Επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων η ΕΚΤ, ανακοινώνοντας μία ακόμη αύξηση της τάξης του 0,5. Μεταθέτει όμως ένα χρόνο μετά την καταπολέμηση του πληθωρισμού στα επίπεδα που έχει θέσει η ΕΚΤ, προοιωνίζοντας μακρά διατήρηση των υψηλών επιτοκίων.

Μετά από τρεις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 μονάδες βάσης, η ΕΚΤ ρίχνει ρυθμούς με τα νέα επιτόκια να διαμορφώνονται ως εξής:

1

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα αυξηθούν σε 2,50%, 2,75% και 2,00% αντίστοιχα.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε κι αυτή με τη σειρά της σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,5 σε μια μικρότερη κίνηση, των προηγούμενων ημερών.

Η Fed την Τετάρτη έδωσε το «σήμα» για επιβράδυνση του ρυθμού της αύξηση των επιτοκίων, επιλέγοντας να προχωρήσει σε νέα αύξηση κατά 0,5 όταν κατά τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις της προχώρησε σε διαδοχικές αυξήσεις κατά 0,75.

Η νέα αύξηση αυτή του επιτοκίου αναμένεται να επιβαρύνει περαιτέρω τους δανειολήπτες οι οποίοι έχουν συνάψει με τις τράπεζες συμβάσεις κυμαινομένου επιτοκίου, με βάση υπολογισμού το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι προθεσμιακές αγορές χρήματος προεξοφλούν ότι η νέα αυτή αύξηση των επιτοκίων δεν θα είναι και η τελευταία εκτιμώντας ότι θα φθάσει το 2,75% εντός του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ένα χρόνο πίσω η μείωση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, ο μέσος πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει στο 8,4% το 2022 πριν μειωθεί στο 6,3% το 2023. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 3,4% το 2024 και 2,3% το 2025. Ο πληθωρισμός χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα προβλέπεται να είναι 3,9% κατά μέσο όρο το 2022 και να αυξηθεί στο 4,2% το 2023, πριν πέσει στο 2,8% το 2024 και 2,4%. το 2025.

Οι νέες προβλέψεις παρατείνουν κατά ένα χρόνο την “μάχη” της ΕΚΤ με τον πληθωρισμό καθώς μετατίθεται η τιμή στόχος το 2025, αντί του 2024, που είχαν αναφέρει σε προηγούμενες προβλέψεις.

Επίσης η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα να περιορίσει από τον ερχόμενο Μάρτιο στις αγορές ομολόγων αντικαθιστώντας εκείνα τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της και λήγουν.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω των διαφόρων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εφαρμόσει τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ, αλλά και του προγράμματος πανδημίας (το γνωστό ΡΕΡΡ) στο οποίοι συμμετείχαν και τα ελληνικά ομόλογα, έχει συγκεντρώσει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 5 τρις. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: