Τις πάγιες απόψεις του ότι τάσσεται υπέρ των αυξήσεων αρκεί να συμβαδίζουν με τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας και βεβαίως να συνδυάζονται με φοροελαφρύνσεις και μειώσεις εισφορών, έθεσε ο ΣΕΒ με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σε σχετική κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα του μέτρου αύξησης του κατώτατου μισθού, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως πρόκειται για ένα ζήτημα, που θα έπρεπε να έχει βελτιωθεί από καιρό. Υπογραμμίζουν, ωστόσο, πως οι θετικές προς τους εργαζομένους αλλαγές, θα επιφέρουν ασύμφορες, για τις επιχειρήσεις, επιβαρύνσεις και κατονομάζουν τα μέτρα με τα οποία οι αλλαγές αυτές πρέπει να εξισορροπηθούν. Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κατώτατος μισθός των εργαζομένων πρέπει να βελτιωθεί. Για να συμβεί αυτό χωρίς επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη:

  • Να μειωθεί η φορολογία της εργασίας.
  • Να συγκρατηθεί το μη μισθολογικό κόστος με τη μείωση των εισφορών.
  • Να αποσυνδεθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον μέσο μισθό, με τον εξορθολογισμό της υποχρεωτικής διαιτησίας.

Το ύψος των μισθών που μπορεί να πληρώνει μία οικονομία και μια κοινωνία στα εργαζόμενα μέλη της δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τις επιθυμίες ή τις καλές προθέσεις της Κυβέρνησης. Η πραγματικότητα είναι ότι το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να αντέξει η οικονομία, συνδέεται με την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, το μέγεθος της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αύξηση κατώτατου μισθού: Πώς θα τρέξει η διαδικασία για τον επαναπροσδιορισμό

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς είδαν ΣΕΒ-ΣΕΤΕ-ΕΣΕΕ την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΝΔ: Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να είχε δοθεί από το 2017