Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Έκδοση 11.000 επικουρικών συντάξεων έως το τέλος του 2024 – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Στην έκδοση περισσότερων από 11.000 επικουρικών συντάξεων έως το τέλος του έτους αναμένεται να προχωρήσει η διοίκηση του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το «Mononews», οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξης έως το τέλος Μαΐου ανέρχονταν σε 47.813, εξ’ αυτών περίπου 10.000 θεωρούνται «ανελαστικές», καθώς είτε δεν έχουν πάρει ακόμη την κύρια σύνταξη, που αποτελεί προϋπόθεση για να εκδοθεί στη συνέχεια η επικουρική, είτε έχουν χρόνους από διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση που δεν έχουν βρεθεί ή δεν έχουν συνυπολογιστεί στο σύνολο της ασφάλισης. Οι υπόλοιπες περίπου 37.000 αιτήσεις βρίσκονται σε εκκρεμότητα με τους συνταξιούχους να βρίσκονται σε αναμονή από 6 μήνες έως και 3 χρόνια. Ο ρυθμός απονομής των επικουρικών είναι περίπου 1.000 αποφάσεις το μήνα, ενώ στις κύριες ο ρυθμός έκδοσης είναι έως και 2.000.

Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης αναμένεται να προχωρήσει στην μεταφορά προσωπικού από άλλες υπηρεσίες για την ταχύτερη έκδοση των επικουρικών με στόχο την ολοκλήρωση περίπου 2.700. αιτήσεων το μήνα έως το τέλος της χρονιάς, χωρίς ταυτόχρονα να μειωθεί ο ρυθμός έκδοσης των κύριων συντάξεων ο αριθμός των οποίων έχει διαμορφωθεί κάτω από 20.000. Σήμερα ο ρυθμός απονομής των επικουρικών είναι περίπου 1.000 αποφάσεις το μήνα, ενώ στις κύριες ο ρυθμός έκδοσης είναι έως και 2.000.

​Ταυτόχρονα, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναζητάει τρόπους ταχύτερης απόδοσης των επικουρικών συντάξεων, όπως με την χορήγηση προκαταβολής επικουρικής σύνταξης κατόπιν αίτησης των ίδιων των συνταξιούχων. Η ρύθμιση για έκδοση επικουρικής σύνταξης με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης συνέβαλε μόνο στην αποσυμφόρηση των επικουρικών του δημοσίου τομέα.

​Ακόμη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί ρύθμιση για την λήψη επικουρικής σύνταξης με εξαγορά πλασματικών ετών, όπως ισχύει κα για την λήψη κύριας σύνταξης. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ότι εάν κάποιος ασφαλισμένος δεν είχε τις ελάχιστες προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης, πλέον θα έχει την ευκαιρία να εξαγοράσει πλασματικά έτη για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών με βάση της διατάξεις του νόμου 5078/2023. Εκτιμάται ότι αφορά έως και 25.000 αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι θα έχουν την δυνατότητα να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη για να εξασφαλίσουν επικουρική σύνταξη.

Η επικουρική ασφάλιση αφορά μισθωτούς εργαζόμενους με συνέπεια χιλιάδες συνταξιούχοι ελεύθεροι επαγγελματίες που στο παρελθόν είχαν και μισθωτή εργασία να μην μπορούν να λάβουν την επικουρική τους σύνταξη, εάν δεν έχουν συμπληρώσει σε μισθωτή εργασία τις ελάχιστες 4.500 ημέρες επικουρικής ασφάλισης ή δεν έχουν καταβληθεί ορθά στον επικουρικό φορέα οι προβλεπόμενες εισφορές. Συνέπεια αυτού είναι ο ασφαλισμένος να μην μπορεί να λάβει την επικουρική σύνταξη λόγω μη συμπλήρωσης των κατώτατων προϋποθέσεων.

Οι προϋποθέσεις για τη λήψη επικουρικής σύνταξης είναι:

-Η συμπλήρωση 3.600 ημερών πραγματικής ασφάλισης στον επικουρικό φορέα
-Η εξαγορά με κόστος 6% επί των τελευταίων αποδοχών του ασφαλισμένου και ελάχιστες αποδοχές στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Η εξαγορά πλασματικών ετών στην επικουρική ασφάλιση συμφέρει τους ασφαλισμένους που έχουν καλές συντάξιμες αποδοχές με βάση τις εισφορές που είχαν πληρώσει στον επικουρικό φορέα. Κι αυτό γιατί εάν οι συντάξιμες αποδοχές είναι πολύ χαμηλές τότε δεν συμφέρει η εξαγορά, αφού η απόσβεση γίνεται σε βάθος χρόνου και η επικουρική σύνταξη είναι πολύ χαμηλή.

Η εξαγορά πλασματικών ετών ή όχι είναι απόλυτα συνυφασμένη από το ποσό της επικουρικής σύνταξης που πρόκειται να λάβει ο συνταξιούχος, καθώς χαμηλό ποσό σύνταξης κάνει και την εξαγορά ασύμφορη.

Οι σχετικές αιτήσεις εξαγορών ή αναγνώρισης πλασματικών χρόνων με σκοπό τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορούν να υποβληθούν σε οποιοδήποτε σημείο χρονικά είτε άμεσα είτε με την αίτηση συνταξιοδότησης ανεξάρτητα από το έτος με τις διατάξεις του οποίου επιθυμεί ο ασφαλισμένος να θεμελιώσει δικαίωμα.

Στα 195 ευρώ η μέση επικουρική σύνταξη

Το ύψος των επικουρικών συντάξεων κυμαίνεται από 59 ευρώ το μήνα έως 617 ευρώ για τους νέους συνταξιούχους το 2024. Σε σύνολο 30 φορέων επικουρικής ασφάλισης η μέση επικουρική σύνταξη ανέρχεται στα 195 ευρώ το μήνα. Σε 11 από τα 30 Ταμεία οι επικουρικές είναι πάνω από τα 300 ευρώ, σε 9 Ταμεία τα ποσά κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ και στα υπόλοιπα 10 οι επικουρικές είναι από 59 ευρώ έως 196 ευρώ.

Το υψηλότερο ποσό, με 617 ευρώ κατά μέσο όρο το μήνα, καταβάλλεται από το επικουρικό ταμείο των συμβολαιογράφων, οι οποίοι πέραν των εισφορών τους έχουν και ειδικό πόρο από τα τέλη επί των συμβολαιογραφικών πράξεων που ενισχύει περαιτέρω τις συντάξεις.

Ακολουθούν τα επικουρικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών. Στο επικουρικό της ΔΕΗ η μέση σύνταξη για τους νέους συνταξιούχους, που έβγαλαν απόφαση στο πρώτο πεντάμηνο, διαμορφώνεται στα 494 ευρώ, στο επικουρικό της ΕΡΤ η μέση επικουρική για τους νέους συνταξιούχους ανέρχεται στα 335 ευρώ, στο ταμείο του ΟΤΕ η μέση επικουρική διαμορφώνεται στα 272 ευρώ και στο επικουρικό των ΕΛΤΑ στα 280 ευρώ. Στο επικουρικό της Εθνικής Τράπεζας η μέση σύνταξη για τους νέους συνταξιούχους ανέρχεται στα 400 ευρώ, στο επικουρικό των υπαλλήλων της Alpha Bank (πρώην Τράπεζα Πίστεως) η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 353 ευρώ, κ.λπ.

Στο επικουρικό του Δημοσίου (ΤΕΑΔΥ) η μέση σύνταξη διαμορφώνεται στα 196 ευρώ, ενώ για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα (επικουρικές ΙΚΑ) η μέση επικουρική ανέρχεται στα 158 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:
Ζελένσκι: Η Ρωσία πρέπει να αναγκαστεί να συνθηκολογήσει

Χαμάς: Σκότωσε έναν όμηρο και τραυμάτισαν άλλους δύο

Φωτιά στη ΒΑ Αττική: Κάηκε το σπίτι του ανθρώπου που καταδικάστηκε ως υπαίτιος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι!