ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα τεράστιο κενό ανάμεσα στα εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία και σε αυτά που ξοδεύουμε καταγράφονται στα στοιχεία της Eurostat και της ΑΑΔΕ για το 2022.
Πρόκειται για στοιχεία που ενέχουν «οσμή» φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος, καθώς τίποτα δεν μπορεί να δικαιολόγησε αυτή το κενό.
Το 2022 ξοδέψαμε 154,1 δις ευρώ και δηλώσαμε στην εφορία 84,2 δις, δηλαδή αναζητείται η πηγή εσόδων ύψους σχεδόν 70 δις!
Ακόμα πιο μεγάλο ενδιαφέρον έχει το στοιχείο, ότι σε σύγκριση με το 2021 οι δαπάνες έχουν αυξηθεί κατά 25 δις ευρώ, καθώς εκείνη τη χρονιά είχαν βρεθεί στα 130,3 δις ευρώ. Μάλιστα, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το 2019 οι δαπάνες είχαν αγγίξει τα 139 δις και τα δηλωθέντα εισοδήματα τα 78,4 δις ευρώ, δηλαδή, είχε καταγραφεί ένα κενό της τάξεως των 60 δις. Είναι το χάσμα ανάμεσα σε κατανάλωση και εισοδήματα, που είχε περιγράψει πριν από ελάχιστους μήνες, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.
«Τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια. Η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια. Θα μου πείτε, ναι, αλλά μπορεί ο άλλος να στηρίζει την κατανάλωσή του με μείωση των αποταμιεύσεων. Όχι. Παράλληλα έχουμε και αύξηση αποταμιεύσεων», είχε πει σε συνέντευξή του στα μέσα Ιουνίου ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης.
Λίγους μήνες μετά, τα νεότερα δεδομένα δείχνουν ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα τη«ψαλίδας», την ώρα που με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος οι καταθέσεις έχουν παρουσιάσει άνοδο κατά σχεδόν 3 δις, δηλαδή οι καταναλωτές δεν τρώνε από τα έτοιμα, αλλά αντίθετα βάζουν και στην… άκρη.
Που πήγαν τα λεφτά
Τα περισσότερα χρήματα ξοδεύτηκαν σε φαγητά, καφέδες και αναψυκτικά ύψους 25,6 δις ευρώ, αυξημένες κατά σχεδόν 2 δις σε σχέση με το 2021.
Σχεδόν 29 δις ξοδεύτηκαν σε διάφορους λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, φ. αέριο και καύσιμα) περισσότερα κατά 1,9 δις σε σχέση με το 202
3,9 δις για ενοίκια. Το ποσό παραμένει σταθερό από το 2019, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση, με δεδομένη την έλλειψη στέγης στην Ελλάδα και την εκτόξευση των ενοικίων που παρατηρείται κάθε χρόνο.
Σε μεταφορές 19,8 δις ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά σχεδόν 5 δις σε σχέση με το 2021
24,4 δις σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, αύξηση κατά 7,1 δις ευρώ
5,3 δις σε ρούχα και παπούτσια, αύξηση κατά 400 εκατ ευρώ και
4,6 δις σε έπιπλα και είδη σπιτιού, αύξηση κατά 500 εκατ ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Εφορία: Έρχεται το νέο «υπερόπλο» – Πώς θα ελέγχονται όσοι αυξάνουν την περιουσία τους
Ανατροπές για συνταξιούχους, ανέργους και επαγγελματική ασφάλιση – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο