Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανακοίνωσε σήμερα πως εκτιμά ότι η βραδύτητα του ρυθμού των εμβολιασμών κατά της Covid-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου μπορεί να απειλήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, παρόλο που η οικονομική ανάκαμψη έχει ήδη αρχίσει.

Η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη, με ενισχυμένη δραστηριότητα στις επιχειρήσεις της ευρωζώνης, «μείωσε πολλούς από τους χειρότερους φόβους μας αναφορικά με τις οικονομικές ουλές και την αύξηση του κινδύνου της μη αποπληρωμής πιστώσεων» ως επακόλουθο της Covid-19, αναφέρει η ΕΚΤ στην εξαμηνιαία έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Όμως «οι κίνδυνοι, που συνδέονται με την πανδημία, δεν έχουν πλήρως εξαφανιστεί, κυρίως επειδή η πρόοδος του εμβολιασμού παραμένει αργή σε πολυάριθμες περιφέρειες του κόσμου», συνεχίζει ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, στο προοίμιο της έκθεσης.

Ο ιός συνεχίζει να διαδίδεται και η επιδημία αναζωπυρώνεται στην Ευρώπη, με νέο ρεκόρ μολύνσεων άνω των 52.000 νέων κρουσμάτων σήμερα στη Γερμανία, ενώ η Γαλλία ξεπέρασε χθες, Τρίτη, το όριο των 20.000.

Έτσι, με τις διαταραχές που μπορεί κάποιος να προβλέψει στην αγορά εργασίας και τη ζήτηση, «η πανδημία συνεχίζει να είναι ένας από τους κύριους κινδύνους για την μελλοντική οικονομική ανάπτυξη», προειδοποιεί η ΕΚΤ.

Για να ολοκληρωθεί ο πίνακας των απειλών για την οικονομία, στην έκθεση επισημαίνονται «οι πιέσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και η άνοδος των τιμών της ενέργειας» που δημιουργούν επίσης μια πρόκληση για τις «προοπτικές του πληθωρισμού», ενός μεγέθους στο οποίο η ΕΚΤ βασίζει τη νομισματική πολιτική της.

ΕΚΤ: Αυξημένα επίπεδα χρέους για τις επιχειρήσεις

Άλλη προειδοποίηση της ΕΚΤ: οι «θύλακοι πληθωρικότητας» σε ορισμένες αγορές, οι οποίοι σχηματίσθηκαν χάρη στην αναβάθμιση ενεργητικών στο χρηματοπιστωτικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων. Οι τομείς αυτοί είναι εκτεθειμένοι σ’ έναν κίνδυνο διόρθωσης, ενώ οι επιχειρήσεις και τα δημόσια οικονομικά παρουσιάζουν «πιο αυξημένα επίπεδα χρέους» εξαιτίας της πανδημίας.

Οι φούσκες αυτές συνδέονται παραδόξως με την πολιτική του άφθονου και όχι ακριβού χρήματος που ασκεί εδώ και χρόνια η ΕΚΤ για να υποστηρίξει τη δραστηριότητα και την οποία η τράπεζα λέει πως παρακολουθεί από κοντά.

Μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης COP26 για το κλίμα την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ καλεί τέλος σε «συντονισμένη και επίκαιρη δράση» αναφορικά με την κλιματική αλλαγή, η οποία να περιορίζει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Διαβάστε επίσης: