• Οικονομία

    EKT: H Λαγκάρντ προσγείωσε τις αγορές- Τα στοιχήματα για τις επόμενες μειώσεις

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ

    Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ


    Σχεδόν δύο χρόνια μετά την έναρξη του κύκλου νομισματικής σύσφιξης στην ζώνη του ευρώ, η ΕΚΤ πρόλαβε τη Fed, στην πρώτη μείωση επιτοκίων.

    Οι ευρωαγορές κατέγραψαν οριακά κέρδη, το ευρώ ενισχύθηκε έναντι του δολαρίου, όμως το momentum δεν ήταν το ιδανικό για την επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της εν μέσω αρκετών επικρίσεων.

    Η ΕΚΤ είχε σχεδόν κλειδώσει μια πρώτη μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης για τον Ιούνιο. Μόνο που το timing, με τον πληθωρισμό να «τσιμπάει» στην ευρωζώνη και τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας να αναθεωρούνται προς τα πάνω για την πορεία του τους επόμενους μήνες, δεν κρίθηκε απ’ όλους το κατάλληλο.

    «Η ανακοίνωση έγινε σχεδόν αποκλειστικά επειδή θα ήταν πολύ ενοχλητικό για το Διοικητικό Συμβούλιο να κάνει πίσω στην εκ των προτέρων δέσμευσή του», δήλωσε ο Βασίλειος Γκιωνάκης, ανώτερος οικονομολόγος και στρατηγικός αναλυτής της Aviva Investors, στην τηλεόραση του Bloomberg.

    Η παραφωνία

    Η απόφαση της ΕΚΤ για την πρώτη μείωση με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες κινήσεις, έρχεται δύο μέρες μετά τη μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα του Καναδά, την πρώτη χώρα από τους G7 που έκανε μείωση. Η πρόταση βρήκε σύμφωνο σχεδόν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου, με μοναδική παραφωνία τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλζμαν.

    Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γεράκια του σκληρού μπλοκ της ΕΚΤ, που επιμένει στην περιοριστική νομισματική πολιτική, στήριξε την άποψή του στα τελευταία οικονομικά στοιχεία.

    «Οι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα πρέπει να είναι αποφάσεις με βάση τα δεδομένα», δήλωσε με νόημα ο Holzmann μέσω εκπροσώπου του, επικαλούμενος τη φράση που επαναλαμβάνει η Λαγκάρντ σε κάθε δήλωσή της.

    «Παίρνουμε πολύ σοβαρά τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό. Στόχος μας είναι να περιορίσουμε τον πληθωρισμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», σχολίασε η επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με την κριτική που δέχεται για πρόωρες μειώσεις στα επιτόκια, νωρίτερα στη συνέντευξη Τύπου με τους δημοσιογράφους.

    Μαζεύουν τα στοιχήματα οι traders

    Με την πρώτη μείωση επιτοκίων το επιτόκιο καταθέσεων διαμορφώνεται πλέον στο 3,75% από 4% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,25% από 4,5%.

    Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που βλέπουν τον πληθωρισμό υψηλότερο τους επόμενους μήνες, επίμονα αυξημένο σε σχέση με τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, οδήγησαν τους traders στο να μαζέψουν τα στοιχήματά τους για τις επόμενες μειώσεις.

    Ενώ οι επενδυτές εξακολουθούν να στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια ξανά φέτος, ο χρόνος αυτής της μείωσης αμφισβητείται για άλλη μια φορά. Οι traders πλέον προσβλέπουν σε μόνο μία μείωση, με πιθανότερο μήνα τον Σεπτέμβριο, όπου αναμένεται και η Fed προβλέπεται να κάνει την πρώτη μείωση στα επιτόκια.

    Για τον Mark Wall της Deutsche Bank, η απόφασης της ΕΚΤ προδίδει μία μείωση εντός μίας επιθετικής νομισματικής πολιτικής.

    «Δεν πρόκειται για μια κεντρική τράπεζα που βιάζεται να χαλαρώσει την πολιτική της», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Λαγκάρντ: Δεν δεσμευόμαστε για τις επόμενες κινήσεις μας στα επιτόκια

    ΕΚΤ: Μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης

    Έπεσε στο 2,3% ο πληθωρισμός τον Μάιο – Στο 2,6% στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ