ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Η σημασία των πολιτικών ένταξης είναι κρίσιμη για λόγους ασφάλειας των ίδιων των μεταναστών, όσο και των τοπικών κοινωνιών, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την περιθωριοποίηση, τη ριζοσπαστικοποίηση και την εγκληματικότητα», υπογράμμισε η πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Σοφία Εφραίμογλου.
Με βάση όσα είπε σε πρόσφατη, συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΑ η κυρία Εφραίμογλου αναφέρθηκε στη σημασία των πολιτικών ένταξης, το ρόλο της επιμελητηριακής κοινότητας αλλά κυρίως της Ευρώπης.
Εφραίμογλου: Η Ευρώπη να καταλήξει σε μια συνολική, δίκαιη πολιτική
Συγκεκριμένα η πρόεδρος σημείωσε τις παρακάτω διαστάσεις σχετικά με το θέμα:
Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα από τα πιο σημαντικά και σύνθετα ζητήματα πολιτικής για την Ευρώπη και βεβαίως για την Ελλάδα.
Οι πόλεμοι και οι εμφύλιες συρράξεις – αλλά και η κλιματική αλλαγή και η επισιτιστική κρίση – δημιουργούν τις συνθήκες για εκρηκτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τώρα και στο μέλλον.
Είναι προφανές, επίσης, ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μόνη της.
Πάγια θέση του ΕΒΕΑ είναι ότι η Ευρώπη οφείλει να καταλήξει σε μια συνολική, δίκαιη πολιτική, με γνώμονα τις αρχές της συνοχής και της αλληλεγγύης. Μια πολιτική που θα στηρίζεται στις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αρχές και ταυτόχρονα θα σέβεται την ανάγκη των ευρωπαϊκών κοινωνιών για ασφάλεια και ισορροπία.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, έχει επωμιστεί δυσανάλογα μεγάλο μέρος της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
Η χώρα μας καλείται να δώσει πολλές μάχες σε όλα τα μέτωπα.
Καλείται αφενός να προστατεύσει τα σύνορά της, αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, απέναντι σε προσπάθειες εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών. Και ταυτόχρονα να υπερασπιστεί το διεθνές δίκαιο, να λειτουργήσει με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και – κυρίως – στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Αναγνωρίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει η Πολιτεία, για να ανταποκριθεί σε αυτή τη δύσκολη πρόκληση, υιοθετώντας μια πολιτική αυστηρή, αλλά δίκαιη.
Η προσπάθεια αυτή έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα στην αποσυμφόρηση των νησιών της πρώτης γραμμής, που επωμίστηκαν ένα δυσβάσταχτο βάρος τα προηγούμενα χρόνια.
Έχει αποτυπωθεί, επίσης, στο ανθρωπιστικό πεδίο. Με τη δημιουργία σύγχρονων δομών φιλοξενίας με βάση διεθνή πρότυπα. Όπου η Ελλάδα κάνει πλέον μια εξαιρετική δουλειά σε θέματα προστασίας των ευάλωτων.
Η σημασία των πολιτικών ένταξης είναι κρίσιμη. Είναι κρίσιμη κατ’ αρχάς για λόγους ασφάλειας των ίδιων των μεταναστών, όσο και των τοπικών κοινωνιών – ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την περιθωριοποίηση, τη ριζοσπαστικοποίηση και την εγκληματικότητα.
Σήμερα, όμως, αποκτά και μια πρόσθετη σημαντική διάσταση, που αφορά την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας.
Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού δυναμικού στη χώρα επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια. Και αγγίζει νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι ο τουρισμός, το λιανικό εμπόριο, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και η βιομηχανία και οι υπηρεσίες.
Η λελογισμένη ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας είναι μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση που εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Μια συνηθισμένη παρανόηση για τους πρόσφυγες είναι ότι πρέπει να εξαρτώνται από επιδόματα πρόνοιας. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Υπάρχουν άνθρωποι που χρειάστηκε να αφήσουν τον τόπο τους, αλλά διαθέτουν πλούτο δεξιοτήτων και εμπειριών. Έχουν το κίνητρο και την επιθυμία να εργαστούν και να προκόψουν στις νέες τους κοινότητες.
Αυτό τον πλούτο έχουμε κάθε λόγο να αξιοποιήσουμε. Υπάρχουν μελέτες, που δείχνουν ότι με την κατάλληλη υποστήριξη, οι πρόσφυγες μπορούν να προσθέσουν αξία στις επιχειρήσεις και να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και την αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας.
Μόνο κερδισμένη μπορεί να βγει μια κοινωνία από ανθρώπους που νιώθουν χρήσιμοι και παραγωγικοί. Που αισθάνονται ότι έχουν σύμμαχο την Πολιτεία στην προσπάθειά τους να σταθούν αξιοπρεπώς στα πόδια τους, καλύπτοντας παράλληλα μια υπαρκτή ανάγκη των ελληνικών επιχειρήσεων.
Σε αυτή την κατεύθυνση, χρειάζεται να εστιάσουμε: με προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, με προγράμματα κατάρτισης και εργασιακής συμβουλευτικής υποστήριξης, με δράσεις προετοιμασίας των δικαιούχων – ιδιαίτερα των γυναικών – σε θέματα εργασιακών δικαιωμάτων και εργασιακής κουλτούρας στην Ελλάδα.
Είναι, επίσης, σημαντικό να υπάρξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα πλαίσιο κοινών προτύπων για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων και την αξιολόγηση δεξιοτήτων.
Και βεβαίως, θα πρέπει να ενισχύσουμε τον κοινωνικό διάλογο και να εμπλέξουμε θετικά τους κοινωνικούς εταίρους – σε τοπικό και εθνικό επίπεδο – για την καταπολέμηση προκαταλήψεων και την προώθηση της συμπερίληψης.
«Ως ΕΒΕΑ έχουμε κάθε πρόθεση να στηρίξουμε με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Θεωρούμε ότι, με τις κατάλληλες στρατηγικές και δράσεις, μπορούμε να μετατρέψουμε τη μετανάστευση σε ευκαιρία για την Ελλάδα» κατέληξε η πρόεδρος του Επιμελητηρίου.
Διαβάστε επίσης:
Σούπερ μάρκετ: Μπόνους και αυξήσεις μισθών για να κρατήσουν τους εργαζόμενους
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Ιανουάριο νόμος του κράτους η μεταρρύθμιση για την Παιδεία
ΑΑΔΕ: Ελεγκτικό «στριπτίζ» σε γνωστό κέντρο διασκέδασης ενηλίκων – Εντόπισε φοροδιαφυγή 3 εκατ. ευρώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Υπερκάλυψη 5 φορές για το ομόλογο Tier 2 ύψους €400 εκατ. – Ισχυρή ζήτηση ύψους €2 δισ.
- Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή