• Οικονομία

    ΕΛΤΑ: Με αύξησεις άνω του 3% η νέα Συλλογική Σύμβαση- Αναδρομική ισχύς

    • NewsRoom
    Γρηγόρης Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ

    Γρηγόρης Σκλήκας, Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛ.ΤΑ


    Αυξήσεις και κατοχύρωση εργασιακών διεκδικήσεων φέρνουν οι δύο νέες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τους εργαζομένουν των ΕΛΤΑ. Η μεν πρώτη αφορά κύρια στο μισθολογικό ζήτημα, η δε δεύτερη, παρέτεινε τη διάρκεια και για την επόμενη τριετία του «Κανονισμού Εργασίας Προσωπικού ΕΛΤΑ», όπως μέχρι πρότινος ίσχυε.

    Όπως αναφέρει η ΠΟΣΤ, «πρόκειται για ιστορική και κρίσιμη για τον χώρο των ταχυδρομικών εξέλιξη, καθότι μεσούσης της διαδικασίας μετασχηματισμού του Ομίλου και σε ένα δυσμενέστατο ευρύτερο περιβάλλον, κατοχυρώνονται κεκτημένα, κρατιέται “ζωντανός” ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επίσης, μετά από πολλά χρόνια υπάρχει συμφωνία που προβλέπει αυξήσεις μισθών».

    Επίσης, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, είναι εξαιρετικής σημασίας η συμφωνία διατήρησης του θεσμικού πλαισίου που προστατεύει την ωρίμανση (κλιμάκια -χρονοεπιδόματα), το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης ΕΛΤΑ (ΤΕΑ ΕΛΤΑ), την αξιοκρατία, τις άδειες, τις αργίες, τις διευκολύνσεις κ.α., θωρακίζοντας τον εργαζόμενο με σημαντικά δικαιώματα.

    Τη διοίκηση των ΕΛΤΑ, κατά την υπογραφή εκπροσώπησε ο διευθύνων σύμβουλος, Γρηγόρης Σκλήκας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ), εκπροσώπησε η πρόεδρος της Εκτελεστικής της Επιτροπής, Ανδρέου Βάνια και ο γενικός γραμματέας της Μώρος Γιάννης.

    Σύμφωνα με την ΠΟΣΤ, η νέα τριετής ΕΣΣΕ προβλέπει:

    -Τη χορήγηση αύξησης 3,1% επί των καταβαλλόμενων μικτών τακτικών αποδοχών, με ημερομηνία ισχύος από 1/1/2024.

    -Τη χορήγηση αύξησης 3,2% επί των καταβαλλόμενων μικτών τακτικών αποδοχών, με ημερομηνία ισχύος από 1/1/2024.

    -Ότι καθορίζονται, από 1/1/2024, κατώτατες μικτές τακτικές αποδοχές, τα 1.000 ευρώ.

    -Ότι, από 1/1/2026, εφόσον η οικονομική θέση των ΕΛΤΑ έχει βελτιωθεί, θα επανεξεταστεί η χορήγηση επιπλέον αυξήσεων στο πλαίσιο της παρούσας, κατόπιν κοινής συμφωνίας των συμβαλλόμενων μερών.

    -Ότι ισχύουν οι μισθολογικοί όροι των προηγούμενων ΕΣΣΕ, εάν και εφόσον δεν αντίκεινται σε προβλέψεις της παρούσας.

    Ακόμη, με τη δεύτερη ΕΣΣΕ, όπως τονίζει η ΠΟΣΤ, επιτεύχθηκε η επαναβεβαίωση του θεσμικού πλαισίου, με την αποδοχή από εργαζόμενους και εργοδότη, για τρία χρόνια του Κανονισμού Εργασίας, όπως αυτός ίσχυε.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΥΠΑ: Πάνω από 12.000 εγγραφές και 5.000 συνεντεύξεις, μέσω της νέας δωρεάν πλατφόρμας JOBmatch

    Κλυδωνίζονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διέξοδος στο ΧΑΑ για τους επενδυτές ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ εν αναμονή του deal

    Η προστασία του περιβάλλοντος, στρατηγικός στόχος για την ΕΥΔΑΠ

     



    ΣΧΟΛΙΑ