Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Οικονομία

Εφορία: Ποιους καλεί για εξηγήσεις – Ποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με εξονυχιστικό έλεγχο

Γιώργος Πιτσιλής, ΑΑΔΕ

Γιώργος Πιτσιλής, Διοικητής ΑΑΔΕ

Τις δαπάνες διαβίωσης οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα δηλωθέντα εισοδήματα και γενικότερα δε συνάδουν με τη φορολογική τους εικόνα καλούνται να δικαιολογήσουν στην Εφορία οι πρώτοι 1.500 φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα απευθυνθεί πρώτα στους φορολογούμενους για τους οποίους μετά από διασταυρώσεις στοιχείων προέκυψε ότι ενώ δήλωναν εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ οι δαπάνες διαβίωσης τους την ίδια περίοδο ξεπερνούσαν τις 30.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και τις 200.000 ευρώ.

Οι “εγκαλούμενοι” θα πρέπει με τεκμηριωμένα στοιχεία να δικαιολογήσουν τη διαφορά μεταξύ του εισοδήματος και του κόστους διαβίωσης και σε περίπτωση που οι εξηγήσεις τους δεν είναι πειστικές η φορολογική διοίκηση θα ξεκινήσει τακτικό έλεγχο για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων και την επιβολή του πρόσθετου φόρου και των προστίμων που προβλέπει ο νόμος για την απόκρυψη εισοδήματος.

Η πρώτη λίστα με τους 1.500 ύποπτους για φοροδιαφυγή συντάχθηκε με βάση τα ευρήματα από τους ελέγχους που ξεκίνησε η ΑΑΔΕ τον Σεπτέμβριο του 2023 και ολοκληρώθηκαν το Νοέμβριο σε 3,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις με εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ αντιπαραβάλλοντας στοιχεία των υπηρεσιών για τις καταναλωτικές δαπάνες με το ύψος των εισοδημάτων που εμφανίζουν στην εφορία.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία που διασταυρώθηκαν αφορούν:

Από τους ελέγχους προέκυψαν 80 εκατ. δεδομένα και πληροφορίες τα οποία εξετάσθηκαν και σε πρώτη φάση εντοπίσθηκαν 440.000 φορολογούμενοι με αξιοσημείωτες διαφορές ενώ σε 20.000 από αυτούς η «ψαλίδα» ξεπερνά τις 30.000, 50.000 ακόμα και τις 200.000 ευρώ.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα εντατικοποιήσει του ελέγχους για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής τους επόμενους μήνες με την διενέργεια νέων σαρωτικών διασταυρώσεων σε φορολογούμενους με μεγαλύτερα εισοδήματα καθώς πέρυσι μόλις το 10% δήλωσε πάνω από 20.842 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Αύξηση 0,3% του ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και ΕΕ το β’ τρίμηνο

ΗΠΑ: Στο 2,9% έπεσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – Ανοίγει ο δρόμος για μειώσεις επιτοκίων

ΟΔΔΗΧ: Δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων 500 εκατ. ευρώ στις 21/8