Σήμερα, Τετάρτη, αλλά και αύριο και μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή, δηλαδή 2,5 εργάσιμες ημέρες έμειναν μέχρι την Πρωτοχρονιά προκειμένου εκατομμύρια φορολογούμενοι να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους με την εφορία. Και δεν είναι λίγες, ούτε πρέπει να ξεχαστούν διότι έρχονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ανάσα έδωσε στους πολίτες η παράταση για δύο μήνες της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας. Ετσι δεν θα έχουν και αυτό τον οικονομικό πονοκέφαλο.

Πάντως, μέχρι την Πρωτοχρονιά θα πρέπει να καταβληθούν φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, αναδρομικά, ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις κ.λπ. Και μπορεί οι εργάσιμες ημέρες που έμειναν να είναι πλέον δύο, όμως, οι φορολογούμενοι μπορούν και ηλεκτρονικά να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους μέχρι την τελευταία στιγμή.

Συγκεκριμένα:

Φόρος εισοδήματος: Έως τις 29 Δεκεμβρίου πρέπει να πληρωθεί η 6η δόση από όσους δεν είχαν επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση που συνοδευόταν από έκπτωση 3%. Η 8η και τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου.

ΕΝΦΙΑ: Πρέπει να πληρωθεί η 8η δόση ύψους περίπου 225 εκατ. συνολικά για τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν εξοφλήσει ακόμη. Και εδώ η 10η και τελευταία δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου.

Ρύθμιση οφειλών: Η μηνιαία δόση για όσους έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση οφειλών προς εφορία αλλά και ασφαλιστικά ταμεία.

ΦΠΑ: Οι επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία – όπως ΑΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ  – πρέπει να καταβάλλουν τον αναλογούντα ΦΠΑ

Κάλυψη τεκμηρίων: Πολλοί φορολογούμενοι που αγόρασαν κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης, μπορούν να το κάνουν επικαλούμενοι γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να υποβάλλουν σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Αποδείξεις: Μέχρι το τέλος του έτους έχουν περιθώριο οι φορολογούμενοι (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι) για να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αν δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν το ποσό αυτό τότε θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο 22% επί της διαφοράς που θα προκύψει και δεν έχει καλυφθεί.

Φορολογικές δηλώσεις αποβιωσάντων: Οι κληρονόμοι όσων πέθαναν μέσα στο 2022 θα πρέπει να υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις των τεθνεώτων. Η από μόνη της άβολη διαδικασία πρέπει να γίνει χειρόγραφα στις Δ.Ο.Υ.
 
Μεταφορά φορολογικής κατοικίας: Όσοι μέσα στο 2022 μετέφεραν την φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Κατάθεση πινακίδων

Υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία για την «κατάθεση» πινακίδων γίνεται ψηφιακά στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myCAR» κάνοντας χρήση των κωδικών Taxisnet.

Ο χρήστης επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούνται τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Επίσης δηλώνεται υπεύθυνα ότι ο χώρος στάθμευσης είναι, είτε ιδιόκτητος, είτε ενοικιασμένος ή παραχωρημένος. Με την υποβολή της αίτησης και εφόσον ο χρήστης είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, το σύστημα δίνει αριθμό αίτησης και ενημερώνει ότι το όχημα έχει τεθεί σε ψηφιακή ακινησία.

Η ψηφιακή ακινησία επιτρέπεται μόνο για επιβατικά Ι.Χ. και δίκυκλα Ι.Χ., τα οποία βρίσκονται «σε κίνηση» και ο ιδιοκτήτης έχει την άδεια και τις πινακίδες κυκλοφορίας τους.

Για την άρση της ψηφιακής ακινησίας, ακολουθείται η ίδια διαδικασία υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους και η ασφαλιστική κάλυψη της κυκλοφορίας του οχήματος κατά την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος.

Διαβάστε επίσης:

Εφορία: Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι σε καταθέσεις, δαπάνες και πληρωμές με μετρητά
Απλήρωτοι φόροι 5 δισ. στο 10μηνο
Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τελικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες – Ολες οι αλλαγές