• Οικονομία

    «Έφοδος» της εφορίας στους παλιούς οφειλέτες του δημοσίου

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής

    Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής


    Να ελεγχθούν όλοι οι οφειλέτες του Δημοσίου που έχουν αφήσει ληξιπρόθεσμα χρέη και δεν τα έχουν ρυθμίσει «τρέχει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

    Στόχος είναι στο σύνολο του 2024 να έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 2,8 δις ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς στα αρχεία της φορολογικής διοίκησης λιμνάζουν κάθε χρόνο τεράστια ποσά. Ο έλεγχος μπορεί να κινηθεί σε βάθος πενταετίας ακόμα και δεκαετίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για όσους έχουν γράψει στα… παλαιά των υποδημάτων τους την εφορία ή έχουν πτωχεύσει και δεν υπάρχει κανένα περιουσιακό στοιχείο προς αξιοποίηση ή να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

    Στόχος της ΑΑΔΕ είναι:

    • Η σταδιακή αύξηση του ποσοστού εισπράξεων έναντι πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών της Φορολογικής Διοίκησης.
    • Η σταδιακή αύξηση του ποσοστού εισπράξεων έναντι άμεσα εισπρακτέων απαιτήσεων της Τελωνειακής Διοίκησης.
    • Να εισπραχθούν χρέη από το 70% των οφειλετών που βρίσκονται υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης της Φορολογικής Διοίκησης (αφορά οφειλέτες για τους οποίους η Φορολογική και Τελωνειακή Διοίκηση δύναται να λάβει μέτρα).

    Στο στόχαστρο αναμένεται να μπουν και οι παλαιοί μεγαλοοφειλέτες του ελληνικού δημοσίου, οι οποίοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία τουλάχιστον την τελευταία πενταετία. Πρόκειται για όσους εμφανίζονται κάθε χρόνο στις λίστες που δημοσιοποιεί η ΑΑΔΕ με τους μεγαλοοφειλέτες και δεν έχουν εμφανιστεί καν για να τακτοποιήσουν τα χρέη τους.

    Παράλληλα, η φορολογική διοίκηση προχωρά ήδη στην αξιολόγηση οφειλετών με ληξιπρόθεσμα χρέη, σχεδόν μια φορά το μήνα, ώστε να αποκρυσταλλωθεί το φορολογικό τους προφίλ και να διαφανεί τόσο η πορεία είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών, η δυνατότητα λήψης αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (κατασχέσεις και πλειστηριασμούς), αλλά και των οικονομικών τους (αν στο μεσοδιάστημα υπήρξε αύξηση της περιουσίας τους).

    Γι’ αυτό τον λόγο στο στόχαστρο μπαίνουν και όσα χρέη έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτα είσπραξης , τα οποία ξεπερνούν τα 26,3 δις ευρώ, από το σύνολο των 107 δις που αποτελούν το «στοκ» των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, προβλέπονται τροποποιήσεις για το πότε ορίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον συντρέχουν σωρευτικά τα ακόλουθα:

    • Έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες με βάση τα εκάστοτε πρόσφορα διαθέσιμα ηλεκτρονικά μέσα της Φορολογικής Διοίκησης και από τις έρευνες αυτές δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη και των συνυπόχρεων προσώπων ή διαπιστώθηκε η καθ’ οιονδήποτε τρόπο εκποίηση των περιουσιακών τους στοιχείων που δεν υπόκεινται σε ακύρωση ή σε διάρρηξη κατά τα άρθρα 939 και επόμενα του Αστικού Κώδικα και ειδικότερα διαπιστώθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών, ακινήτων ή απαιτήσεων κατά των ανωτέρω ευθυνόμενων προσώπων με επίσπευση του Δημοσίου ή τρίτων ή από τον εκκαθαριστή στο πλαίσιο της διαδικασίας εκκαθάρισης και η παύση των εργασιών της πτώχευσης, εφόσον έχει λάβει χώρα κήρυξη των ευθυνόμενων προσώπων σε πτώχευση, η οποία δεν έχει περατωθεί. Η εκμίσθωση τραπεζικής θυρίδας από οφειλέτη ή συνυπόχρεο πρόσωπο δεν κωλύει τον χαρακτηρισμό των οφειλών ως ανεπίδεκτων είσπραξης, ακόμα και πριν λάβει χώρα η διάρρηξη αυτής, εφόσον έχει ήδη επιβληθεί κατάσχεση στα χέρια τρίτου.
    • Έχει υποβληθεί αίτηση ποινικής δίωξης κατά τις διατάξεις του άρθρου 25 του ν. 1882/1990 (Α’ 43) σε όσες περιπτώσεις συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις ή δεν είναι δυνατή η υποβολή αυτής.
    • Έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος από ειδικά οριζόμενο ελεγκτή της αρμόδιας υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος πιστοποιεί, με βάση ειδικά αιτιολογημένη έκθεση ελέγχου, ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις των περ. (α) και (β) και είναι αντικειμενικά αδύνατη η είσπραξη των οφειλών.

    Διαβάστε επίσης

    Κωστής Χατζηδάκης: Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων κατά 900 εκατ. ευρώ με έσοδα από ανάπτυξη και μείωση

    Αυξάνεται το τέλος διαμονής στα Airbnb – Πού παγώνει η έκδοση νέων αδειών για ένα χρόνο

    Κ. Χατζηδάκης: Απάντηση στη μηδενιστική κριτική οι θετικές εκτιμήσεις από τη Moody’s



    ΣΧΟΛΙΑ