• Οικονομία

    Ελλάδα: Χαμένη στη μάχη του Airbnb τον Ιούλιο


    Πτωτική τάση κατέγραψε για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2022 η Ελλάδα στο δείκτη της μέσης τιμής διανυκτέρευσης στα καταλύματα Airbnb, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχείο του παρατηρητηρίου AirDNA για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, η μείωση της μέσης τιμής στη χώρα μας είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των 20 χωρών που εξετάζει η εταιρεία αναλύσεων και φτάνει το 9,8%, ενώ ακολουθούν η Κροατία και η Ουγγαρία, με αντίστοιχη πτώση της τάξης του 7,8% και 6,8%, για τον Ιούλιο, ενώ σε συνολικά εννέα χώρες το πρόσημο είναι αρνητικό. Ειδικά για την Ελλάδα, η ετήσια μείωση στο έσοδο ανά δωμάριο συνεπάγεται και την πτώση της πληρότητας, η οποία προκύπτει από την αύξηση της προσφοράς που υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση της ζήτησης.

    Όπως επισημαίνει η έκθεση, κατά την τελευταία πενταετία, η Ευρώπη σημείωσε σταθερή ανάπτυξη των εσόδων ανά δωμάτιο σε ετήσια βάση. Η αύξηση της τιμής το 2020 και το 2021 οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, καθώς και στον πληθωρισμό. Ωστόσο, από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η αύξηση των εσόδων ανά κατάλυμα παρατηρήθηκε να επιβραδύνεται σημαντικά και τον Ιούλιο μειώθηκε για πρώτη φορά από το φθινόπωρο του 2022, σε ετήσια βάση σε πολλές αγορές, μεταξύ των οποίων και η ελληνική.

    Η εικόνα αυτή είναι αντίστροφή από αυτή που καταγράφηκε έως και τον Ιούνιο, οπότε η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τη μεγαλύτερη άνοδο της τιμής, ενώ η ζήτηση στη χώρα μας έφτασε το 22% για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, σε σύγκριση με πέρσι.

    Σπάει το 1 εκατομμύριο η προσφορά των καταλυμάτων

    Την αυξημένη προσφορά, πάντως, επιβεβαιώνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία του INSETE, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο του οποίου για τον Ιούνιο, το 2024 παρατηρείται μια συνεχής αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων. Η αύξηση αυτή είναι της τάξης των 20.000 μονάδων κάθε μήνα. Συγκεκριμένα, ο αριθμός καταλυμάτων τον Ιούνιο ανήλθε στα 224.860, έναντι 204.578 ένα χρόνο πριν. Παρόμοια εικόνα και στον αριθμό των κλινών όπου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 παρατηρείται μια προοδευτική αύξηση στον συνολικό αριθμό κλινών σε σχέση με τα στοιχεία του 2023. Η αύξηση ανέρχεται κατά μέσο όρο στις 90.000 και το σύνολο των προσφερόμενων κλινών πλησίασε το 1 εκατομμύριο τον Ιούνιο και αναμένεται να το ξεπεράσει τον Ιούλιο.

    Τέλος, η ανάλυση της πληρότητας των καταλυμάτων για το πρώτο τρίμηνο 2024 δείχνει μια σταθερότητα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρά την αύξηση της προσφοράς καταλυμάτων και κλινών, επιβεβαιώνει το INSETE. Αυτό υποδηλώνει αύξηση της ζήτησης παράλληλα με την προσφορά που αποτυπώνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2024 όπου καταγράφεται υψηλότερη πληρότητα καταλυμάτων σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ειδικότερα τον Ιανουάριο, η πληρότητα διατηρήθηκε στο 12%, επαναλαμβάνοντας την ίδια απόδοση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Τον Φεβρουάριο, σημειώνεται μείωση της πληρότητας σε 10% (έναντι 13%) ενώ τον Μάρτιο η πληρότητα ανέρχεται σε 16% (έναντι 15%). Τον Απρίλιο, η πληρότητα διαμορφώθηκε σε 23% (έναντι 24%) ενώ τον Μάιο ανήλθε σε 30% (έναντι 26%). Τέλος, τον Ιούνιο η πληρότητα σε αυξήθηκε σε 40% έναντι 38% τον Ιούνιο του 2023.

    Διαβάστε επίσης

    Airbnb: Πώς σχεδιάζει να «χτυπήσει» τους πελάτες που προτιμούν ξενοδοχεία

    Airbnb: Έως και 755 ευρώ μία διανυκτέρευση στη Μύκονο

    Νέο πόλεμο με τους ιδιοκτήτες Airbnb ανοίγει το νέο Χωροταξικό



    ΣΧΟΛΙΑ