• Οικονομία

    ΕΕ: Παρατείνεται η αναστολή δασμών για τις εισαγωγές ουκρανικών προϊόντων

    • NewsRoom

    Σαρλ Μισέλ


    Nα αναστείλει τους περιορισμούς στις εισαγωγές από την Ουκρανία για έναν ακόμη χρόνο μετά από τη αποτροπή της απαγόρευσης εισαγωγής σιτηρών που επιβλήθηκε από ορισμένα κράτη της ΕΕ, αποφάσισε σήμερα Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ανέφερε σε tweet ότι οι υπουργοί της ΕΕ που είναι αρμόδιοι για το εμπόριο συμφώνησαν στην παράταση σε σημερινή συνεδρίαση.

    Η ΕΕ ήρε τους δασμούς και άλλους περιορισμούς αρχικά για 12 μήνες τον Ιούνιο του 2022. Η αναστολή όλων των δασμών οδήγησε σε καταγγελίες από αγροτικούς συνεταιρισμούς, με την Πολωνία και την Ουγγαρία να απαγορεύουν ορισμένες εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία τον Απρίλιο.

    Ακόμη και πριν από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Ουκρανία επωφελήθηκε από την κατάργηση της συντριπτικής πλειονότητας των δασμών της ΕΕ, σε ορισμένες περιπτώσεις με μεταβατικές περιόδους, στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ-Ουκρανίας που ίσχυε από το 2016.

    Ωστόσο, μέχρι το 2022, η ΕΕ είχε διατηρήσει τις ελάχιστες τιμές για τα φρούτα και τα λαχανικά και τους δασμούς και τις ποσοστώσεις σε άλλα ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη και ορισμένα δημητριακά.

    Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, πέντε γειτονικές χώρες – η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Σλοβακία – θα απαγορεύσουν τις εγχώριες πωλήσεις ορισμένων σιτηρών από την Ουκρανία, ενώ θα επιτρέψουν τη διαμετακόμισή τους για εξαγωγή αλλού.

    Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη υποστηρίξει την πρόταση αναστολής των δασμών.

    Πηγή: Reuters 

    Διαβάστε επίσης: 

    ΔΥΠΑ: Παρατείνεται η υποβολή αιτήσεων για νέες θέσεις σε λιγνιτικές περιοχές

    Βάσλε (ΕΚΤ): Πρέπει να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια



    ΣΧΟΛΙΑ