• Οικονομία

    EKT: Οι παγίδες στην απόφαση για τα επιτόκια και το δίλημμα της Λαγκάρντ

    • NewsRoom
    Κριστίν Λαγκάρντ

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Τα hedge funds «σορτάρουν» το ευρώ και οι ευρωαγορές βρίσκονται σε περίοδο αστάθειας όσο αναλυτές και traders δεν μπορούν να προβλέψουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

    Το Bloomberg αναφέρει ότι στις δύο ημέρες συνεδριάσεων μέχρι να ανακοινωθεί την Πέμπτη η απόφαση της κεντρικής τράπεζας για τα επιτόκια, θα δοθεί μια μάχη με «γεράκια» και «περιστέρια» να παραθέτουν τα επιχειρήματά τους σχετικά με το αν η ΕΚΤ πρέπει να κάνει παύση στην αύξηση των επιτοκίων ύστερα από 9 συνεχόμενες αυξήσεις ή αν θα πρέπει να προχωρήσει σε μία ακόμα αύξηση της τάξης του 0,25 εκτοξεύοντας τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων στο 4%.

    Στο στόχαστρο

    Για τους FT όποια απόφαση κι αν πάρει η ΕΚΤ, θα γίνει στόχος επικρίσεων. Αρκετοί traders και hedge funders έχουν ήδη προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ θα υποχωρήσει υπό το βάρος των πιέσεων στην ανάπτυξη της ευρωζώνης. Οι επικρίσεις θα πολλαπλασιαστούν ενάντια στη Λαγκάρντ, δεδομένου ότι η ΕΚΤ ξεκίνησε πολύ αργότερα τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό σε σχέση με τις άλλες κεντρικές τράπεζες και θα αποχωρήσει νωρίς από τη μάχη, αν κάνει μια παύση τώρα.

    Τα γεράκια και τα περιστέρια του Δ.Σ. της ΕΚΤ. Πηγή: Bloomberg

    Η Fed, για την οποία οι αγορές επίσης είναι διχασμένες, ακόμα κι αν προχωρήσει σε παύση, έχει πετύχει πολύ πιο γρήγορα την υποχώρηση του πληθωρισμού από την ΕΚΤ, ενώ την Τετάρτη αναμένονται νέα στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, τα οποία εκτιμάται ότι θα δείξουν νέα υποχώρηση για τον Αύγουστο.

    Το «γεράκι» Klaas Knot ανέφερε σε δηλώσεις του ότι οι επενδυτές υποτιμούν την πιθανότητα μιας νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο, αυξάνοντας τα στοιχήματα για μία νέα κίνηση κατά 0,25 την Πέμπτη από το 30% στο 45%.

    Δύσκολη απόφαση

    Για πολλούς αναλυτές πρόκειται για την πιο δύσκολη απόφαση της εβδομάδας, εν μέσω προοπτικών που έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά σχετικά με την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

    Ο Ignazio Visco, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας από την πλευρά του υποστήριξε πώς πιστεύει ότι η ΕΚΤ είναι σε καλό σημείο για να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων, επικαλούμενος τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ναι μεν έδειξαν αμετάβλητο τον γενικό δείκτη αλλά κατέγραψαν υποχώρηση στον υποκείμενο πληθωρισμό. Η Λαγκάρντ δέχεται πιέσεις από το μέτωπο των πιο μετριοπαθών φωνών του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με το πόσο θα τραβήξει τη νομισματική σύσφιξη εις βάρος της οικονομίας της ευρωζώνης.

    Στο επίκεντρο των αγορών θα βρεθούν, πέραν των αποφάσεων της ΕΚΤ για τα επιτόκια και οι τριμηνιαίες προβλέψεις, με πτωτική αναθεώρηση στις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και ανοδική αναθεώρηση για τον πληθωρισμό για το 2023 και το 2024.

    Οι προβλέψεις της ΕΚΤ τον Ιούνιο

    «Θα φανεί άσχημο να κάνουν παύση όταν ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι στο 5,3%», δήλωσε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας Allianz. «Μήπως η ΕΚΤ φεύγει πολύ νωρίς;», αναρωτήθηκε.

    Διαβάστε επίσης:

    New York Fed: Σχετικά σταθερές οι απόψεις των καταναλωτών για τον πληθωρισμό

    Κομισιόν: Βλέπει φρένο στην ανάπτυξη λίγο πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια

    Την επόμενη αναβάθμιση αναμένει η αγορά ομολόγων



    ΣΧΟΛΙΑ