ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η προσοχή στις αγορές θα είναι στραμμένη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη καθώς θα ανοίξει η συζήτηση για την πορεία του προγράμματος PEPP αγορών ομολόγων.
Θα αποφασίσει το συμβούλιο της μείωση του ποσού των ομολόγων που αγοράζει κάθε μήνα;
Η ΕΚΤ προβαίνει σε αγορές ομολόγων 80 δις ευρώ κάθε μήνα στα πλαίσια του πρόγραμματος, ύψους 1,85 τρις ευρώ, που θα τρέχει έως τον Μάρτιο του 2022.
Η αγορά πιθανολογεί μείωση των μηνιαίων αγορών στα 60 δις ευρώ καθώς η ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης δείχνει να έχει δυναμική, η ανεργία μειώνεται και ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας.
Οι συντηρητικοί κεντρικοί τραπεζίτες του συμβουλίου της ΕΚΤ, μαζί με τον κεντρώο Villeroy de Galhau της Τράπεζας της Γαλλίας, θέλουν να συμπεριληφθεί το θέμα της μείωσης των αγορών ομολόγων στην ατζέντα.
Τα πιό ήπιων απόψεων μέλη του συμβουλίου, υποστηρικτές της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, δεν έχουν δημόσια αποκρούσει μια συζήτηση για μείωση του ρυθμού αγορών, ένδειξη οτι μια τέτοια απόφαση δεν θα είναι τόσο αμφιλεγόμενη.
Οποια και αν είναι η απόφαση, αυτό που θα έχει μεγαλύτερη σημασία θα είναι το μήνυμα που θα εκπέμψει η ΕΚΤ. Οι συντηρητικοί που προτιμούν σφιχτότερη νομισματική πολιτική θα δουν την κίνηση ως το πρώτο βήμα προς την έξοδο από το πρόγραμμα ενώ η πλειοψηφία των πιό ήπιων αξιωματούχων μάλλον σαν μια κίνηση προσαρμογής και όχι σαν την αρχή της εξόδου.
Πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ προιδεάζουν οτι η όποια κίνηση τον Σεπτέβριο θα είναι οριακή και οτι η ουσιώδης συζήτηση για έξοδο από τα προγράμματα στήριξης θα αργήσει.
Σύμφωνα με τη UniCredit, η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde θα προσπαθήσει να πείσει τις αγορές οτι μια μείωση των αγορών ομολόγων δεν αποτελεί σήμα οτι πλησιάζει ο τερματισμός αλλά οτι πρόκειται απλά για μια τεχνική προσαρμογή του ρυθμού των αγορών που πραγματοποιεί η κεντρική τράπεζα.
Ακόμη και αν τα έκτακτα μέτρα νομισματικής στήριξης τελειώσουν τον επόμενο Μάρτιο, η ΕΚΤ διαθέτει άλλα εργαλεία που μπορεί να ενεργοποιηθούν ώστε η μετάβαση στην κανονικότητα να αποφύγει αναταραχές στις αγορές.
Σύμφωνα με έκθεση της BNP Paribas, θα είναι μια σταδιακή διαδικασία που θα επικοινωνηθεί έγκαιρα και θα λάβει σοβαρά υπόψη τα ενδεχόμενα ρίσκα.
Η ταχύτητα με την οποία η ΕΚΤ θα αποσύρει τις πολιτικές στήριξης θα είναι ένα καυτό θέμα συζήτησης για τα 25 μέλη του συμβουλίου της.
Οσο περισσότερο διαρκεί το πρόγραμμα αγοράς χρέους με το οποίο η ΕΚΤ συγκρατεί τις ομολογιακές αποδόσεις χαμηλά, τόσο περισσότερο πλησιάζει προς την παραβίαση των δικών της κανόνων που αποτελούν κόκκινη γραμμή για μερικούς από τους κεντρικούς τραπεζίτες του συμβουλίου της.
Ιδιαίτερα, όσον αφορά στον κανόνα που απαγορεύει στην ΕΚΤ να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο του χρέους οποιασδήποτε χώρας-μέλους του ευρώ, βρίσκεται ήδη κοντά στο όριο αυτό για ένα αριθμό χωρών.
Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα μπορεί να αλλάξει τους κανόνες αυτούς, ωστόσο τα συντηρητικά μέλη του συμβουλίου της υποστηρίζουν οτι η οικονομία της ζώνης του ευρώ επιστρέφει στην κανονικότητα μετά το χτύπημα της πανδημίας και ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να κάνει το ίδιο.
Διαβάστε επίσης:
Τράπεζες: Προειδοποιούν ότι δεν θα είναι έτοιμες για τα κλιματικά stress tests της ΕΚΤ το 2022
Κομισιόν: Στην τελική ευθεία για την έκδοση των πρώτων πράσινων ομολόγων ύψους έως και 250 δισ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δ. Καλαντώνη: Η ιστορία πίσω από την «Εξέλιξη Ζωής», οι δράσεις και οι στόχοι
- Attica Bank: Ανοίγει το παιχνίδι του ανταγωνισμού στις χρεώσεις
- Οι Έλληνες εφοπλιστές παρήγγειλαν εφέτος 230 πλοία – Ποιοι ναυπηγούν και ποιοι πούλησαν και αγόρασαν πλοία
- Άμεση Ανάλυση: Τι συμβαίνει με Optima Bank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ, Profile, JP Morgan, MicroStrategy, Nike