Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Χαμηλότερος ο στόχος της ανάπτυξης φέτος και το 2025

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Πηγή: minfin.gov.gr)

Ευθυγραμμισμένα με τις προβλέψεις της Κομισιόν είναι τα όσα αποτυπώνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί.

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο σε γνωμοδότησή του, οι προβλέψεις της κυβέρνησης για την ανάπτυξη το 2024 κινούνται στο 2,2% και 2,3% το 2025.

Οι προβλέψεις αυτές είναι αναθεωρημένες προς τα κάτω σε σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις, κυρίως λόγω χαμηλότερης από την αναμενόμενη οικονομικής ανάπτυξης στην ΕΕ, σύμφωνα με το Συμβούλιο.

Παράλληλα, στη γνωμοδότησή του αναφέρεται και στις αβεβαιότητες που υπάρχουν. «Η γεωπολιτική ένταση στην ευρύτερη περιοχή, η πιθανή επιβράδυνση των οικονομιών της Βόρειας Ευρώπης, οι αυξανόμενες απαιτήσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής και το δημογραφικό ενδέχεται να δημιουργήσουν προκλήσεις στην υλοποίηση του οικονομικού σχεδιασμού», αναφέρει.

Συμπερασματικά, μέσα σε ένα περιβάλλον μεγάλης γεωπολιτικής αβεβαιότητας, οι αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικές για το διάστημα 2025-28, με βασικό μοχλό τις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), την ενίσχυση του διαθεσίμου εισοδήματος και τη διατήρηση της δυναμικής της ιδιωτικής κατανάλωσης, σημειώνει.

Μπορείτε να βρείτε την Γνώμη στον ιστότοπο του ΕΔΣ εδώ

Διαβάστε επίσης: 

ΕΑΕΕ: Οι ασφαλισμένες κατοικίες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό παρουσιάζουν αύξηση 6,3% σε σχέση με το 2023

ΚΕΑΟ: Ξεκινούν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης

Goldman Sachs: Εύσημα για την πορεία και την οικονομία της Ελλάδας