Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Ελ-Εριάν: Η Fed κάνει λάθη που θα γραφτούν στην ιστορία

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν

Μοχάμεντ Ελ-Εριάν

Το μεγαλύτερο λάθος της εδώ και δεκαετίες, υποστήριξε ο κορυφαίος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, αναφορικά με τις πρόσφατες επιλογές νομισματικής πολιτικής της Fed.

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz έχει δηλώσει επανειλημμένα  ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αντέδρασε πολύ αργά στην άνοδο του πληθωρισμού, που ξεκίνησε το 2021, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μία επιθετική νομισματική πολιτική σύσφιξης αυξάνοντας τους κινδύνους ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Μια σειρά από χρεοκοπίες αμερικανικών τραπεζών τον περασμένο μήνα φάνηκε ότι προκλήθηκαν εν μέρει από την άνοδο των επιτοκίων, έγραψε.

«Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά πριν από σχεδόν έναν χρόνο, φοβάμαι ότι αυτό μπορεί να καταλήξει να είναι το μεγαλύτερο λάθος πολιτικής της Fed εδώ και αρκετές δεκαετίες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ελ-Εριάν, προσφάτως δήλωσε ότι η Fed αντιμετωπίζει για άλλη μια φορά ένα περίπλοκο «τρίλημμα» προβλημάτων: πληθωρισμό, ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Μόνο που αυτή τη φορά, εν μέσω τραπεζικής αναταραχής, δεν υπάρχει «βέλτιστη πολιτική απάντηση» για την κεντρική τράπεζα.

Διαβάστε επίσης:

Τζ. Ντίμον (JPMorgan): Η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να γίνεται αισθητή και τα επόμενα χρόνια