ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ΕΕ είναι πιθανό να μειώσει τις ιδιαίτερα αμφισβητούμενες απαιτήσεις της για την υποβολή εκθέσεων εταιρικής βιωσιμότητας (ESG), καθώς η Γαλλία ετοιμάζεται να παρουσιάσει επίσημη πρόταση που επιδιώκει να περιορίσει το πεδίο εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου.
Η γαλλική κυβέρνηση ετοιμάζει μια νέα σειρά συστάσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό της οδηγίας για την υποβολή εκθέσεων ESG (Περιβαλλοντική, Κοινωνική και Εταιρική Διακυβέρνηση) και ενδέχεται να παρουσιάσει την πρότασή της ήδη αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με άτομο που γνωρίζει το θέμα και δεν έχει την εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως γι’ αυτό.
Η εξέλιξη αυτή σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ΕΕ, πιέζουν πλέον την Κομισιόν να προβεί σε περικοπές στην οδηγία CSRD (Εταιρική Οδηγία Αναφοράς Βιωσιμότητας), αφού η κυβέρνηση της Γερμανίας προέτρεψε τον περασμένο μήνα τον εκτελεστικό βραχίονα του μπλοκ να την μειώσει. Αυτό συμβαίνει καθώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2024, με πολλούς επιχειρηματίες και νομοθέτες να κατηγορούν τους κανονισμούς για την απώλεια ανταγωνιστικότητας.
«Υπάρχει μια κοινή διάγνωση για την ανάγκη να ελαφρύνουμε το βάρος των επιχειρήσεων ώστε να είναι ανάλογο με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο Ρομπέρ Οφέλε, πρόεδρος της Γαλλικής Αρχής Λογιστικών Προτύπων και πρώην επικεφαλής της χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής της χώρας. «Οι διαφορές αφορούν περισσότερο το μέγεθος και το χρονοδιάγραμμα αυτών που πρέπει να γίνουν».
Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δεν ανταποκρίθηκε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.
Η ευρωπαϊκή υποχώρηση από τις φιλοδοξίες της στον τομέα της ESG συμπίπτει με μια νέα πολιτική πραγματικότητα στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ακύρωσε αμέσως μετά την ορκωμοσία του την «πράσινη συμφωνία» και έβγαλε την Αμερική από την συμφωνία του Παρισιού, ώστε να ενισχύσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων και να επιβάλει δασμούς σε αγαθά από χώρες που παραδοσιακά θεωρούνται σύμμαχοι.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιλέξει να υποστηρίξει σημαντικούς περιορισμούς στο πεδίο εφαρμογής του CSRD, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Οι συνομιλίες συνεχίζονται και η Επιτροπή συνεχίζει να λαμβάνει υπόψη της νέες πληροφορίες, δήλωσαν οι άνθρωποι.
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ αξιολογεί επί του παρόντος διάφορους φακέλους για να συμπεριληφθούν στη λεγόμενη συνολική πρόταση, δήλωσε ο εκπρόσωπος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αναφερόμενος σε μια νομοθετική διαδικασία που συνδυάζει περισσότερες από μία προτάσεις.
Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου, οπότε η Επιτροπή αναμένεται να συζητήσει και ενδεχομένως να εγκρίνει την omnibus νομοθεσία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής. Το χρονοδιάγραμμα υπόκειται σε αλλαγές, δήλωσε το άτομο.
Σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο, η CSRD θα επηρεάσει έως και 50.000 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εταιρείες με τουλάχιστον 250 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα 50 εκατ. ευρώ (52 εκατ. δολάρια) πρέπει να αναφέρουν εκατοντάδες στοιχεία για τα ESG, από την ποικιλομορφία των διοικητικών συμβουλίων τους ως την ποικιλομορφία των φύλων και τους κινδύνους βιοποικιλότητας που ενέχουν οι δραστηριότητές τους. Η πρώτη παρτίδα εταιρειών άρχισε να συλλέγει τέτοια δεδομένα πέρυσι, ενώ οι δημόσιες γνωστοποιήσεις θα πρέπει να δημοσιεύονται στις ετήσιες εκθέσεις του 2024.
Η πρόταση της γαλλικής κυβέρνησης είναι πιθανό να απηχεί τις συστάσεις της Ophele, σύμφωνα με το πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Υπό την ιδιότητά του ως προέδρου της γαλλικής Αρχής Λογιστικών Προτύπων, ο Ophele πρότεινε στην ΕΕ να διατηρήσει τις περισσότερες από τις τρέχουσες προθεσμίες για τη συμμόρφωση με το CSRD, αλλά να προβεί σε περικοπές στις απαιτήσεις για εταιρείες με λιγότερους από 1.000 εργαζόμενους, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Bloomberg.
Αν και υποστηρίχθηκε ευρέως το 2022, όταν εγκρίθηκε, η CSRD δέχεται τώρα επικρίσεις τόσο από τους φορείς χάραξης πολιτικής όσο και από τις επιχειρήσεις, καθώς οι προθεσμίες για τη δημοσίευση των πρώτων εκθέσεων πλησιάζουν. Ένα ξεχωριστό σύνολο κανόνων ESG με επίκεντρο την ΕΕ, που ονομάζεται Corporate Sustainability Due Diligence Directive, έχει ήδη δει το πεδίο εφαρμογής του να περιορίζεται έτσι ώστε να επηρεάζει μόνο εταιρείες με τουλάχιστον 1.000 εργαζόμενους και ετήσια έσοδα τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ.
Το CSDDD, το οποίο εισάγει νέους νομικούς κινδύνους για τις εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος, μπορεί να μειώσει τον αριθμό των εταιρειών που υποχρεούνται να υποβάλλουν εκθέσεις βάσει των υφιστάμενων κανόνων του CSRD σε μόλις 7.000.
Η CSRD έχει επίσης επικριθεί εκτός της ΕΕ, με τους νομοθέτες στις ΗΠΑ να υποστηρίζουν ότι το πεδίο εφαρμογής της αποτελεί κανονιστική υπέρβαση. Και πέρυσι, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ανέφερε τους κανονισμούς ως βασικό λόγο για τον οποίο η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ σε ανταγωνιστικότητα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen απάντησε με τη δέσμευση να μειώσει τα διοικητικά βάρη της υποβολής εκθέσεων έως και 35%.
Οι συζητήσεις είναι πιθανό να καθυστερήσουν την ανάπτυξη των απαιτήσεων για τον αντίκτυπο της ESG μόνο για τις εταιρείες εκτός ΕΕ που δεν είναι εισηγμένες στο μπλοκ, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στο κατά πόσον αυτές θα πρέπει να ισχύουν παγκοσμίως. Τώρα καθορίζονται για τις εταιρείες που θα υποβάλουν για πρώτη φορά έκθεση το 2029.
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ-Γερουσιαστές: Προτρέπουν τον Τραμπ να κρατήσει μειωμένες τις τιμές των Ozempic και Wegovy
MicroStrategy: Αγοράζει 1,1 δισ. δολάρια Bitcoin πριν από την ψηφοφορία για αύξηση κεφαλαίου
Ναρασιμχάν (Novartis): Υπερβολικές οι ανησυχίες για την πολιτική υγείας του Τραμπ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση