Η ΕE δεν έχει κάνει ακόμη κάποια συγκεκριμένη πρόταση για τη μείωση των δασμών στα εισαγόμενα αυτοκίνητα των ΗΠΑ, καθώς προσπαθεί να αποφύγει μια ακόμη εμπορική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρει το Bloomberg. 

Μάλιστα, το τελευταίο πράγμα που θα επιθυμούσε, είναι μια “δασμολογική διαμάχη” με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος σχεδιάζει αμοιβαίους δασμούς στους παγκόσμιους εμπορικούς εταίρους, αναφέροντας το ευρωπαϊκό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) ως παράδειγμα μέτρων στα οποία οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ανταποκριθούν.

1

Σύμφωνα με την Κομισιόν, “οποιεσδήποτε μειώσεις δασμών πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελείς και να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης εντός ενός δίκαιου και βασισμένου σε κανόνες πλαισίου”.

Ωστόσο, κατά την ανακοίνωσή του για τους αμοιβαίους δασμούς την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει ήδη συμφωνήσει να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά οχήματα, κάτι που διαψεύδει η ΕΕ.

Όμως, η παρατήρηση του Τραμπ υποδηλώνει ότι το θέμα αυτών των δασμών βρισκόταν από καιρό στην ατζέντα του.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει απαιτήσει από την ΕΕ χαμηλότερους δασμούς για τα αμερικανικά αυτοκίνητα, που είναι επί του παρόντος στο 10%, σε σύγκριση με το επίπεδο δασμών 2,5% των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Τραμπ ανακοίνωσε δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ενώ επέβαλλε υψηλότερους φόρους στα οχήματα, μια κίνηση που θα έπληττε ιδιαίτερα τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Εντούτοις, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση μειώσεων θα ανάγκαζε το μπλοκ να μειώσει τους δασμούς για όλα τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

«Μικρό» πλεόνασμα με τις ΗΠΑ

Η Επιτροπή επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς 25% στα φορτηγά, που είναι το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς αυτοκινήτων των ΗΠΑ, περίπου το ένα τρίτο όλων των πωλήσεων οχημάτων.

Έχει σημειώσει επίσης ότι παρά τις καταγγελίες του Τραμπ για τεράστιο εμπορικό έλλειμμα με την ΕΕ, όταν λαμβάνονται υπόψη τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες, η ΕΕ παρουσιάζει ένα «μικρό» πλεόνασμα με τις ΗΠΑ 48 δισεκατομμυρίων ευρώ (50,2 δισεκατομμύρια δολάρια), ή 3% του συνολικού εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ.

Επιπλέον, ως μέρος μιας πρότασης για την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, η ΕΕ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να εισάγει περισσότερο LNG και πιθανώς να αγοράσει περισσότερα όπλα από τις ΗΠΑ.

Στην Ουάσινγκτον ο επικεφαλής εμπορίου της ΕΕ

Σημειώνεται ότι ο επίτροπος εμπορίου της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς, μεταβαίνει στην Ουάσινγκτον για μια συνάντηση το απόγευμα της Τετάρτης με τους εκλεκτούς του Τραμπ, τον υπουργό Εμπορίου, Χάουαρντ Λούτνικ (οπαδό της σκληρής γραμμής για οριζόντιους και γενικευμένους δασμούς), τον υποψήφιο για εμπορικό αντιπρόσωπο εμπορίου Τζέιμισον Γκριρ (δικηγόρο και επικριτή της Κίνας) και τον Κέβιν Χάσετ, τον κορυφαίο οικονομικό σύμβουλο του Τραμπ.

Όπως αναφέρει το Politico, o Σέφκοβιτς βρίσκεται σε «ειδική αποστολή» στην Ουάσινγκτον με μια βαλίτσα γεμάτη «δώρα» που ελπίζει ότι μπορούν να αγοράσουν την ειρήνη με τον Τραμπ και να αποτρέψουν έναν σπειροειδή εμπορικό πόλεμο.

Η συνάντηση επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Όλοφ Γκιλ.

Διαβάστε επίσης: 

Δασμοί Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο: Ποιες χώρες είναι σημαντικοί προμηθευτές για τις ΗΠΑ;

Γουόρεν Μπάφετ: Η «χρυσή» συμβουλή του για να αποφύγετε οικογενειακές διαμάχες στη διαθήκη

Νάγκελ (Bundesbank): Η Γερμανία θα πληγεί σοβαρά από τον «προστατευτισμό» των ΗΠΑ