Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

ΕΛΣΤΑΤ: Αναπτυξιακή ανάσα για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο

IHS Markit: Βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα τον Δεκέμβριο 

Θετικά ήταν τα αποτελέσματα που παρουσίασαν οι δείκτες της βιομηχανικής παραγωγής για τον πρώτο μήνα του έτους, αφού έδειξαν αύξηση της τάξεως του 3,4%. Η αύξηση που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής τον Ιανουάριο του 2019 ήρθε να αντισταθμίσει τη μείωση του 1,2% που εμφάνισε συνολικά το 2018 έναντι του 2017.

Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Ιανουαρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, παρουσίασε αύξηση 1,5%.

Εξέλιξη Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής, μηνός Ιανουαρίου 2019

Η αύξηση του διορθωμένου, ως προς το πλήθος των εργάσιμων ημερών, Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 3,4%, το μήνα Ιανουάριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2018, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

-Κατά 0,2% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι αυξήσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: καπνού, εκτυπώσεων και αναπαραγωγής προεγγεγραμμένων μέσων, βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

-Κατά 21,9% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού.
-Κατά 2,1% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από τη μείωση:

-Κατά 32,1% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.

Η αύξηση του εποχικά διορθωμένου Γενικού Δείκτη Βιομηχανικής Παραγωγής κατά 1,5% τον μήνα Ιανουάριο 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2018, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

1. Από την αύξηση:

-Κατά 1,1% του Δείκτη Παραγωγής Μεταποιητικών Βιομηχανιών.
-Κατά 9,5% του Δείκτη Παραγωγής Ηλεκτρισμού.
– Κατά 2,5% του Δείκτη Παροχής Νερού.

2. Από τη μείωση:

-Κατά 19,9% του Δείκτη Παραγωγής Ορυχείων – Λατομείων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΛΣΤΑΤ: «Κόλλησε» στο 18,6% η ανεργία τον Οκτώβριο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην Ευρωβουλή έφτασε το ζήτημα του Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ – «Πυρ ομαδόν» από τους Ευρωπαίους

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γ.Τρουλλινός-Intracom: Συμβάλλουμε με 63,4 εκ. στη βιομηχανική παραγωγή