ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το 2022 ο Economist έκανε λόγο για «πάρτι στη Μεσόγειο». Φέτος, γι’ ακόμη μια χρονιά, ξεχωρίζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση ως οικονομικός νικητής, με το Economist να σημειώνει ότι κατέγραψε για δεύτερη συνεχή χρονιά ένα αξιοσημείωτο αποτέλεσμα για την οικονομία της.
Σε άρθρο του «Ποια οικονομία τα πήγε καλύτερο το 2023 – Άλλος ένας απίθανος θρίαμβος», ο Economist αναφέρεται στην υπεραπόδοση μετοχών και χαρακτηρίζει την Ελλάδα απίθανο νικητή.
Γιατί ξεχωρίζει η Ελλάδα
«Για ένδοξες αποδόσεις στις μετοχές κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά, στην Ελλάδα», αναφέρει ο Economist. Σημειώνει ότι η πραγματική αξία του χρηματιστηρίου έχει αυξηθεί πάνω από 40%, με τους επενδυτές να ενδιαφέρονται και πάλι για τις ελληνικές εταιρείες, καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις φιλικές προς τις αγορές.
«Αν και η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ φτωχότερη απ’ ότι ήταν πριν από την μεγάλη χρεοκοπία της το 2010, σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, που κάποτε ήταν η νέμεσις της Ελλάδας, εξήρε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στην αγορά», σημειώνει το άρθρο.
«Ενώ οι Φιλανδοί που υποαποδίδουν, μπορούν να παρηγορηθούν αυτά τα Χριστούγεννα πνίγοντας τον πόνο τους με το τοπικό ποτό τους päntsdrunk, ο υπόλοιπος κόσμος αξίζει να πιει ένα ποτήρι ούζο στην υγειά αυτού του απίθανου πρωταθλητή», καταλήγει.
Πώς τα πήγαν οι άλλες οικονομίες διεθνώς
Με τις δυσοίωνες προβλέψεις για παγκόσμια ύφεση μέσα στο 2023, να μην επιβεβαιώνονται, την αγορά εργασίας να αντέχει και τα χρηματιστήρια να κλειδώνουν κέρδη άνω του 20% σε σχέση με πέρσι, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία από πέντε δείκτες –οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς- από 35 κυρίως πλούσιες χώρες με στόχο να συγκροτήσει τη λίστα με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία για φέτος.
Πέρα από την Ελλάδα που βρέθηκε στην κορυφή –μία οικονομία που τα προηγούμενα χρόνια ήταν συνώνυμο της κακοδιαχείρισης- όπως σημειώνει, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Χιλή είναι μερικές από τις οικονομίες που ξεχωρίζει για το 2023.
Αντίθετα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Φιλανδία κατατάσσονται στην κατηγορία των χωρών που είδαν την οικονομία τους να επιβραδύνεται.
«Η πρώτη μας μέτρηση εξετάζει τον υποκείμενο πληθωρισμό, τον δείκτη που δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα διατήρησαν τις τιμές σε χαμηλά επίπεδα. Στην Ελβετία οι βασικές τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% σε ετήσια βάση. Αλλού στην Ευρώπη, ωστόσο, σε πολλές χώρες εξακολουθούν οι τιμές να βρίσκονται υπό πίεση. Στην Ουγγαρία ο δείκτης αυτός βρίσκεται στο 11%, ενώ και η Φιλανδία αγωνίζεται για να τον κάνει να υποχωρήσει», αναφέρει το δημοσίευμα.
Εξετάζοντας έναν ακόμα δείκτη για τον πληθωρισμό, ο οποίος υπολογίζει το ποσοστό των προϊόντων στο καλάθι του καταναλωτή που καταγράφουν αυξήσεις στις τιμές άνω του 2% σε ετήσια βάση, ο Economist ξεχωρίζει τις περιπτώσεις της Χιλής και της Νότιας Κορέας, καθώς οι κεντρικές τους τράπεζες αύξησαν με ραγδαίο ρυθμό τα επιτόκιά τους μέσα στο 2022 και πλέον αποκομίζουν οφέλη από την αυστηρή νομισματική πολιτική τους.
Ειδική αναφορά κάνει και στην περίπτωση των ΗΠΑ και του Καναδά, όπου ο δείκτης που εξετάζει έχει υποχωρήσει αισθητά και με γρήγορο ρυθμό.
Στην έρευνά του ο Economist εξετάζει δύο ακόμα δείκτες, την αύξηση της απασχόλησης και το ΑΕΠ, οι οποίοι σε καμία οικονομία δεν κατέγραψαν θεαματικά αποτελέσματα.
«Μόνο ένας μικρός αριθμός χωρών είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί. Η Ιρλανδία ήταν η χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις, με πτώση 4,1%. Η Βρετανία και η Γερμανία είχαν επίσης κακές επιδόσεις. Η Γερμανία παλεύει με τις επιπτώσεις από το σοκ των τιμών της ενέργειας και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα κινεζικά αυτοκίνητα, ενώ η Βρετανία εξακολουθεί να παλεύει να ανταποκριθεί στις επιπτώσεις από το Brexit», σημειώνει το άρθρο.
Στις θετικές επιδόσεις, αναφέρεται και στην περίπτωση των ΗΠΑ, που κατάφεραν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα αυτούς τους δείκτες, χάρη στην μεγάλη παραγωγή ενέργειας αλλά και ως αποτέλεσμα μιας γενναιόδωρης δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας τις χρονιές της πανδημίας, το 2022 και 2021.
Εκτός από τον Καναδά που έχει διατηρήσει σε καλά επίπεδα τον δείκτη απασχόλησης, ειδική αναφορά γίνεται και στο Ισραήλ, το οποίο παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε σύγκρουση με τη Χαμάς τους τελευταίους δύο μήνες, κατατάσσεται στη 4η θέση της λίστας του Economist.
Διαβάστε επίσης:
Χατζηδάκης: Ο λαϊκισμός δεν είναι λύση για την οικονομία – Οι επτά προκλήσεις για το 2024
ΙΧ: Έως και 6% πάνω τα ασφάλιστρα από το 2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Eurobank: Υπερκάλυψη 5 φορές για το ομόλογο Tier 2 ύψους €400 εκατ. – Ισχυρή ζήτηση ύψους €2 δισ.
- Χρ. Δήμας: 1.250 φορείς του Δημοσίου ολοκλήρωσαν την εγγραφή τους στο Μητρώο της ΑΑΔΕ για τις φορολογικές δηλώσεις
- Metlen: Στρατηγική συνεργασία με ΕΑΓΜΕ – Νέοι ορίζοντες στη βιώσιμη εξόρυξη και παραγωγή αλουμινίου
- Στο gov.gr οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις – Πότε ξεκινάει η αποστολή