“Εκπλήξεις” στην πορεία του προϋπολογισμού προαναγγέλλουν ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι τόσο το έλλειμμα του 2022 (και κατ’ επέκταση το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και η ανάπτυξη του 2023 θα είναι πολύ καλύτερα από κάθε προηγούμενη πρόβλεψη.

Στελέχη του οικονομικού επιτελείου σημείωναν ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2022 έκλεισε τελικά πολύ κάτω από το 1,6% του ΑΕΠ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός. Ωστόσο, θα είναι πολύ χαμηλότερο και από την πρόσφατη εκτίμηση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεοδώρου Σκυλακάκη ότι η μείωση θα αγγίξει τη μία ποσοστιαία μονάδα. Προ μηνός ο κ. Σκυλακάκης είχε εκτιμήσει δηλαδή, ότι θα κινηθεί τελικά πολύ κοντά στο 0,6%. Ωστόσο, τώρα ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι η νέα πρόβλεψη μιλά για ακόμα χαμηλότερο έλλειμμα, το οποίο φυσικά θα αποτυπωθεί στα στοιχεία που θα ανακοινώσει η Eurostat την ερχόμενη Παρασκευή. Έτσι, δεν αποκλείεται το τελικό πρωτογενές έλλειμμα του 2022 να κινηθεί κοντά στο 0,5%, “διαγράφοντας” κάθε προηγούμενη εκτίμηση.

Όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει και το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο (με βάση τους στόχους του προϋπολογισμού) έχει τοποθετηθεί στο 0,7% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα να κινηθεί αρκετά υψηλότερα.

Υψηλότερη ανάπτυξη το 2023

Άλλωστε, σημειώνουν πως τα “δείγματα γραφής” από την πορεία της ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού και σε αυτόν τον δείκτη θα υπάρξει αναπροσαρμογή των στόχων προς τα πάνω. Δηλαδή, η ανάπτυξη του 2023 θα ξεπεράσει την πρόβλεψη του 2,3%.

Αυτό, όπως σημειώνουν, οφείλεται κυρίως στις μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου. Οι τιμές μπορεί να παραμένουν σε διπλάσια επίπεδα (σχεδόν 40 ευρώ η μεγαβατώρα) σε σχέση με πριν το ξέσπασμα της κρίσης, ωστόσο είναι πολύ χαμηλότερα σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του 2022. Αποτέλεσμα αυτής της αποκλιμάκωσης είναι η ελάφρυνση του προϋπολογισμού, αφού οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα είναι πιο φθηνές, δίνοντας “ώθηση” στο ελληνικό ΑΕΠ.

Μάλιστα, τονίζουν πώς η φετινή τουριστική περίοδος, αλλά και οι αυξημένες επενδύσεις μπορούν να φέρουν την ανάπτυξη σε υψηλότερα επίπεδα κατά το τρέχον έτος.

Πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις στο πρώτο τρίμηνο

Τα ίδια στελέχη σημείωναν ότι η πρώτη εικόνα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού φάνηκε από τα στοιχεία του α’ τριμήνου: επιτεύχθηκε πρωτογενές πλεόνασμα 3 δις ευρώ όταν ο στόχος ήταν μόλις στα 28 εκατ ευρώ, ενώ τα φορολογικά έσοδα υπερέβησαν του στόχου κατά 1,5 δις ευρώ.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 13,682 δις ευρώ, αυξημένα κατά 1,508 δις. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023. Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων του προηγούμενου έτους, που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους.

Δεν περιμένουν αναβάθμιση από τον S&P

Ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πάντως, πως δεν αναμένουν αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας την ερχόμενη Παρασκευή από τον οίκο Standard and Poor’s.

Όπως αναφέρουν, με τη χώρα να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, οι διεθνείς οίκοι θα κρατήσουν στάση αναμονής για να οδηγήσουν τη χώρα στην πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί αμέσως μετά τις εκλογές, με την Ελλάδα να αποκτά πρόσβαση σε “φθηνότερο χρήμα”.

Διαβάστε επίσης

Η Eurostat ανοίγει τον δρόμο για την επενδυτική βαθμίδα – Τα €300 εκατ. που θα κρίνουν το έλλειμμα του 2022