Πριν από το καλοκαίρι του 2024, η ισπανική Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου στον κόσμο, προειδοποιούσε ότι η αγορά θα έπρεπε να περάσει από έναν “βαθύ μετασχηματισμό”, καθώς αντιμετώπιζε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία της. Σήμερα όμως, αυτή η συνθήκη μάλλον αλλάζει…

Τον περασμένο Μάιο ο επικεφαλής πωλήσεων της Deoleo, Miguel Angel Guzman, εξηγούσε στο CNBC ότι η γεωπολιτική κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός, σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια και τις δυσμενείς προβλέψεις από άποψη ποσότητας και ποιότητας για τη συγκομιδή του ελαιόλαδου, προκάλεσε σημαντική αύξηση των τιμών.

1

Η Deoleo σημείωνε τότε, ότι οι ξηρασίες και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τις κρίσιμες φάσεις της ανάπτυξης του ελαιοκάρπου τα τελευταία χρόνια, οδήγησαν σε σοβαρές ελλείψεις και συνεπώς σημαντική άνοδο των τιμών διεθνώς.

Μάλιστα, οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία έφτασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, με τιμές έως και 9,2 ευρώ το κιλό στο ράφι τον Ιανουάριο.

Η ξαφνική έλλειψη του ελαιόλαδου, που αποτελεί βασική υπερτροφή της μεσογείου, ώθησε τη βιομηχανία σε κατάσταση κρίσης, ενθάρρυνε τους φόβους για επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ προκάλεσε ακόμη και έξαρση της εγκληματικότητας στα ισπανικά και όχι μόνο σούπερ μάρκετ.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, κα συνεπώς επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το ύψος των τιμών.

Τέλος η “τέλεια καταιγίδα”;

Σήμερα ωστόσο, αυτή η “τέλεια καταιγίδα” φαίνεται ότι πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι τιμές του “πράσινου χρυσού” αναμένεται σύντομα να μειωθούν σχεδόν στο μισό από το ιστορικό υψηλό των τελευταίων μηνών.

Οι τιμές, δε, μειώθηκαν από τη στιγμή που οι εκτιμήσεις της βιομηχανίας ανέφεραν σημαντικά βελτιωμένη συγκομιδή, ιδιαίτερα σε βασικές χώρες παραγωγής όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία.

“Παρόλο που έχουν γίνει βήματα προς βελτίωση της κατάστασης, δεν μπορούμε να πούμε ακόμη πως η κρίση έχει ξεπεραστεί πλήρως“, δηλώνει τώρα ο  Guzman.

“Εξακολουθούμε να διανύουμε μια κάπως ανοδική περίοδο όσον αφορά τις τιμές, ειδικά στα λάδια υψηλότερης ποιότητας, όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”, σημείωσε στο CNBC, τονίζοντας ότι υπάρχει ακόμη κάποια αβεβαιότητα στην αγορά ενόψει της συγκομιδής της ελιάς για την περίοδο 2024-2025.

Ωστόσο, έκανε λόγο για θετικές προοπτικές τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά αναμένεται να αρχίσει να σταθεροποιείται.

“Η κανονικότητα αναμένεται σταδιακά καθώς προχωρά η νέα συγκομιδή και αυξάνεται η προσφορά”, εξήγησε ο Guzman.

Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου στην Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 6 ευρώ το κιλό στις 6 Νοεμβρίου, σύμφωνα με την εταιρεία Expana, που εστιάζει σε στατιστικά στοιχεία που αφορούν τη γεωργία και τα τρόφιμα.

Η τιμή αυτή είναι ήδη μειωμένη κατά περίπου 19% σε μηνιαία βάση και σχεδόν 35% από το ρεκόρ του Ιανουαρίου.

Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

Σύμφωνα με τους παραγωγούς ελαιόλαδου, η νέα σεζόν θα είναι πολύ καλύτερη και στο χωράφι και στο ράφι, και αυτό θα βοηθήσει και στο θέμα του πληθωρισμού.

Η πρόβλεψη είναι ότι η φετινή παγκόσμια παραγωγή ελαιόλαδου θα μπορούσε να προσεγγίσει τα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή τα 3 εκατ. τόνους.

“Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων”, δήλωσε τον Οκτώβριο στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Όπως εκτιμά ο Guzman, η χαλάρωση των τιμών αναμένεται να ξεκινήσει μεταξύ Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση ότι οι καιρικές συνθήκες και η συγκομιδή, δεν θα παρουσιάσουν προβλήματα τις επόμενες εβδομάδες.

“Όλα φαίνεται ότι θα εξελιχθούν κανονικά, ειδικά εάν οι βροχές συνεχίσουν να ευνοούν την παραγωγή, θα μπορούσαμε να δούμε μια πτωτική τάση στις τιμές όλο το 2025“, σημείωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις σε νέες γεωργικές τεχνολογίες για την ανάπτυξη πιο ανθεκτικών ποικιλιών ελιάς, δεδομένου ότι η θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.

“Αυτό είναι σημαντικό, καθώς η κλιματική αλλαγή έχει αναγνωριστεί ως υπαρκτή απειλή για τη βιομηχανία“, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Deoleo, ανήκουν τα εμπορικά σήματα Bertolli και Carbonell, τα οποία θεωρούνται παγκόσμιοι ηγέτες στην αγορά.

Διαβάστε επίσης: 

Ο μαγικός κόσμος της ελιάς – Ξενάγηση στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Υποχωρούν οι τιμές στο ελαιόλαδο – «Επανέρχεται η ισορροπία στην αγορά»

Λάδι: Δαυίδ εναντίον Γολιάθ για τον υγρό χρυσό της Μεσογείου