• Οικονομία

    ΕΚΤ: Αυξάνεται μετά από 2 χρόνια η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη

    • Bloomberg

    Κριστίν Λαγκάρντ


    Αυξήθηκε η ζήτηση για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια στις τράπεζες της Ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

    Η τριμηνιαία έκθεση της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό κατέγραψε επίσης ότι η ζήτηση από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

    Παρόλο που αυξήθηκε σε Γερμανία και Ισπανία, συνέχισε να μειώνεται σε Γαλλία και Ιταλία.

    «Τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου συνέχισαν να ασκούν πιέσεις στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις», σημείωσε σήμερα Τρίτη η ΕΚΤ.

    «Την ίδια στιγμή, η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες για διαρκή αγαθά στήριξαν θετικά τη ζήτηση από τα νοικοκυριά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, τα στοιχεία δανεισμού αποτελούν βασικό στοιχείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς καθορίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

    Οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να παραμείνουν σε στάση αναμονής κατά τη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια κίνηση μόνο τον Σεπτέμβριο.

    Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει αργά τους επόμενους μήνες, καθώς εδραιώνεται σταδιακά η οικονομική ανάκαμψη στο μπλοκ των 20 χωρών.

    Εντούτοις, οι πρόσφατοι δείκτες εγείρουν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη, καθώς οι έρευνες για τις επιχειρήσεις από την S&P Global έδειξαν επιβράδυνση του momentum.

    Σε μια ένδειξη πιθανής βελτίωσης, οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση για δάνεια θα αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες το γ’ τρίμηνο, ανέφερε η ΕΚΤ.

    «Σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε αυστηρά επίπεδα» ήταν τα πιστωτικά πρότυπα, οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων, σύμφωνα με την έκθεση.

    «Ο ανταγωνισμός συνέβαλε στη χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για τα στεγαστικά δάνεια», επισημαίνει η ΕΚΤ.

    Τέλος, στο γ’ τρίμηνο, οι τράπεζες βλέπουν μια μέτρια καθαρή σύσφιξη για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και αμετάβλητα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

    Διαβάστε επίσης: 

    ΤτΕ: Θα αυξηθεί η ζήτηση δανείων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

    Βιομηχανία: Ήπια υποχώρηση των επιχειρηματικών προσδοκιών τον Ιούνιο – Πού σημειώθηκε άνοδος

    Βρετανία: Σε χαμηλό τριετίας υποχωρεί ο πληθωρισμός στα τρόφιμα



    ΣΧΟΛΙΑ