ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με πιο αργό ρυθμό από το προβλεπόμενο θα κινηθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, λόγω των υψηλότερων δασμών στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, η οποία ενισχύσει το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυτή την εβδομάδα.
Οι αναλυτές προβλέπουν μέσο ρυθμό αύξησης τιμών καταναλωτή στο 1,9% το 2026 και στο 2% το 2027, δηλαδή κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερα από προηγούμενες προβλέψεις.
Επιπλέον, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει το 0,8% φέτος, ελαφρώς μειωμένη, προτού αποκτήσει νέα δυναμική.
Παρόλο που η έρευνα δεν λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει υψηλότερους δασμούς σε μεγάλο μέρος του πλανήτη, ρίχνει φως στις πιθανές συνέπειες της πολιτικής του.
Επί του παρόντος, έχει επιβάλει δασμούς 145% στην Κίνα και 10% σε άλλους εμπορικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να ισχύσουν μετά από μια παράταση 90 ημερών που έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Υπενθυμίζεται ότι το σοκ που υπέστησαν οι επενδυτές από το δασμολογικό μπαράζ του Τραμπ, έχει πλήξει τις χρηματιστηριακές αγορές, αυξάνοντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια για έβδομη φορά αυτή την εβδομάδα.
Σε ξεχωριστή έρευνα του Bloomberg, οι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι η ΕΚΤ θα τα μειώσει δύο φορές ακόμη τον Απρίλιο και τον Ιούνιο.
Οι απόψεις των αξιωματούχων
Την ίδια στιγμή, ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, δηλώνουν εδώ και καιρό έτοιμοι για κάτι τέτοιο.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλάου τόνισε ότι υπάρχει ακόμα περιθώριο για μείωση των επιτοκίων, με τους δασμούς του Τραμπ να ενισχύουν το σενάριο ότι η ΕΚΤ θα κινητοποιηθεί σύντομα προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Φινλανδός Όλι Ρεν και ο Λιθουανός Γκεντιμίνας Σίμκους, υποστήριξαν μια νέα μείωση αυτή την εβδομάδα.
Από πλευράς του ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόαχιμ Νάγκελ σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα ενεργήσει «υπεύθυνα» με βάση τα δεδομένα της στιγμής, ενώ ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν ανέφερε ότι δεν βλέπει λόγους για περικοπές «προς το παρόν», λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί.
Πριν από τις ανακοινώσεις του Τραμπ, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ότι οι δασμοί ενδέχεται να επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ευρωζώνης, ενώ θα ενισχύσουν προσωρινά τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, ο αντίκτυπος στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν πιο έντονος από το αναμενόμενο.
Στα ύψη το ευρωπαϊκό νόμισμα
Το ευρώ σκαρφάλωσε σε υψηλό τριετίας την Παρασκευή, γεγονός που σημαίνει ότι οι εισαγωγές θα γίνουν φθηνότερες, πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω. Ταυτόχρονα, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν.
Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Πάουελ, ανώτερο οικονομολόγο του Bloomberg για την ευρωζώνη «η ΕΚΤ αντιμετωπίζει πλέον έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από την τελευταία συνεδρίασή της.
Οι δασμοί των ΗΠΑ είναι πραγματικότητα και η νομισματική πολιτική της ευρωζώνης θα πρέπει να προσαρμοστεί. Αναμένουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα μειώσει ξανά τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της 17ης Απριλίου, με περισσότερη χαλάρωση να ακολουθεί».
Μια νέα μείωση 0,25% τον Ιούνιο θα φέρει το επιτόκιο καταθέσεων στο 2%, περίπου στο μέσο της εκτιμώμενης ουδέτερης ζώνης, ένα επιτόκιο που δεν περιορίζει ούτε ενισχύει την ανάπτυξη.
Επιπλέον μείωση ίσως χρειαστεί μόνο αν επιδεινωθεί σημαντικά η οικονομική κατάσταση, την οποία συγκρατεί μέχρι τώρα η προσδοκία αύξησης των δημοσίων δαπανών στη Γερμανία, σημειώνει το Bloomberg.
Διαβάστε επίσης:
Κίνα: Καλεί τον Τραμπ να «ακυρώσει πλήρως» τους δασμούς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
