Οι μισές από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν θα άντεχαν μια εξάμηνη «ξηρασία» μετρητών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της ΕΚΤ έδειξαν ότι τέσσερις τράπεζες δεν θα άντεχαν έξι μήνες εάν αποκλείονταν από τις αγορές κεφαλαίων και άλλες 52 θα κατέρρεαν εντός έξι μηνών εάν οι αντισυμβαλλόμενοι τους και ορισμένες πελάτες τους απέσυραν τα κεφάλαια τους.

Ειδικότερα, οι έλεγχοι της ΕΚΤ σε 103 τραπεζικά ιδρύματα αποκάλυψαν τα αδύναμα σημεία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος σε μια περίοδο που εντείνονται οι ανησυχίες για τον κίνδυνο η οικονομία να διολισθήσει σε ύφεση, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Οι τράπεζες με παγκόσμιες δραστηριότητες και τα ιδρύματα συστημικής σημασίας σε γενικές γραμμές θα επηρεάζονταν περισσότερο απ’ ό,τι άλλες τράπεζες από τις επιπτώσεις μιας ιδιοσυγκρασιακής κρίσης στη ρευστότητα καθώς συνήθως βασίζονται σε λιγότερο σταθερές πηγές χρηματοδότησης», αναφέρει η ΕΚΤ στη μελέτη της.

Συνολικά 26 τράπεζες θα επιζούσαν περισσότερο από έξι μήνες ακόμα και σε ένα σενάριο «εξαιρετικών πιέσεων», στο πλαίσιο των οποίων «η πιστοληπτική τους αξιολόγηση θα υποβαθμίζονταν κατά τρεις βαθμίδες, ενώ και στις καταθέσεις θα υπάρχουν περισσότερες εκροές».

Η ΕΚΤ αναφέρει πάντως ότι τα αποτελέσματα είναι «θετικά σε γενικές γραμμές», σημειώνοντας ότι οι υφιστάμενοι κανόνες απαιτούν από τις τράπεζες να διαθέτουν αρκετά ρευστά στοιχεία για να επιβιώσουν για 30 ημέρες.