Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

ΕΚΤ: Τρίτη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

Κριστίν Λαγκάρντ

Κριστίν Λαγκάρντ

Επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αγορών και των αναλυτών, η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, τη δεύτερη κατά σειρά από τον Σεπτέμβριο και την τρίτη από τον περασμένο Ιούνιο, όταν ύστερα από σχεδόν δύο χρόνια, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε για πρώτη φορά να χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να μειώσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης. Ειδικότερα, η απόφαση για τη μείωση του βασίζεται στην επικαιροποιημένη εκτίμησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.

Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, προτού υποχωρήσει στο στόχο της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ύστερα από τη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διαμορφώνονται σε 3,25%, 3,40% και 3,65% αντίστοιχα, με ισχύ από τις 23 Οκτωβρίου 2024.

Οι ευρωαγορές ήταν ενισχυμένες την Πέμπτη από την εκτίμηση μιας νέας μείωσης και παρέμειναν σε ανοδικό έδαφος και μετά την επιβεβαίωση από την ΕΚΤ.

Αντίθετα, το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές αναμένουν μία ταχύτερη μείωση των επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Οι επενδυτές έχουν στρέψει πλέον το ενδιαφέρον τους στις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων.