Τρόπους για να συνεχιστούν οι αγορές ελληνικών ομολόγων και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP) φέρεται να εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times.

Όπως δήλωσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στην εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το πλαφόν που έχει θέσει η ίδια όσον αφορά τις αγορές ομολόγων που έχει η εκδώσει η ΕΕ. Εάν πράγματι συμβεί και το όριο ξεπεράσει το  10% που ισχύει σήμερα, θα μπορεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στις αγορές ομολόγων που θα εκδώσει η ΕΕ τα επόμενα χρόνια, ώστε να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Μια μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΚΤ θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού της ΕΕ.

Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει πως το θέμα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο.

Οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ συνέβαλαν στη συγκράτηση του κόστους δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, οδηγώντας τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε έντονη αποκλιμάκωση, μετά τις αυξήσεις στην αρχή της πανδημίας. Μάλιστα, το PEPP, σε συνδυασμό με τα στοιχεία ανθεκτικότητας που παρουσίασε η ελληνική οικονομία έχουν  οδηγήσει την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά το προηγούμενο διάστημα.

Ωστόσο, οι συζητήσεις γύρω από την πιθανή αλλαγή στάσης της EKT μετά και την ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, προκαλούν ένα sell off στην αγορά των ομολόγων τη Δευτέρα, με τους διεθνείς αναλυτές να  την χαρακτηρίζουν ήδη ως «Ματωμένη» (Bloody Monday).

Μάλιστα παρά τις σκέψεις της ΕΚΤ για την συνέχιση της αγοράς ελληνικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού τίτλου έχει σήμερα αυξηθεί πάνω από το 0,9%. Αυτή την ώρα η απόδοση του ελληνικού 10ετούς διαμορφώνεται στο 0,967%.

Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώνεται στο -0,14%, ενώ του ιταλικού στο 0,920%.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2022, δηλαδή σε περίπου πέντε μήνες. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία (8 Οκτωβρίου) οι συνολικές αγορές της ΕΚΤ στο πλαίσιο του PEPP υπερβαίνουν τα 1,420 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

Κομισιόν: Συνεργασία με την UEFA για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Από «κόσκινο» τα μέτρα στήριξης και η ανάπτυξη – Στα χέρια της Κομισιόν το ελληνικό σχέδιο