• Οικονομία

    ΕΚΤ: Σε θετικό έδαφος οι ευρωαγορές χάρη στις εξαγγελίες για μειώσεις επιτοκίων

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Με κλειστές τις αγορές σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με  μικρή άνοδο τη Δευτέρα, καθώς αξιωματούχοι της ΕΚΤ προετοιμάζουν το έδαφος για την πρώτη μείωση επιτοκίων την επόμενη εβδομάδα.

    Ο Eurostoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,30%, ο γερμανικός Dax με 0,44% και ο γαλλικός Cac με 0,46%.

    Αν και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου Φίλιπ Λέιν για την πρώτη μείωση από την ΕΚΤ, ύστερα από δύο χρόνια νομισματικής σύσφιξης απλά επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών και των οικονομολόγων, η πεποίθηση του Γάλλου τραπεζίτη Φρανουσά Βιλερουά Ντε Γκαλό, ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να αποκλείσει και νέα μείωση τον Ιούλιο, έδωσε την επιπλέον ώθηση στις ευρωαγορές, σε μία ημέρα με ασθενικές διακυμάνσεις.

    Ειδικότερα, ο Βιλερουά εκτίμησε ότι η ΕΚΤ έχει σημαντικά περιθώρια να χαλαρώσει την πολιτική της προς ένα ουδέτερο επίπεδο, το οποίο εκτιμάται ότι είναι στην περιοχή του 2% με 2,5%.

    Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός για τον Μάιο θα αυξηθεί μόλις στο 2,5%, ότι πιο κοντινό στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022, όταν ξεκίνησε την αύξηση των επιτοκίων.

    Ο Λέιν επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά τις προσδοκίες σε συνέντευξή του στους Financial Times, σημειώνοντας: ««Ο στόχος των κεντρικών τραπεζών είναι να είναι όσο το δυνατόν πιο βαρετές», υπογραμμίζοντας ότι η απειλή του πληθωρισμού έχει υποχωρήσει στην ευρωζώνη.

    Παρά το σήμα για την πρώτη υποχώρηση, οι περισσότεροι τραπεζίτες προειδοποιούν ότι η νομισματική χαλάρωση δεν θα επιτευχθεί στον βαθμό που εκτιμούν οι αγορές.

    Ο επικεφαλής της Bundesbank, Γιόακιμ Νάγκελ τόνισε πρόσφατα ότι ένα πρώτο βήμα προς τα κάτω στη νομισματική πολιτική δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί από ένα δεύτερο. «Είναι σημαντικό να μην βιαζόμαστε», τόνισε ο Νάγκελ.

    Αντίθετα, ο Βιλερούα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία ακόμα διαδοχική μείωση, φέρνοντας ένα νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης στο μέτωπο «γεράκια» και «περιστέρια» μέσα στην ΕΚΤ.

    Δεν λέω ότι πρέπει να δεσμευτούμε από τώρα για τον Ιούλιο, αλλά ας διατηρήσουμε την ελευθερία μας όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τον ρυθμό», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Noval Property: Πέμπτη περίοδος εκτοκισμού πράσινου ομολογιακού

    Χρηματιστήριο: Από την Παρασκευή οι εντολές στον ΜΥΤΙΛ λόγω rebalancing, κοντά στα υψηλά τους ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, πάνω από τα 14 γύρισε ο ΟΤΕ

    EXAE: Στα €13,5 εκατ. ο κύκλος εργασιών το 2024 – Αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη



    ΣΧΟΛΙΑ