• Οικονομία

    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ένας στους επτά έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση – Πότε κλειδώνουν οι νέες αλλαγές στο τεκμαρτό εισόδημα

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών


    Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος «φρέναρε» την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με σχεδόν 80.000 επαγγελματίες να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Καθημερινά υποβάλλουν δήλωση σχεδόν 3.000 – 3.500 επαγγελματίες, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα ο ρυθμός έπεσε κάτω από τις 1.500 σε ημερήσια βάση λόγω της αργίας.

    Πάνω από το 70% αυτών των δηλώσεων είναι χρεωστικά με συνολικό φόρο σχεδόν 600 εκατ ευρώ.

    Ωστόσο, το δείγμα μέχρι στιγμής δεν είναι ενδεικτικό για το οικονομικό επιτελείο ώστε να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις αλλαγές που σκέφτεται να φέρει στον τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών με βάση το τεκμαρτό εισόδημα.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τους 80.000 επαγγελματίες που έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση, σχεδόν οι μισοί έχουν φορολογηθεί με τεκμαρτό εισόδημα, δηλαδή δήλωσαν στην εφορία εισοδήματα κάτω από το ελάχιστο όριο που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση.

    Ωστόσο, αυτό μπορεί να αλλάξει, καθώς απομένουν να υποβάλουν φορολογική δήλωση άλλοι 650.000 επαγγελματίες.

    Μετά το τέλος Ιουλίου ο σχεδιασμός για αλλαγές

    Στο Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται μια σειρά από αλλαγές, τις οποίες θα βγάλουν από τους αντίστοιχους φακέλους μετά το τέλος Ιουλίου, ανάλογα με τα «ποιοτικά» στοιχεία των φετινών φορολογικών δηλώσεων των επαγγελματιών.

    Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η διόρθωση των αδικιών και όχι η αλλαγή στον πυρήνα του νόμου.

    Έτσι, δεν αποκλείεται από το φθινόπωρο να εξεταστούν οι εξής αλλαγές:

    • Μικρή μείωση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος ή των συντελεστών προσαύξησης του ελάχιστου ποσού για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών

    • Τη χρήση των δεδομένων των myDATA για τον προσδιορισμό των εσόδων και των καθαρών κερδών των επαγγελματιών

    • Πιο εύκολες διαδικασίες για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος. Έως και σήμερα έχουν διεκδικήσει το «μαχητό τεκμήριο» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, μερικοί εκατοντάδες επαγγελματίες, καθώς βασική προϋπόθεση αποτελεί η συναίνεση για τον εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας.

    Ελάχιστοι διεκδικούν το «μαχητό τεκμήριο»

    Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες οι επαγγελματίες που έχουν αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημα μόλις που υπερβαίνουν τους 250.

    Υπενθυμίζεται πως η αίτηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργηθεί και τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου, οδηγεί στη συναίνεση για τον εξονυχιστικό έλεγχο της εφορίας. Την διαδικασία πάντως, έχουν εκπληρώσει ελάχιστες δεκάδες επαγγελματιών που δεν ξεπερνούν τους 30.

    Πάντως, όταν ένας επαγγελματίας υποβάλει δήλωση και στη συνέχεια αμφισβητήσει το τεκμήριο, θα πρέπει να καταβάλει κανονικά τις δόσεις του εκκαθαριστικού, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εφορίας σε βάθος πενταετίας και εφόσον δικαιωθεί, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό και θα υπάρξει συμψηφισμός της οφειλής.

    Διαβάστε επίσης:

    IRIS: Τελευταία προθεσμία για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα

    Ανατροπή με τους ελεύθερους επαγγελματίες – Τα σενάρια για το τεκμαρτό εισόδημα

    Ανακαινίζω – Νοικιάζω: Επιδότηση έως 6.000 ευρώ αναδρομικά και για όσους έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση – Επιβεβαίωση «Mononews»



    ΣΧΟΛΙΑ