

«Παραβιάστηκε το άρθρο 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδος, ο Άρειος Πάγος, όταν δίκασε αναίρεση των δανειοληπτών δεν έλαβε υπόψη του τα όσα ορίζει το ενωσιακό δίκαιο», σημειώνει η κα Δέσποινα Σονιάδου εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο μιλώντας στο mononews.gr.

Στην πολυσέλιδη αγωγή ο κάθε ένας από τους 1.100 και πλέον δανειολήπτες, που είχαν λάβει στεγαστικά σε ελβετικό φράγκο από την Eurobank,  παρουσιάζει αναλυτικά την ηθική βλάβη που υπέστη, από την άρνηση του ΑΠ, να στείλει προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το αν είναι καταχρηστική η ρήτρα ισοτιμίας.

Μάλιστα η κα Δέσποινα Σονιάδου, σημειώνει πως για τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στον ΑΠ αγωγές για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος 350 δανειοληπτών της Alpha Bank, 1.100 δανειοληπτών της Εθνικής και 1.600 δανειοληπτών της Τράπεζας Πειραιώς.

«Η αποστολή του προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεμπλοκάρει την υπόθεση, δίνοντας μία οριστική λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί 70%».

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 – 2009 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ήταν 1 ευρώ 1,67 ελβετικά φράγκα και σήμερα βρίσκεται στο 1 ευρώ προς 0,94 ελβετικά φράγκα.

Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές, ο αριθμός των οποίων μαζί με τους εγγυητές και τους συνοφειλέτες υπολογίζεται πάνω από 150.000 άτομα.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο, η  ηθική βλάβη συνίσταται στο γεγονός ότι για την πλειονότητα όσων δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο άλλαξε επί τα χείρω το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσουν να εξυπηρετούν τις δόσεις των δανείων τους, που λόγω της ισοτιμίας αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις δανειοληπτών που υπέστησαν και βλάβη στην υγεία τους.

Όπως είναι γνωστό το ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική την ρήτρα ισοτιμίας. Συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου.

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο για τις συνεταιριστικές τράπεζες Ηπείρου, Χανίων, Θεσσαλίας, Καρδίτσας – Τι λέει στο mononews o Γιάννης Στουρνάρας

Τι σημαίνει για τράπεζες και δανειολήπτες η νέα μείωση επιτοκίων

Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Το σχέδιο για την Εθνική Ασφαλιστική, το μέρισμα και οι στόχοι για κερδοφορία