ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Προς ολοταχώς για ένα κρίσιμο εξάμηνο, που θα είναι καθοριστικό για την ταχύτητα σύγκλισης με τον μέσο όρο αξιολόγησης των χωρών της ευρωζώνης, οδεύει η ελληνική οικονομία. Εκκινώντας από μια δυνατή αφετηρία καθώς έχει ήδη κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, υπεραποδίδοντας σε όρους ανάπτυξης αλλά και δημοσιονομικής ορθότητας, στόχος είναι στα διαδοχικά κρας τεστ του πρώτου εξαμήνου η χώρα να πείσει τις αγορές πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων δεν ήταν παροδική αλλά πατά σε στέρεες βάσεις. Το απόγευμα της Παρασκευής η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαπραγματευόταν στο 3% αντί του 2,9% του ισπανικού ενώ το spread της απόδοσης του ελληνικού δεκαετούς με το γερμανικό Bund ήταν περίπου στις 100 μονάδες βάσης.
- Αρχικός σταθμός είναι οι πρώτες κοινοπρακτικές εκδόσεις του 2024 αλλά και οι κινήσεις που πιθανόν γίνουν για να δρομολογηθούν νέες, πρόωρες αποπληρωμές χρέους από τον επίσημο τομέα, στα πρότυπα της αποπληρωμής των 5,3 δισ. ευρώ δανείων του GLF η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου. Λογικά, εκτός κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου οι πρώτες εκδόσεις θα πρέπει να αναμένονται στο πρώτο δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου καθώς αποτελεί πάγια τακτική του Δημοσίου η προσφυγή στις αγορές για το μεγαλύτερο μέρος των εκδόσεων, εμπροσθοβαρώς, δηλαδή εντός του πρώτου εξαμήνου του κάθε έτους, ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές. Εστιάζοντας στον Ιανουάριο θα πρέπει να σημειωθεί πως στις 25 Ιανουαρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ οπότε εκείνη η εβδομάδα δύσκολα θα μπορούσε να είναι εβδομάδα έκδοσης. Να σημειωθεί πως το δανειακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προβλέπει εκδόσεις χρέους έως 10 δισ. ευρώ καθώς και τη διάθεση έως 12 δισ. ευρώ για πρόωρες αποπληρωμές χρέους, μείωση της έκθεσης σε έντοκα, πράξεων διαχείρισης χρέους κ.α.
- Εντός Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ αναμένεται έκθεση αξιολόγησης από τον γερμανικό οίκο Scope που ήταν και ο πρώτος ο οποίος τόλμησε να δώσει στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα τον Αύγουστο. Μια νέα αναβάθμιση τώρα δεν είναι, σύμφωνα με αναλυτές, το κεντρικό σενάριο ωστόσο με δεδομένη την καλή πορεία των θεμελιωδών μεγεθών της χώρας, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί.
- Σημαντική ένδειξη για την πορεία της οικονομίας και κυρίως για την δυναμική της ανάπτυξη αναμένεται στις 7 Μαρτίου με την δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ 2023. Μία μέρα μετά, στις 8 Μαρτίου αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης του καναδικού οίκου DBRS που ήταν ο δεύτερος οίκος ο οποίος έδωσε στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο.
- Αναμφίβολα όμως τα φώτα εστιάζουν στο τι θα έχει να πει η Moody’s (Ba1 με σταθερή προοπτική) στις 15 Μαρτίου καθώς είναι ο μοναδικός εκ των Big3 (Moody’s, Standard & Poor’s, Fitch) που δεν έχει δώσει ακόμη στη χώρα την επενδυτική βαθμίδα. Αυτό θα είναι μια σημαντική εξέλιξη καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο οίκο διεθνώς που μπορεί όλοι να παραδέχονται πως στην περίπτωση της Ελλάδας εξάντλησε την αυστηρότητα του δεν παύει όμως να είναι ένας μεγάλος παίκτης που η γνώμη του μετράει και αναμένεται να διευρύνει την δυνητική ζήτηση για τα ελληνικά ομόλογα. Ήδη με τις αναβαθμίσεις έχουν γίνει αρμόδια στελέχη έκαναν λόγο για μια πρόσθετη ζήτηση έως 10 δις. ευρώ για ελληνικούς τίτλους το 2024, όσο δηλαδή είναι τελικά και το ετήσιο δανειακό πρόγραμμα. Το βασικότερο δε είναι πως μιλάμε πλέον για σαφώς ποιοτικότερα επενδυτικά χαρτοφυλάκια που είναι θετικό εξ’ ορισμού, αυξάνει όμως παράλληλα και τις απαιτήσεις για αποτελέσματα στην οικονομική πολιτική καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια λαθών ή καθυστερήσεων σε αυτή την κρίσιμη φάση για την ελληνική αξιολόγηση.
- Ο Απρίλιος αναμφίβολα όμως ανήκει στο σήμα που θα δώσει η Standard & Poor’s (ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική) που «μιλά» στις 19 Απριλίου με μεγάλο στοίχημα μια θετική εξέλιξη ακόμη και εάν πρόκειται για μια αναβάθμιση των προοπτικών. Οτιδήποτε θετικό προκύψει από αυτό το μέτωπο εκτιμάται πως μπορεί να δράσει καταλυτικά για το ελληνικό χρέος δίνοντας το σήμα στους επενδυτές πως η βελτίωση στις ελληνικές αξιολογήσεις έχει δυναμική. Να σημειωθεί πως η χώρα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα από την S&P στις 20 Οκτωβρίου ενώ ο οίκος έχει δύο προγραμματισμένες αξιολογήσεις, μία στις 19 Απριλίου 2024 και τη δεύτερη στις 18 Οκτωβρίου 2024.
- Λίγες μέρες μετά στις 22 Απριλίου αναμένεται η κοινοποίηση των δημοσιονομικών στοιχείων στη Eurostat που θα είναι σαφής ένδειξη για το που έκλεισε το πλεόνασμα το 2023. Θα ακολουθήσει η υποβολή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου επιβεβαιώνοντας στις αγορές την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει ότι απαιτείται προκειμένου να διατηρήσει το χρέος σε σταθερά πτωτική τροχιά.
- Οι αξιολογήσεις του πρώτου εξαμήνου αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 31 Μαίου με τη Fitch που θα κάνει τότε την πρώτη της αξιολόγηση για το έτος ενώ η δεύτερη αναμένεται στις 22 Νοεμβρίου. Ο αμερικανικός οίκος έδωσε στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα στις αρχές Δεκεμβρίου αξιολογώντας τη χώρα στο ΒΒΒ- με σταθερή προοπτική.
Διαβάστε επίσης:
ΤτΕ: Οι βασικοί διαπραγματευτές στην αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου για το 2024
ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία 3μηνων εντόκων γραμματίων στις 3/1
Φορολογική ενημερότητα: Όλες οι αλλαγές για είσπραξη χρημάτων και μεταβιβάσεις ακινήτων [10 παραδείγματα]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φουστανέλες και τσαρούχια, τα σκληρά χρόνια του Στέφανος κι ο Αλέξης με το κιάλι
- Αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις σήμερα
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών