• Οικονομία

    Έφοδος της ΑΑΔΕ για πειραγμένες ταμειακές, παράνομα λογισμικά και POS

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ

    Γιώργος Πιτσιλής, διοικητής ΑΑΔΕ


    Σαρωτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες που συνεχίζουν να αδιαφορούν για τα νέα μέτρα συναλλαγών και ενημέρωσης των στοιχείων τους με τη φορολογική διοίκηση ξεκινά η ΑΑΔΕ.

    Στο στόχαστρο θα βρεθούν όσοι δεν έχουν διασυνδέσει ακόμα τις ταμειακές με τα POS, αλλά και παράνομα λογισμικά που παρεμβαίνουν στις ταμειακές. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που επιχειρήσεις έχουν προμηθευτεί τέτοια πειρατικά λογισμικά και οι αποδείξεις είτε σβήνονται στην πορεία της ημέρας είτε δεν εμφανίζονται στην πλατφόρμα MyData.

    Επίσης, στο επίκεντρο θα βρεθούν λαϊκές αγορές αλλά κυρίως οδηγοί ταξί οι οποίοι ενώ είναι υποχρεωμένοι να δέχονται πληρωμές με κάρτες χρησιμοποιούν διάφορα κόλπα και δικαιολογίες για να πληρώνονται με μετρητά. Άλλωστε, έχει ξεκινήσει μια μεγάλη καμπάνια του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ που συνοδεύεται από ελέγχους, για την ειδική σήμανση που θα πρέπει να διαθέτουν τα ταξί σε ελληνικά και αγγλικά, με το οποίο ενημερώνονται Έλληνες και ξένοι τουρίστες ότι μπορούν να πληρώσουν το κόμιστρο και με κάρτα.

    Βαριά πρόστιμα και λουκέτα

    Βαριά πρόστιμα που μπορούν να φτάσουν έως και τα 100.000 ευρώ, αναστολή ΑΦΜ και διετή λουκέτα στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης, προβλέπει νέα διάταξη.

    Συγκεκριμένα, επεκτείνεται η δυνατότητα που έχει η ΑΑΔΕ να αναστέλλει τη χρήση ΑΦΜ, σε περιπτώσεις αφερεγγυότητας ή σοβαρών παραβάσεων της φορολογικής νομοθεσίας, προκειμένου να περιλάβει και την περίπτωση παραβίασης ή επέμβασης στη λειτουργία των Παρόχων Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις θα επιβάλλονται πρόστιμα:

    -15.000 ευρώ, 50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις μη τήρησης από τον Πάροχο των μέτρων δέουσας επιμέλειας

    -50.000 ευρώ ή 100.000 ευρώ, κατά περίπτωση για παραβάσεις παραβίασης, παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των Φ.Η.Μ. από λογισμικό εφαρμογών για το οποίο έχει κατατεθεί έγγραφη δεσμευτική διαβεβαίωση της κατέχουσας την άδεια καταλληλόλητας Φ.Η.Μ. οντότητας προς την Επιτροπή Ελέγχου Καταλληλόλητας Φ.Η.Μ.

    -Από 10.000 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους Παρόχους Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης Στοιχείων, σε περίπτωση μη διαβίβασης στοιχείων στη ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Διαβάστε επίσης:

    Buy, hold or Sell: Άμεση ανάλυση για OPTIMA, ΕΤΕ, EXAE, ΠΛΑΘ

    Ρεκόρ για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Ηρακλείου το 2024, με 171 προσεγγίσεις

    Ψηφιοποίηση ιατρικών αρχείων στο ΕΣΥ – Ποιες εταιρείες θα μοιραστούν 103 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ