ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να αναστείλουν την επιβολή νέων επιπρόσθετων δασμών ενόσω θα διεξάγουν διαπραγματεύσεις για τις εμπορικές τους σχέσεις. Στόχος πλέον είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας μέσα στις επόμενες 90 ημέρες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε αναγγείλει. Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ δεσμεύθηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα – η ακριβής αξία της δεν διευκρινίζεται – αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας κ.λπ., σύμφωνα με την ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η Κίνα εξέφρασε την προθυμία της να «εγκρίνει την προηγουμένως απορριφθείσα συμφωνία Qualcomm Inc. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος διευκρινίζει ότι εάν δεν εξευρεθεί συμφωνία με την Κίνα για τα ζητήματα που θεωρεί αγκάθια για το διμερές εμπόριο – η καταναγκαστική μεταφορά τεχνολογίας, η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η άρση των μη δασμολογικών φραγμών, η «κλοπή» μέσω Διαδικτύου, ή η διάθεση αγροτικών προϊόντων – μέσα σε 90 ημέρες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως οι δασμοί θα αυξηθούν στο 25%.
Ο υφυπουργός Εμπορίου της Κίνας Ουάνγκ Σοουέν επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να αναστείλουν την εφαρμογή του σχεδίου τους να αυξήσουν τους δασμούς στο 25% από την αρχή της νέας χρονιάς στη συνάντηση των Τραμπ και Σι.
Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να μην επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς σε άλλα προϊόντα, διευκρίνισε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντηση στο περιθώριο της G20 του Μπουένος Άιρες.
Ο Χου Σιτζίν, διευθυντής της κινεζικής αγγλόφωνης εφημερίδας Global Times – την εκδίδει η Λαϊκή Ημερησία, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚ Κίνας – ανέφερε από την πλευρά του ότι «οι συνομιλίες του Σι και του Τραμπ πήγαν καλά και υπήρξε συναίνεση».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πάνος Λασκαρίδης: Επιστροφή στο «κύτταρο» του Ιδρύματος
- Το θέμα των ανισοτήτων είναι επιτέλους στο ευρωπαϊκό ραντάρ
- Σε αχαρτογράφητα νερά οι εταιρείες τεχνολογίας – Ποιοι λένε «Πρώτα η Ευρώπη»
- Χρηματιστήριο: Tι μπορεί να επαναφέρει ακόμα και σήμερα την αγορά, ποια χαρτιά πλήρωσαν την «μήνιν» των πωλητών