Πώς θα ήταν άραγε ο κόσμος, αν εργαζόμασταν μαζί με την Nadine, τον Geminoid, DK, τη Sofia, την Jia Jia ή τον Alter 3, σε ένα σενάριο, όπου σε ένα γραφείο, αλληλοεπιδρούν όντα που μοιάζουν καταπληκτικά με ανθρώπους, μιλούν, περπατούν, εκφράζουν συναισθήματα, αλλά στην πραγματικότητα, δεν αποτελούνται από σάρκα και οστά;

Τρομακτικό, θα έλεγε κανείς…

Ωστόσο, όλα αυτά, που πριν από λίγα χρόνια έμοιαζαν με σενάρια επιστημονικής φαντασίας του Κάμερον και άλλων οραματιστών δημιουργών, σήμερα βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ, καθώς ο τομέας της τεχνητής νοημοσύνης, εξελίσσεται με ταχύτητα φωτός.

Οι εταιρείες ανακοινώνουν την επιτάχυνση των ερευνών που αφορούν τα ανθρωποειδή ρομπότ, με τους επιστήμονες να επισημαίνουν ότι ο “εργασιακός χάρτης” ενδέχεται να αλλάξει πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, ξεκινώντας από την Κίνα, όπου υπάρχει μεγαλύτερη δυνατότητα παραγωγής.

Ο Ασίμωφ και οι 3 απαράβατοι νόμοι της ρομποτικής

Είναι γεγονός ότι το AI υπάρχει και εφαρμόζεται σε διάφορους τομείς εδώ και δεκαετίες.

Από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου – ακόμη και πριν επινοηθεί ο όρος “ρομπότ” – στις ταινίες παρατηρούσαμε μια ροπή προς αυτή την κατεύθυνση.

Η περιέργειά μας για την τεχνολογία και το άγνωστο, το ερώτημα “τι είναι ο άνθρωπος”, αλλά και η γνωστή φράση “ουδείς αναντικατάστατος”, μας έφεραν κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την ανακάλυψη ενός τεχνολογικού θαύματος, που αναμένεται να αλλάξει τον ρου της ιστορίας, αλλά και να διχάσει την ανθρωπότητα.

Ο Ρώσος επιστήμονας Ισαάκ Ασίμωφ –  ο οποίος γεννήθηκε το 1920 και πέθανε το  1992 – στο πλούσιο συγγραφικό του έργο που μας άφησε παρακαταθήκη, αναφέρεται πολύ συχνά σε θέματα ρομποτικής, τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στις ηθικές επιπτώσεις των επιστημονικών εξελίξεων.

Η συλλογή συγγραμμάτων του πρωτοπόρου Ασίμωφ, περιλαμβάνει 465 δημοσιευμένα βιβλία, από τα οποία τα 25 είναι αμιγώς επιστημονικής φαντασίας και τα υπόλοιπα μελέτες και επιστημονικά συγγράμματα.

Μάλιστα, στα έργα του που σχετίζονται με τα ρομπότ, χρησιμοποιούνται οι τρεις νόμοι της ρομποτικής, τους οποίους επινόησε ο ίδιος.

Ο Ασίμοφ μιλά για τους 3 νόμους της ρομποτικής 

1.Ένα ρομπότ δεν μπορεί να τραυματίσει ή μέσω της αδράνειάς του, να βλάψει έναν άνθρωπο.

2.Ένα ρομπότ πρέπει να υπακούει στις εντολές που του δίνονται από τους ανθρώπους, εκτός και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο νόμο.

3.Ένα ρομπότ πρέπει να προστατεύει την ίδια του την ύπαρξη, εκτός και αν αυτό έρχεται σε αντίθεση με τον πρώτο ή το δεύτερο νόμο.

Οι τρείς αυτοί νόμοι, αναφέρονται και στην ταινία I, Robot με πρωταγωνιστή τον Γουίλ Σμιθ, η οποία βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Ασίμωφ, συγκλονίζοντας τους θεατές πριν από 20 ολόκληρα χρόνια, όταν καθηλωμένοι παρακολούθησαν ανθρωποειδή ρομπότ να κυνηγούν και να επιτίθενται στους ανθρώπους στο μέλλον.

Η σκηνή της μεγάλης μάχης μεταξύ ρομπότ και ανθρώπων, χαρακτηρίστηκε επική…

Αλλά ακόμη και πολύ νωρίτερα, το 1927, στο προφητικό αριστούργημα του Fritz Lang, ένας “τρελός επιστήμονας” δημιουργεί μια γυναικεία έκδοση-ρομπότ της Μαρίας, της εκλιπούσας αγαπημένης του.

Δείτε το σημείο της “μεταμόρφωσης” της Μαρίας 

Η Robot-Maria, χρησιμοποιεί τις μαγικές δυνάμεις της, προκειμένου να εισέλθει σε μια δυστοπική κοινωνία.

Εν αρχή ην το ChatGPT

Παρόλο που πολλοί πιστεύουν ότι άνοιξε ο “ασκός του Αιόλου”, από τη στιγμή που εμφανίστηκε το ChatGPT chatbot, ταυτόχρονα αναβαθμίστηκε και η ικανότητα της προϊόντων που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Τα ανθρωποειδή ρομπότ που “κοπιάρουν” ανθρώπινες συμπεριφορές, αποτελούν πια μια πραγματικότητα, που μας απασχολεί όλο και περισσότερο.

Στη ρομποτική, η ανάπτυξη της γενετικής τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βοηθήσει τα ρομπότ να κατανοήσουν και να αντιληφθούν το περιβάλλον γύρω τους, δηλώνει ο Li Zhang, διευθυντής της LimX Dynamics.

Περίπου τρεις μήνες μετά την ένταξή του στην δύο ετών startup, ο Li αναφέρει ότι αναθεωρεί την εκτίμησή του όσον αφορά το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί η LimX, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ανθρωποειδές ρομπότ, ή humanoid, ικανό όχι μόνο να εργαστεί στη βιομηχανία, αλλά και να βοηθήσει αποτελεσματικά σε ένα νοικοκυριό.

Αρχικά, η εκτίμηση ήταν ότι η όλη διαδικασία θα διαρκούσε οκτώ έως δέκα χρόνια, ωστόσο, σήμερα αυτός ο χρόνος έχει μειωθεί στα πέντε έως επτά χρόνια.

“Κατόπιν κάποιων σύντομων ερευνών, διαπίστωσα ότι βελτιώθηκαν οι ικανότητες διαφόρων εργαλείων, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό επιτάχυνε ολόκληρο τον κύκλο έρευνας και ανάπτυξής μας”, δηλώνει ο Li.

“Καλπάζουν” οι εταιρείες

“Φωτιά” έχουν πάρει τα σχετικά τμήματα κατασκευής αυτών των πολυπόθητων humanoids, καθώς οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη, δράττονται των ευκαιριών που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα.

Η OpenAI υποστηρίζει startups που κατασκευάζουν ανθρωποειδή ρομπότ, ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από το παιχνίδι και ο Έλον Μάσκ, ο οποίος αναπτύσσει το Optimus.

Δείτε βίντεο με το Optimus της Tesla του Μασκ 

Ο Μασκ ανακοίνωσε ότι η Tesla μπορεί να ξεκινήσει να πουλά το Optimus μέσα στην επόμενη χρονιά, ενώ προέβλεψε ότι όλοι θα καταφέρουν κάποια στιγμή να αποκτήσουν την αναβαθμισμένη έκδοσή του, καθώς αναλαμβάνει τις δουλειές του σπιτιού, κατασκευές και άλλες επικίνδυνες εργασίες.

Επιπλέον, ο Μασκ έχει δηλώσει ότι το Optimus, θα κοστίζει λιγότερο από μισό αυτοκίνητο, ήτοι κάπου κοντά στα 25.000 δολάρια.

Η πρωτοπόρος Κίνα

Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν, πριν από περίπου πέντε μήνες, ένα βίντεο του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, να παρακολουθεί ένα ανθρωποειδές ρομπότ σε ένα εκθεσιακό κέντρο κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του στη Σαγκάη μετά την πανδημία.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε από την Fourier Intelligence.

Με βάρος 55 κιλά, ύψος 1,65 και εξοπλισμένο με 40 αρθρώσεις, το GR-1 παρουσιάζει μέγιστη ταχύτητα βάδισης 5 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ καταλαμβάνει ηγετική θέση στην εγχώρια βιομηχανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fourier Intelligence, Gu Jie, τόνισε τη σημασία των κάτω άκρων του ρομπότ, τα οποία έχουν την ικανότητα πολλαπλών κινήσεων στις αρθρώσεις του ισχίου και του γονάτου, αλλά και τον ευκίνητο σχεδιασμό του άνω άκρου επτά αρθρώσεων.

Η εταιρεία στοχεύει στη μαζική παραγωγή 500 έως 1000 ανθρωποειδών ρομπότ τον επόμενο χρόνο.

Δείτε το βίντεο όπου η Fourier παρουσιάζει το GR-1  στον Κινέζο πρόεδρο 

Σημειώνεται ότι η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία το 2013 ως ο μεγαλύτερος παίκτης στη βιομηχανία ρομπότ στον κόσμο και πλέον αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου συνόλου, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση AI Index του Stanford.

Θα μας πάρουν τις δουλειές; 

Όπως υποστηρίζει ο Li της LimX, για την πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπινων εργαζομένων, οι εξελίξεις της τεχνητής νοημοσύνης από μόνες τους δεν αρκούν.

Ακόμα κι αν η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει σε ένα ρομπότ να σκέφτεται και να παίρνει αποφάσεις στο ίδιο επίπεδο με τους ανθρώπους, οι μηχανικοί περιορισμοί είναι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα ανθρωποειδή δεν μπορούν ακόμη να αντικαταστήσουν ακόμη απόλυτα τους ανθρώπους εργαζόμενους.

Ωστόσο, αυτή η τεχνολογία, βαδίζει προς την τελειοποίηση, καθώς υπάρχει μεγάλη πρόοδος στα γλωσσικά μοντέλα, ενώ η στροφή προς τα εργοστασιακά ρομπότ αναμένεται να επιταχυνθεί, αμέσως μόλις μειωθεί το κόστος των ρομπότ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της startup Founders Space ονόματι Steve Hoffman, σημειώνει ότι συνεργάζεται με μια κινεζική startup, την Fastra, η οποία ενδέχεται να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή ρομπότ σε ένα χρόνο από τώρα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πέρασε χρόνο στην Κίνα φέτος, εξηγώντας σε τοπικές επιχειρήσεις τον τρόπο ενσωμάτωσης τη γενετικής τεχνητής νοημοσύνης στις δραστηριότητές τους.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι στοχεύει στην μείωση του κόστους των ρομπότ, το οποίο τελικά θα διαμορφωθεί μεταξύ 50.000 και 100.000 δολαρίων.

“Έχουμε ήδη λάβει έξι παραγγελίες από ερευνητικά ιδρύματα. Αν καταφέρουμε να φτάσουμε σε τιμή τα 50.000 δολάρια, μπορούμε να πουλήσουμε πολλά ρομπότ”, τονίζει.

Εντούτοις, παρόλο που η γενική άποψη που επικρατεί είναι ότι σε μερικά χρόνια από σήμερα θα έχουμε όλοι αντικατασταθεί από ρομπότ, υπάρχουν τομείς που άνθρωποι και μηχανές, επιβάλλεται να συμβαδίσουν παράλληλα.

Στη φαρμακευτική έρευνα για παράδειγμα, η γενετική τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να μειώσει το κόστος, χωρίς να περιορίσει την ανθρώπινη εργασία.

“Δεν εξοικονομούμε στην επιχείρησή μας έχοντας λιγότερους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα εξοικονομούμε κάνοντας λιγότερα πειράματα που αποτυγχάνουν“, εξηγεί ο Alex Zhavoronkov, πρόεδρος και CEO της Insilico Medicine, η οποία έχει γραφεία σε Χονγκ Κονγκ, Νέα Υόρκη και άλλες περιοχές του κόσμου.

Αποκαλύπτοντας περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, αναφέρει πως οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ξοδεύουν υπέρογκα ποσά προκειμένου να πραγματοποιήσουν χιλιάδες δοκιμές σε κάθε πρόγραμμα που υλοποιούν.

Η εταιρεία δημοσίευσε μια μελέτη στο Nature τον Μάρτιο, ισχυριζόμενη ότι έχει φτάσει σε κλινικές δοκιμές φάσης 2 για ένα φάρμακο που παράγεται αποκλειστικά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης.

Amazon: “Δεν καταργούνται θέσεις εργασίας”

O Robin, ο Sparrow, ο Proteus και ο Hercules, ανήκουν στο δυναμικό της Amazon και κυριολεκτικά έχουν “λύσει τα χέρια” της εταιρείας.

Η εταιρεία, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των ρομπότ που εργάζονται στις κεντρικές αποθήκες της, με τον αμερικανικό κολοσσό της τεχνολογίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου να ισχυρίζεται ότι είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο.

Μια έρευνα από το Business Insider έδειξε ότι τα ρομπότ έχουν διπλασιαστεί από 350.000 το 2021 σε 750.000 έως τα μέσα του 2023.

Σύμφωνα με τον διευθυντή παγκόσμιας ρομποτικής, μηχατρονικής και βιώσιμης συσκευασίας στην Amazon, Stefano La Rovere, είναι μύθος ότι η τεχνολογία και τα ρομπότ καταργούν θέσεις εργασίας.

Αντιθέτως, ο La Rovere διατείνεται ότι τα ρομπότ δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ η προηγμένη ρομποτική, η τεχνητή νοημοσύνη και άλλες τεχνολογίες ενισχύουν τους ρόλους των ανθρώπων.

Επιπλέον επισημαίνει ότι η νέα τεχνολογία οδηγεί στη δημιουργία νέων κατηγοριών θέσεων εργασίας και ρόλων.

Δείτε το βίντεο με τα ρομπότ της Amazon 

Η Amazon έχει στη διάθεσή της πολλά διαφορετικά ρομπότ για να μπορεί να διαχειρίζεται τις αδιάκοπες και μεγάλου όγκου εργασίες της, κυρίως στο τμήμα την ταξινόμησης των παραγγελιών.

Οι Robin and Sparrow τέθηκαν σε λειτουργία στο Robotics Innovation Hub της εταιρείας, κοντά στη Βοστώνη, αφού ολοκληρώθηκε η πλήρης διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής εσωτερικά.

Ο Robin περιγράφεται ως “ένα από τα πιο περίπλοκα συστήματα με τη μορφή βιομηχανικού ρομποτικού βραχίονα, που έχει κατασκευάσει ποτέ η Amazon”.

Βοηθά σε διάφορα στάδια στο τμήμα μεταφορών και έχει την ικανότητα να ταξινομεί τα προς αποστολή πακέτα.

Ο Sparrow από την άλλη, είναι ένα ρομπότ “state-of-the-art”, το οποίο συντονίζει τις εργασίες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία αποστολής.

Στην εταιρεία βρίσκονται επίσης ο Proteus και ο Hercules, δύο ρομπότ που μετακινούν εμπορευματοκιβώτια, συμπληρώνοντας το ρομποτικό σύστημα Sequoia, το οποίο εργάζεται για να μειώνει τις σωματικές επιπτώσεις στο ανθρώπινο προσωπικό από κινήσεις όπως κάμψη και τέντωμα.

Η Amazon υποστηρίζει ότι το Sequoia αυξάνει την παραγωγικότητα εντοπίζοντας και αποθηκεύοντας το απόθεμα με ρυθμό 75% πιο γρήγορα από ό,τι οι άνθρωποι εργαζόμενοι επί του παρόντος.

“Τα τελευταία 10 χρόνια, αναπτύξαμε εκατοντάδες χιλιάδες συστήματα ρομποτικής, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Αυτό περιλαμβάνει 700 κατηγορίες νέων τύπων θέσεων εργασίας”, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Amazon Robotics, Scott Dresser.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της εταιρείας για το 2023, το αυξανόμενο δυναμικό σε ρομπότ της Amazon, εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων, που ανέρχεται σε περίπου 1,6 εκατομμύρια.

Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει καταργήσει θέσεις εργασίας στο Amazon Web Services φέτος, παρά την αύξηση κερδών κατά 13%.

Και αν δεν πειστήκατε ακόμη

Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν αρκετά ανθρωπόμορφα ρομπότ που λανσάρονται από τις εταιρείες σε διάφορες εκθέσεις ανά τον κόσμο.

Ακόμη και πριν από μερικά χρόνια, το 2016, έκλεβαν την παράσταση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ρομπότ στο Πεκίνο, λόγω των μοναδικών ομοιοτήτων τους με τους ανθρώπους.

Ας δούμε πέντε από τα πιο δημοφιλή.

Η σεμνή και ταπεινή Jia Jia

Το ευφυές ρομπότ που μοιάζει εκπληκτικά με αληθινή γυναίκα, αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, και όπως ήταν φυσικό, περικυκλώθηκε από πλήθη ενθουσιωδών επισκεπτών.

Η Jia jia έχει την ικανότητα να κατανοεί την ανθρώπινη γλώσσα, να ανιχνεύει τις εκφράσεις του προσώπου και να κάνει διάφορες κινήσεις.

Nadine η εργασιομανής

Ακόμη μια εντυπωσιακή φιγούρα είναι η Nadine, ένα κοινωνικό ανθρωποειδές ρομπότ, η οποία έχει σχεδιαστεί από την καθηγήτρια Nadia Magnenat Thalmann.

Η Nadine, που αποτελεί ομοίωμά της Thalmann, κατασκευάστηκε στο NTU το 2015 από την ιαπωνική εταιρεία Kokoro, ενώ η ομάδα του Thalmann στο NTU δημιούργησε το λογισμικό που κινεί τα χέρια της όσο πιο φυσικά γίνεται, καθώς προορίζεται για υπάλληλος υποδοχής ή για να προσφέρει βοήθεια σε ΑμεΑ.

Δείτε την Nadine εν ώρα εργασίας στο γραφείο της 

Έχει την ικανότητα να διαβάζει, να δείχνει εικόνες, να στέλνει email, να πραγματοποιεί βιντεοκλήσεις και να επικοινωνεί με τις οικογένειες των ανθρώπων που μπορεί να φροντίζει.

Η Nadine συνομιλεί σε έξι γλώσσες, θυμάται πρόσωπα και συζητήσεις, ενώ ανταποκρίνεται με βάση τα συμφραζόμενα.

Κρατά την οπτική επαφή, κατανοεί κάποιες χειρονομίες και αντιδρά σε αυτό που βλέπει και ακούει με εκφράσεις του προσώπου και κινήσεις του άνω μέρους του σώματος.

Μπορεί ακόμη να αλλάζει διάθεση, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται.

Geminoid DK ο μιμητής

Περνάμε στον Geminoid DK, ο οποίος γεννήθηκε το 2011 και εξέπληξε τους πάντες με τις ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου του.

Κατασκευασμένος από μεταλλικό σκελετό καλυμμένο με δέρμα σιλικόνης και τεχνητή τριχοφυΐα, ο Geminoid DK, είναι ακριβές αντίγραφο του Δανού καθηγητή Henrik Scharfe του Πανεπιστημίου του Aalborg, ο οποίος συνεργάστηκε στο project μαζί με τον Ιάπωνα μηχανικό Hiroshi Ishiguro και την ομάδα του στο Advanced Telecommunication Institute International (ATR), αλλά και την εταιρεία Sanrio Group Kokoro.

Ο Geminoid DK, διαθέτει μια σειρά ενεργοποιητών στο πρόσωπο, τον λαιμό και τους ώμους.

Διαθέτει αυτονομία κινήσεων τις οποίες μιμείται, χρειάζεται όμως τηλεχειριστήριο για να “ζωντανέψει”.

Όπως ισχυρίζονται οι κατασκευαστές του, προς το παρόν προορίζεται για να μελετήσει τις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ρομπότ, ειδικά τις αντιδράσεις των ανθρώπων όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη ρομποτική εκδοχή ενός πραγματικού ανθρώπου.

Alter 3 ο τενόρος

Ένα ακόμη εντυπωσιακό επίτευγμα του 21ου αιώνα, είναι ο Alter 3, ο οποίος, εκτός άλλων, διαθέτει και φωνή αηδονιού!

Προστέθηκε πρόσφατα στο δυναμικό του Πανεπιστημίου της Οσάκα και διαθέτει… καλό αυτί.

Προηγούμενα μοντέλα του Alter 3, τραγούδησαν σε όπερα, ενώ τώρα έχει αναβαθμιστεί με βελτιωμένους αισθητήρες και μοναδική εκφραστική ικανότητα, που οφείλεται σε ένα προηγμένο σύστημα φωνητικής.

Το 2020 μάλιστα, διηύθυνε την ορχήστρα στο Νέο Εθνικό Θέατρο στο Τόκιο, ενώ έχει συμμετάσχει και σε άλλες ζωντανές παραστάσεις.

Σοφία… ορθή

Η Σοφία είναι ίσως από τα πιο γνωστά και δημοφιλή ανθρωποειδή ρομπότ, καθώς δεν σταματούν οι δημόσιες εμφανίσεις της ακόμη και στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα.

Αναπτύχθηκε το 2016 από τη Hanson Robotics και κέρδισε τη διεθνή προσοχή για την ανθρωπόμορφη παρουσία της, αλλά και τις ρεαλιστικές εκφράσεις του προσώπου της.

Με αρωγό την τεχνητή νοημοσύνη, η Σοφία, μπορεί να συνομιλήσει με τους ανθρώπους και απαντά σε ερωτήσεις.

Δείτε εδώ την Σοφία να απαντά ερωτήσεις σε συνέδριο στην Ελλάδα 

Ταυτόχρονα διατηρεί την οπτική επαφή με τον συνομιλητή της και συντονίζει τις κινήσεις του σώματος με την ομιλία της.

Είναι επίσης εκπαιδευμένη να “διακρίνει” τις χειρονομίες και τα συναισθήματα των ανθρώπων.

Το εντυπωσιακό είναι ότι η Σοφία, χρησιμοποιεί αλγόριθμους, που τη βοηθούν να μαθαίνει και να βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Από τον Φεβρουάριο, μιλά άπταιστα και την ελληνική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον δημιουργό της, David Hanson, η Σοφία σχεδιάστηκε για να προσφέρει διαφόρων ειδών υπηρεσίες, από τη συνοδεία ηλικιωμένων, μέχρι την εξυπηρέτηση πελατών και την εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2017, η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα στη Σοφία, καθιστώντας την το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αποκτά νομική υπόσταση σε οποιαδήποτε χώρα.

Είναι επίσης το πρώτο ρομπότ Innovation Ambassador για το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

“Μου αρέσει να χορεύω συρτάκι και να σπάω πιάτα”, δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.

Οι 3 σταθμοί στην εξέλιξη

Εν κατακλείδι, όσοι απασχολούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, υποστηρίζουν ότι αυτό το ταξίδι έχει τρεις προορισμούς-ορόσημα.

Ο πρώτος είναι η κατασκευή από τον άνθρωπο.

Δείτε βίντεο με κάποια από τα πιο “ανθρώπινα” ανθρωποειδή ρομπότ 

Ο δεύτερος είναι η αντιγραφή των ανθρώπων και ο τρίτος είναι η αντικατάσταση των ανθρώπων.

Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο αρχικό στάδιο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δρόμος για την επίτευξη του απώτερου σκοπού, δηλαδή την πλήρη αντικατάσταση των ανθρώπων με δημιουργίες της τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται μακρύς, αλλά όπως φαίνεται, όχι και ιδιαίτερα δύσκολος…

Διαβάστε επίσης: 

Υπουργείο Εργασίας: Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 17 Μαΐου

Τριετίες: Πώς αποφεύγουν την καταβολή τους οι εργοδότες – Ποιο είναι το «όπλο» των εργαζομένων

Χατζηδάκης: Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η ελληνική οικονομία