Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) που αποφασίζουν για τα επιτόκια αρχίζουν να τοποθετούνται όσον αφορά την πορεία τους, καθώς η πρώτη μείωση τον Ιούνιο θεωρείται όλο και πιο σίγουρη και ο πληθωρισμός συνεχίζει να επιβραδύνεται.

Το ερώτημα που πρέπει τελικά να διευθετήσουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αν θα πρέπει το επόμενο βήμα της νομισματικής χαλάρωσης να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του Ιουλίου ή να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Ακόμα κι αν η Πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ υποβαθμίσει οποιαδήποτε συζήτηση για αυτό το θέμα μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, η συζήτηση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, αναφέρει το Bloomberg.

Ορισμένοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει ξεκάθαρα την προτίμησή τους, ενώ άλλοι διαμορφώνουν τις απόψεις τους έμμεσα, επιμένοντας ότι μια κίνηση αυτή την εβδομάδα παραμένει στο τραπέζι, σύμφωνα με τον Kamil Kovar, οικονομολόγο της Moody’s Ratings.

Euro-Area Inflation Getting Close to 2% Goal |
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης πλησιάζει το στόχο 2%

«Πιστεύουμε ότι οι τα “περιστέρια” προετοιμάζουν από τώρα το έδαφος για να πετύχουν τη μείωση του Ιουλίου αργότερα», είπε. «Γι’ αυτό και προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα συμβιβαστούν. Έτσι, μπορούν να πουν ότι κάναμε συμβιβασμούς και τώρα είναι πραγματικά η ώρα να μειώσουμε τα επιτόκια κανονικά».

Οι δηλώσεις των κεντρικών τραπεζιτών

Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν πιο ξεκάθαρος ότι προτιμά δύο συνεχόμενες μειώσεις πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου.

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρ Τσιπολόνε, δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για «γρήγορη» μείωση των επιτοκίων παρά τις ισχυρές αυξήσεις των μισθών, που ανησυχούν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τους τελευταίους μήνες.

Ο Εδουάρδος Σικλούνα της Μάλτας και ο Διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό είναι μεταξύ εκείνων που δεν έχουν αποκλείσει την έναρξη της νομισματικής χαλάρωσης αυτή την εβδομάδα.

Άλλοι, όπως ο Μάριο Σεντένο της Πορτογαλίας, έχουν τονίσει ότι είναι απαραίτητο να μειωθεί το κόστος δανεισμού για να αποφευχθεί ο τραυματισμός της εύθραυστης οικονομίας της ευρωζώνης.

Κανένας από τους οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg δεν αναμένει ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης θα ληφθεί απόφαση για μείωση των επιτοκίων. Προβλέπουν ευρέως ότι η χαλάρωση θα ξεκινήσει τον Ιούνιο, αν και η πλειοψηφία αναμένει παύση τον επόμενο μήνα. Οι επενδυτές βλέπουν επί του παρόντος πιθανότητα λίγο πάνω από 50% ενός δεύτερου βήματος μείωσης πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Κνοτ, εξέφρασε την προτίμησή του να επικεντρωθεί στις συνεδριάσεις όπου θα είναι διαθέσιμες νέες τριμηνιαίες προβλέψεις – υποδηλώνοντας ότι ίσως να προτιμάει τον Σεπτέμβριο έναντι του Ιουλίου για μια δεύτερη κίνηση.

Ο Πρόεδρος της Bundesbank Γιοάχιμ Νάγκελ είπε στους επενδυτές ότι δεν πρέπει να συμπεράνουν πως μετά από μια πρώτη μείωση, το ίδιο θα συμβαίνει και σε κάθε επόμενη συνεδρίαση.

Ενώ ο Βιλερουά είπε το ίδιο, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε αυτή την επιλογή ανοιχτή».

Οι περισσότεροι τόνισαν την ανάγκη να είναι ανοιχτοί σε νέα δεδομένα – μία άποψη που αποτυπώθηκε από την Λαγκάρντ τον περασμένο μήνα όταν είπε ότι η ΕΚΤ «δεν μπορεί να δεσμευτεί εκ των προτέρων σε μια συγκεκριμένη πορεία επιτοκίων» ακόμη και μετά από μια πρώτη μείωση.

Κλειδί στη συζήτηση θα είναι το πόσο γρήγορα θα συνεχίσει ο πληθωρισμός την καλή πορεία του προς τον στόχο του 2% – και ενδεχομένως κάτω από αυτόν.

Τον Μάρτιο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,4% ετησίως, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, και προβλέπεται περαιτέρω επιβράδυνση τους επόμενους μήνες.

Οι απόψεις για τα επιτόκια της ΕΚΤ διίστανται

«Πιστεύουμε ότι για την ΕΚΤ, τα αποτελέσματα του πληθωρισμού θα έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην πιθανότητα να γίνουν συνεχόμενες μειώσεις», δήλωσε ο Φάμπιο Μπαλμπόνι, οικονομολόγος της HSBC.

Αυτό σημαίνει επίσης ότι δύο συνεχόμενες μειώσεις δεν χρειάζεται απαραίτητα να δώσουν τον τόνο για το υπόλοιπο έτος και να αυξήσουν την προσδοκία ότι οι μειώσεις θα ακολουθήσουν σε κάθε συνεδρίαση.

Σύμφωνα με τον Μπαλμπόνι, η διαμόρφωση των πρώτων μειώσεων ως μέρος της προσπάθειας να μειωθεί η επιβάρυνση της οικονομίας «θα ήταν απολύτως συνεπής με το να κινηθεί η ΕΚΤ πιο γρήγορα νωρίτερα, για να επιβραδύνει αργότερα».

Τι λέει το Bloomberg Economics

«Από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ, η συζήτηση μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής φαίνεται να έχει μετακινηθεί από το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσης των επιτοκίων, η οποία τώρα φαίνεται να είναι τελειωμένη υπόθεση για τον Ιούνιο, στο πόσες μειώσεις θα ακολουθήσουν φέτος», αναφέρει ο David Powell, οικονομολόγος της ζώνης του ευρώ.

Μέχρι στιγμής, ο πληθωρισμός έχει εξελιχθεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ του Μαρτίου, σύμφωνα με το Bloomberg Economics. Αλλά αναμένεται μια βουτιά κάτω από τον στόχο τον Αύγουστο, ένα σενάριο που η κεντρική τράπεζα με έδρα τη Φρανκφούρτη βλέπει μέχρι στιγμής μόνο στο δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παρέμεινε σταθερός στο διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα και η αύξηση των μισθών εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία. Εάν παραμείνουν ελάχιστες οι ενδείξεις για μια βιώσιμη επιβράδυνση, οι αξιωματούχοι ίσως προτιμήσουν να παραμείνουν επιφυλακτικοί.

«Η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί σε δύσκολη θέση τον Ιούνιο – όχι μόνο η αύξηση του κόστους εργασίας ανά μονάδα μπορεί να εκπλήξει προς τα πάνω, αλλά και η οικονομική δραστηριότητα και η εμπιστοσύνη μπορεί επίσης να αυξηθούν», δήλωσε ο Ανατόλι Αννένκοφ, οικονομολόγος στη Societe Generale.

«Αυτό μπορεί να περιορίσει τις επιλογές της ΕΚΤ σε τριμηνιαίες μειώσεις των 25 μονάδων βάσης, με τις προβλέψεις των μελών να προσαρμόζονται στα εισερχόμενα δεδομένα.»

«Η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το 2024, αλλά παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τα οικονομικά δεδομένα για να αποφασίσει σχετικά με τον ρυθμό των περικοπών», δήλωσε η Αν Κατρίν Πέτερσεν, ανώτερη σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής στο επενδυτικό ινστιτούτο της BlackRock.

«Με την πάροδο του χρόνου, τα πραγματικά δεδομένα του υποκείμενου πληθωρισμού και των χρηματοπιστωτικών συνθηκών μπορεί να γίνουν λιγότερο σημαντικά, δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι η εμπιστοσύνη της στις δικές της προβλέψεις για τον πληθωρισμό έχει αυξηθεί».

Διαβάστε ακόμη:

Γιάννης Στουρνάρας: Τι θα πει για την οικονομία και τις τράπεζες στη Γενική Συνέλευση της ΤτΕ

Future of Retail 2024 – Γιάννης Στουρνάρας: Εφόσον διατηρηθεί η πολιτική σταθερότητα θα αναπτυσσόμαστε γρηγορότερα από τους εταίρους μας

Τράπεζες: Τα business plan Καραβία, Μεγάλου, Ψάλτη, Μυλωνά για τα νέα δάνεια