Την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της έπειτα από 11 χρόνια ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αυξάνοντάς τα κατά 50 μονάδες βάσης.

Το mononews.gr μάλιστα είχε γράψει πρώτο στην Ελλάδα για την αλλαγή πλεύσης της ΕΚΤ, η οποία αν και είχε ανακοινώσει αύξηση κατά 25 μ.β., τελικά προχώρησε σε μία πιο επιθετική κίνηση.

1

Πριν από την τελική απόφαση υπήρξε έντονο παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες, για τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, με διαφωνίες μεταξύ των τραπεζιτών για το αν τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά, ύστερα από 11 χρόνια, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Η κίνησή της έρχεται ως συνέχεια των επιθετικών αυξήσεων στις οποίες έχουν ήδη προχωρήσει οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες. Μια καθυστέρηση για την οποία έχει δεχθεί κριτική η ΕΚΤ.

Η αύξηση των επιτοκίων έρχεται σε μία δύσκολη περίοδο για την ευρωζώνη, η οποία αντιμετωπίζει την απειλή μιας ενεργειακής κρίσης, ενώ παράλληλα το ευρώ είναι αποδυναμωμένο έναντι του δολαρίου και η Ιταλία βυθίζεται στη δίνη μιας πολιτικής κρίσης.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο έκρινε ότι είναι ενδεδειγμένο να κάνει ένα μεγαλύτερο πρώτο βήμα στην πορεία εξομάλυνσης των επιτοκίων πολιτικής του σε σχέση με τις ενδείξεις που είχε δώσει κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του. Η απόφαση αυτή βασίζεται στην επικαιροποιημένη αξιολόγηση που διενέργησε το Διοικητικό Συμβούλιο όσον αφορά τους κινδύνους πληθωρισμού και την ενισχυμένη στήριξη που παρέχει το TPI για την αποτελεσματική μετάδοση της νομισματικής πολιτικής», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Το νέο εργαλείο

H Κριστίν Λαγκάρντ έκανε αναφορά και στο πολυαναμενόμενο εργαλείο για τη αποφυγή του κατακερματισμού στην Ευρώπη, το οποίο έχει εξαγγείλει εδώ κι ένα μήνα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την ενεργοποίηση του νέου εργαλείου θα δοθούν αργότερα στην ημέρα, σε συνέντευξη τύπου.

Σύμφωνα με τα όσα είπα η πρόεδρος της ΕΚΤ, το λεγόμενο «Transmission Protection Instrument» (TPI) μπορεί να ενεργοποιηθεί για να ρυθμίσει ανεπιθύμητες εξελίξεις στην αγορά, σημειώνοντας ότι οι αγορές «περιορίζονται εκ των προτέρων».

«Θεωρήσαμε ότι η δημιουργία του TPI είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής μας. Στην πορεία μας για την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής, το TPI θα διασφαλίσει ότι η κατεύθυνση αυτής θα λειτουργήσει ομαλά σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Το TPI θα είναι μία ακόμη προσθήκη στην εργαλειοθήκη μας, με την κλίμακα των αγορών να εξαρτάται από την σοβαρότητα των κινδύνων που θα αντιμετωπίσουμε», ανέφερε η Κριστίν Λαγκάρντ στην εισαγωγική της δήλωση.

Η πρώτη αντίδραση στις αγορές

Οι ευρωπαϊκές μετοχές και τα ομόλογα κατρακύλησαν αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β.

Το ευρώ αντίθετα σημείωσε άνοδο.

Ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 0,5% στον απόηχο της απόφασης.

Αισιόδοξα πάντως είναι τα πρώτα μηνύματα από τους αναλυτές.

Εάν το εργαλείο της ΕΚΤ αποδειχθεί επιτυχημένο στη διαχείριση των όρων ανταγωνισμού σε χώρες με υψηλότερο κόστος δανεισμού και η Ρωσία συνεχίσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου, οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές αγορές είναι «πολύ, πολύ καλές», δήλωσε ο Andrew Sheets, αναλυτής της Morgan Stanley.

Διαβάστε επίσης:

Επιτόκια που «καίνε» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και για τα κράτη του νότου