• Οικονομία

    ΕΚΤ: Οι traders ποντάρουν σε μεγάλες μειώσεις στα επιτόκια ασκώντας πιέσεις στο ευρώ

    • NewsRoom
    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (Πηγή: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg)


    Η υποχώρηση της ΕΚΤ από την αυστηρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να θέσει σε ελεύθερη πτώση το ευρώ, καθώς η Fed φαίνεται ότι θα διατηρήσει για περισσότερο καιρό σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκιά της.

    Την Πέμπτη το ευρώ κατέγραψε σημαντική πτώση –αν και σταδιακά μάζεψε τις απώλειες-, καθώς η ΕΚΤ προχώρησε σε μία ακόμη μείωση επιτοκίων, την τρίτη κατά σειρά μέσα στο 2024.

    Το ευρώ έφτασε στα χαμηλά του περασμένου Αυγούστου, την ώρα που η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ότι η απόφαση για την νέα μείωση ήταν ομόφωνη.

    Το ισχυρό δολάριο

    Εάν η ΕΚΤ συνεχίσει τον ίδιο ρυθμό μείωσης, οι traders βλέπουν νέες πιέσεις στο νόμισμα που μέσα στο καλοκαίρι είχε πάρει τα πάνω του, την ώρα που το δολάριο επιστρέφει δυναμικά με πολυήμερα σερί ράλι.

    Ύστερα από μία σχεδόν τριετία σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, οι κεντρικές τράπεζας σε όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις επιτοκίων.

    Οι αισιόδοξες δηλώσεις της Λαγκάρντ για την ευρωπαϊκή οικονομία, τον πληθωρισμό και τους κινδύνους εκτόξευσαν τα στοιχήματα, με τις αγορές να στοιχηματίζουν για τις τρεις επόμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αντίστοιχες περικοπές των 25 μονάδων βάσης.

    Αντίθετα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η έκπληξη της Fed να προχωρήσει σε μείωση 50 μονάδων τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει κάνει πιο σκεπτικούς τους επενδυτές για τις επόμενες συνεδριάσεις.

    Η διαφορά στάσης μεταξύ των δύο τραπεζών έχει οδηγήσει στο να μεγαλώσει η ψαλίδα της ισοτιμίας μεταξύ των δύο νομισμάτων. Το δολάριο κατέγραψε τη πέμπτη μέρα ράλι, καθώς το ευρώ κατέγραφε απώλειες, στη σκιά των πιέσεων που δέχεται η ΕΚΤ από την επιβράδυνση της οικονομίας.

    Αδύναμη η οικονομία της ευρωζώνης

    Η παραδοχή της Λαγκάρντ ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη ενέτεινε τους φόβους για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς ένα μήνα πριν, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας απέφευγε να δεσμευτεί για μία ακόμα μείωση, με τα στοιχήματα να δείχνουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει μία παύση τον Οκτώβριο.

    Αντίθετα, τις τελευταίες ημέρες φούντωναν τα σενάρια ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει την έκπληξη, έχοντας ως σύμμαχο τα στοιχεία του πληθωρισμού, μία πληροφορία που λειτούργησε κατά του ευρώ.

    Δεύτερο χτύπημα ήταν τα στοιχεία των ΗΠΑ για τις λιανικές πωλήσεις, τα οποία έδειξαν ότι η οικονομία στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού είναι πιο ισχυρή από αυτήν της ευρωζώνης.

    Το ευρώ, λοιπόν, θα μπορούσε να υποχωρήσει περαιτέρω με το επόμενο επίπεδο στήριξης για κάποιους traders να είναι το 1,05 έναντι του δολαρίου σύμφωνα με το Bloomberg.

    Αν και η Λαγκάρντ προσπάθησε να εμφανιστεί αισιόδοξη για την οικονομία της ευρωζώνης, οι tradersστοιχηματίζουν ότι θα χρειαστεί ακόμα μια μείωση τον Δεκέμβριο για να αποσυμπιεστεί η Ευρώπη από τα δύο χρόνια σκληρής νομισματικής πολιτικής.

    Οι αναλυτές περιμένουν μεγαλύτερες μειώσεις από την ΕΚΤ

    Οι εκτιμήσεις της αγοράς «φαίνεται να έρχονται σε μικρή αντίθεση με τη διαβεβαίωση της Λαγκάρντ ότι δεν βλέπει ύφεση να έρχεται», δήλωσε ο Gareth Hill, διαχειριστής κεφαλαίων στη Royal London Asset Management.

    Πέρα από την πιθανότητα που βλέπουν οι traders για μια μεγαλύτερη κίνηση τον Δεκέμβριο, τα στοιχήματα των επενδυτών δείχνουν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα πέσει από το σημερινό επίπεδο του 3,25% κάτω από το 2% μέχρι το τέλος του 2025.

    Την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μεγαλύτερες μειώσεις από τη Fed λόγω της αδύναμης οικονομίας της εξέφρασε και ο οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, σημειώνοντας ότι οι επενδυτές λανθασμένα θεωρούν ότι οι δύο τράπεζες θα προχωρήσουν σε μία κίνηση μείωσης κατά 140 μονάδες βάσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025. «Η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε κατά 3% το περασμένο τρίμηνο, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 0,2% στη ζώνη του ευρώ», σημείωσε ο οικονομολόγος, ενισχύοντας τα σενάρια ότι η ΕΚΤ θα κάνει μεγαλύτερες περικοπές απ’ ότι η Fed.

    Διαβάστε επίσης:

    Nestle: Μειώνει τις προβλέψεις για πωλήσεις και κέρδη – Οι κινήσεις του νέου CEO

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμεύομαι για νέα μείωση τον Δεκέμβριο – Πιέσεις στο ευρώ

    ΤτΕ: Άμεσες πληρωμές για την απόκτηση χρυσών λιρών Αγγλίας



    ΣΧΟΛΙΑ