Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν μηνιαίο εισόδημα 268 ευρώ – Τι αποκάλυψε η εκκαθάριση από την ΑΑΔΕ

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

Κάτω από το όριο της φτώχειας, με μηνιαίο εισόδημα μικρότερο και της εθνικής σύνταξης δήλωσαν στην εφορία οι… μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες που εμπίπτουν στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μετά την ανάλυση των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι αποκαλυπτικά και δείχνουν πως χιλιάδες επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα λίγο πάνω από τα 3.000 ευρώ το χρόνο , ενώ την ίδια ώρα μόλις 263 άτομα προχώρησαν τελικά στην αμφισβήτηση του τεκμαρτού τους εισοδήματος, αποδεχόμενοι τον έλεγχο της εφορίας σε βάθος πέντε ετών.

Η… κατάταξη των εισοδημάτων

Για μια ακόμα χρονιά φαίνεται πως οι πιο πλούσιοι φορολογούμενοι είναι οι… μισθωτοί. Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω του νέου τρόπου φορολόγησής τους και στο τέλος οι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα:

Με βάση τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των εισοδημάτων των τριών κύριων κατηγοριών (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες), το μέσο δηλωθέν εισόδημα είναι:

Για πρώτη φορά οι επαγγελματίες ξεπέρασαν τους μισθωτούς στον μέσο φόρο

Όσον αφορά τον μέσο φόρο, παρατηρείται για πρώτη φορά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μέσο φόρο 2.472 ευρώ ξεπερνούν τους μισθωτούς, για τους οποίους ο μέσος φόρος ανέρχεται σε 1.816 ευρώ.

 Αναλυτικά:

Η μέση συνολική επιβάρυνση, συμπεριλαμβανομένου του τέλους επιτηδεύματος (το οποίο έχει μειωθεί κατά 50%), ανέρχεται σε 1.733 ευρώ συν 325 ευρώ (τέλος επιτηδεύματος), δηλαδή 2.058 ευρώ για όσους καλύπτονται από το τεκμήριο, και σε 3.748 ευρώ (3.423 ευρώ + 325 ευρώ) για όσους το υπερβαίνουν.

Σε σύγκριση με το 2023, ο μέσος φόρος των ελευθέρων επαγγελματιών που υπάγονται στο τεκμήριο σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 595 ευρώ συν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή 1.245 ευρώ. Επομένως, ο μέσος επιπλέον φόρος ανέρχεται σε 813 ευρώ ετησίως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την ψήφιση του νέου νόμου, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Την ίδια στιγμή, το 4% των ελευθέρων επαγγελματιών (μόλις 29.000) πλήρωνε το 50% των φόρων που αναλογούσαν στην κατηγορία, ενώ 172.000 ελεύθεροι επαγγελματίες πλήρωναν φόρο λιγότερο από 500 ευρώ το χρόνο.

Μερικές εκατοντάδες αμφισβήτησαν το τεκμήριο

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από αρκετούς για το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ελάχιστοι προχώρησαν στην αμφισβήτησή του, όπως είχαν δικαίωμα.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι πρόθεση αμφισβήτησης του τεκμηρίου δήλωσαν 4.357 φυσικά πρόσωπα από τα 401.072 (ποσοστό 1,08%) που εκκαθαρίζονται βάσει άρθρου 28Α, σε σύνολο 712.649 επιτηδευματιών (ποσοστό 0,61%).

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Μαρινάκης: Επιμένει στη διαγραφή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Παππά

Τα αλλεπάλληλα περιστατικά στα λιμάνια, οι συλλήψεις των πλοιάρχων, αναδεικνύουν κυρίως την ακαταλληλότητα των λιμενικών υποδομών και την κόπωση των ναυτικών

Προϋπολογισμός 2025: Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών – Πού αναμένονται ελαφρύνσεις ή ενισχύσεις