• Οικονομία

    ΕΚΤ: Νέα μείωση στα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ

    Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής ΕΚΤ


    Επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε μία ακόμα μείωση στα επιτόκια της ευρωζώνης, τη δεύτερη μετά τον Ιούνιο.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022 η ΕΚΤ ξεκίνησε να αυξάνει τα επιτόκια.

    Τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

    Με βάση τη νέα μείωση η οποία θα ισχύσει από τις 18 Σεπτεμβρίου, το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθεί στο 3,50% και  τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα μειωθούν σε 3,65% και 3,90% αντίστοιχα.

    Τα βλέμματα πλέον στρέφονται στην συνέντευξη της Κριστίν Λαγκάρντ λίγη ώρα αργότερα, με τις αγορές να περιμένουν κάποιο σημάδι για τις επόμενες κινήσεις, αν και οι αναλυτές θεωρούν ότι η επικεφαλής της ΕΚΤ δεν θα ανοίξει τα χαρτιά της επαναλαμβάνοντας την εξάρτηση της κεντρικής τράπεζας από τα οικονομικά δεδομένα ανά μήνα.

    Η απόφαση της ΕΚΤ έρχεται εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Οι αναθεωρημένες προβλέψεις

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΣ της ΕΚΤ ο γενικός πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,5% το 2024, 2,2% το 2025 και 1,9% το 2026, όπως είχαν προβλέψει και τον Ιούνιο.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί και πάλι στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με την ΕΚΤ, εν μέρει επειδή οι προηγούμενες απότομες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας θα ρίξουν ετήσιους ρυθμούς.

    Σχετικά με τον υποκείμενο πληθωρισμό, οι εκτιμήσεις για το 2024 και το 2025 έχουν αναθεωρηθεί ελαφρώς ανοδικά, καθώς ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ήταν υψηλότερος από ό,τι αναμενόταν. Ταυτόχρονα, το προσωπικό εξακολουθεί να αναμένει ταχεία μείωση του βασικού πληθωρισμού, από 2,9% φέτος σε 2,3% το 2025 και 2,0% το 2026.

    Οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ προβλέπουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,8% το 2024, θα αυξηθεί σε 1,3% το 2025 και σε 1,5% το 2026. Πρόκειται για ελαφρά πτωτική αναθεώρηση σε σύγκριση με τις προβολές του Ιουνίου, κυρίως λόγω της ασθενέστερης συμβολής της εγχώριας ζήτησης τα επόμενα τρίμηνα.
    Το Διοικητικό Συμβούλιο, επανέλαβε τη δέσμευσή του να επιστρέψει εγκαίρως ο πληθωρισμός στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ